Wat te doen bij een dagopname?

Bij een dagopname word je voor een geplande ingreep of onderzoek opgenomen in het ziekenhuis, maar mag je dezelfde dag nog terug naar huis. We wijzen je de weg doorheen je daghospitalisatie. Van voorbereiding tot terugbetaling.

Plan je dagopname

Bereid je goed voor op je dagopname. Informeer naar het uur van je ingreep, zorg dat je zeker tijdig in het ziekenhuis bent en dat je de nodige spullen mee hebt. Na een operatie kan en mag je vaak niet zelf naar huis rijden. Kan je geen beroep doen op een kennis of familielid? Helan verzorgt je niet-dringend medisch vervoer.

 

Je kamerkeuze bepaalt de kosten

Ook bij een dagopname moet je kiezen tussen een éénpersoonskamer of een meerpersoonskamer. Je keuze is bepalend voor de kost op je ziekenhuisfactuur. Voor een éénpersoonskamer mag een ziekenhuis namelijk kamer- en ereloonsupplementen vragen. Check vooraf wat je hospitalisatieverzekering dekt.

Kopzorgen over zorgfacturen bij ziekenhuisopname vermijden? Dek jezelf goed in met onze hospitalisatieverzekeringen. 

Meer over Hospitalia

Bereken de kosten van je hospitalisatie

Een overnachting heb je per definitie niet bij een dagopname, maar er zijn wel andere kosten. Verbruikte geneesmiddelen, bijvoorbeeld. Gelukkig kan je vooraf vrij accuraat het kostenplaatje in kaart brengen, met de tool ‘supplementen in ziekenhuizen’ en de wettelijke remgelden op medicijnen.

Goed om te weten

Bij een dagopname komen kosten kijken. Een betrouwbare hospitalisatieverzekering dekt vaak een deel van dit kostenplaatje. Controleer vooraf de dekking van jouw verzekering of sluit een polis af en bescherm je gezin

Ontdek het aanbod van Helan

Je ziekenhuisfactuur ontcijferd

In de weken na je hospitalisatie krijg je de factuur van het ziekenhuis. Ziet het er complex uit? Krijg je de knopen niet ontward? We leggen het graag helder aan je uit.

Word wegwijs in je ziekenhuisfactuur

Vraag je terugbetaling aan

Heb je de afrekening ontvangen? Dan is het tijd om je terugbetaling aan te vragen. Dat doe je zo:
 

Betaal de ziekenhuisfacturen zelf tijdig.

Als je facturen in de bus krijgt, betaal je het bedrag eerst zelf. Je krijgt het geld later terug.

Download een recent terugbetalingsformulier. Vul het in, onderteken en voeg de opnamefactuur en eventuele andere bewijsstukken toe.

Breng een witte kleefzegel aan op de documenten die je niet digitaal indient, zodat we ze meteen kunnen identificeren.

  • Bezorg je documenten digitaal via de Mijn Helan app (mobiel) of via Mijn Helan (desktop).
  • Of deponeer ze in een Helan-brievenbus in je buurt.
  • Of stuur ze op per post naar Helan Onafhankelijk ziekenfonds, Boomsesteenweg 5 in 2610 Wilrijk.

Opgelet! Een getuigschrift van verstrekte hulp (papieren doktersbriefje) mag je ons niet digitaal bezorgen. We hebben het origineel nodig voor de terugbetaling van de wettelijke ziekteverzekering.

Wij regelen de terugbetaling van je hospitalisatiekosten binnen de 16 werkdagen. Via Mijn Helan vind je een handig overzicht van al je terugbetalingen.

hospitalisatieverzekering Hospitalia

Helemaal gerust met Hospitalia

Lig niet wakker van hoge ziekenhuisfacturen. Onze hospitalisatieverzekeringen zorgen dat je goed beschermd bent. Kies de verzekering die bij je past uit onze 3 formules.

Ontdek onze hospitalisatieverzekeringen

Hospitalisatieverzekeringen

Geen zorgen om ziekenhuiskosten, want Hospitalia beschermt je voor, tijdens en na je opname. Kies de formule die bij je past uit onze 3 Hospitalia-verzekeringen.

Thuiszorg

Vertrouw op Helan als je ouder wordt, ziek bent, of tijdelijk zorg nodig hebt. Wij helpen met thuiszorg, zorgmateriaal, administratieve hulp en helder advies.

Vraag je huishoudhulp aan

Druk thuis? De goed opgeleide huishoudhulpen van Helan nemen je graag wat werk uit handen.

Zorgwinkel

Of je nu op zoek bent naar artikelen waar je gezond en fit mee blijft of een rolstoel om te revalideren, op Helan Zorgwinkel vind je medisch- en gezondheidsmateriaal van hoogwaardige kwaliteit.

Woningaanpassing

Comfortabel wonen met een optimale levenskwaliteit, dankzij gratis advies op maat van onze ergotherapeuten.

Een brede kijk op jouw welzijn

Daghospitalisatie: wat je moet weten

Het gebeurt steeds vaker dat je voor kleine ingrepen even wordt opgenomen in het ziekenhuis. Dit kan variëren van een paar uur tot een hele dag, maar je zal er nooit moeten overnachten. Ook voor een dagopname kun je rekenen op de tussenkomst van je hospitalisatieverzekering.

Wat te doen bij een ziekenhuisopname?

Een ziekenhuisopname: de kans is groot dat je er ooit wel eens mee te maken krijgt. Of het nu gaat om een onverwachte of lang geplande opname: er zijn enkele belangrijke zaken die nuttig zijn om te weten.