Blog

5 tips voor een beter zicht

Zit je vaak achter de computer of op je gsm te kijken? Dan staar je meer en knipper je minder. Met droge, vermoeide en soms pijnlijke ogen tot gevolg. Ontdek hoe je je zicht verbetert met een paar eenvoudige vuistregels.

1. Knipper & verruim je blik

Actief knipperen helpt om te voorkomen dat je ogen uitdrogen. Hoe het werkt? Tien keer snel knipperen, daarna twintig seconden je ogen sluiten en dat drie keer herhalen. Zo hou je je ogen in topvorm.

Daarnaast is het goed om je blik te verruimen. Letterlijk. Laat je ogen regelmatig afdwalen. Kijk in de verte en laat je blik rusten op een boom, een grasveld, de wolken. Hou een halve minuut vast en herhaal een aantal keer gedurende de dag. Zo verleg je je focus en gun je je ogen die broodnodige beeldschermpauze.

2. Train je oogspieren

Door je oogspieren te trainen, blijven ze elastisch. De doorbloeding verbetert, je  bevordert de aanmaak van traanvocht en je ogen kunnen beter ontspannen. Dat komt de conditie van je kijkers ten goede. En ook je zicht. Zo kan je je beter concentreren en meer werk verzetten. Kleine oefeningen maken dus een groot verschil.

Inspiratie nodig? Kijk een paar keer flink scheel. Knijp tussendoor je ogen even stevig dicht. Draai daarna in slow motion rondjes met je ogen. Ga met de klok mee en maak in een rustig tempo zo groot mogelijke cirkels. Herhaal drie keer en sluit je ogen. Doe ze na dertig seconden weer open. Zie je wel!

3. Leg je ogen in de watten

Ooit al eens een kersenpitkussentje op je ogen gelegd? Dan weet je hoe heerlijk dat voelt. Door het donker en de lichte druk op de oogbal voel je de spanning wegebben. Die weldaad kan je ook thuis of aan je bureau beleven. Ga zitten, ellebogen op tafel, en leg de muis van je handen op je ogen tot je niets meer ziet. Adem rustig in en uit. Open daarna langzaam je ogen. Voel je wat dat met je doet?

Een variant: wrijf je handen warm, maak kommetjes van je handpalmen en bedek je ogen zonder ze aan te raken. Maak het volledig donker, alleen dan kunnen je ogen optimaal ontspannen. Begin je te gapen? Laat je vooral gaan. Geeuwen helpt om je ogen te bevochtigen.

Zin in een verkwikkende oogmassage? Plaats je beide wijsvingers op je derde oog. Dat is de ruimte tussen je wenkbrauwen, net boven je neus. Maak kleine draaiende bewegingen en druk lichtjes terwijl je je wenkbrauwen afgaat, van binnen naar buiten. Wedden dat het deugd doet?

4. Zorg voor zuurstof

Je ogen hebben niet alleen beweging en rust nodig, maar ook zuurstof. Neem dus regelmatig een break van je beeldscherm en ga naar buiten. Een lunchwandeling in het park, langs het water, door de wijk: het is oognodig, elke dag. Ver weg van de airco, in de frisse lucht, komen je ogen op adem.

Bewegen in de buitenlucht zwengelt de doorbloeding aan en voorziet je ogen van een gezonde dosis zuurstof. Laat je ogen dus dagelijks uit, hoe druk je het ook hebt.

5. Vuistregel voor kinderen

Uit onze studie blijkt dat steeds meer kinderen een bril dragen. De oorzaak van bijziendheid is grotendeels genetisch bepaald, maar we kunnen de progressie wel afremmen. Door kinderen veel buiten te laten spelen en hun schermgebruik te beperken.

Daarom adviseren oogartsen de 20-20-2-regel: je schermgebruik na maximum 20 minuten onderbreken om 20 seconden weg te kijken, en elke dag minstens 2 uur buiten zijn. Leer je kind die vuistregel. Zo zorgen we samen voor gezonde ogen.

Helan-voordeel

Draag je een bril of lenzen? Dan krijg je bij Helan een terugbetaling en 15% korting bij deelnemende opticiens.

Meer over het voordeel

E-book oogproblemen

Wil je graag weten welke soorten oogproblemen er bestaan? En vooral: wat je ertegen kan doen?

Ontdek het in het e-book

 

Deel dit artikel

Tags
Ogen

Verder lezen

ooglaseren of bril?
Blog

Ooglaseren of toch maar een bril?

Het gemak van een leven zonder bril of lenzen is de belangrijkste reden voor een ooglaserbehandeling. Maar is het een goede keuze? We vertellen je wat ooglaseren precies inhoudt.

Blog

Een multifocale bril: jouw alles-in-één oplossing

Het kan gebeuren. Je ziet niet goed in de verte maar daarbovenop is het voor jou ook moeilijk om scherp te zien van dichtbij. Je bent met andere woorden bijziend én verziend. Je kunt in dat geval kiezen voor twee brillen. Maar het kan ook makkelijker: met een multifocale bril.

Blog

Nood aan een oogtest?

Net als je jaarlijkse afspraak bij de tandarts, is een bezoek aan de oogarts aan te raden. Want ook je ogen veranderen doorheen de jaren. Wist je dat je bij Helan terugbetalingen krijgt voor een nieuwe bril, lenzen of oogcorrectie? Er is ook korting voor Helan-leden bij een hele reeks opticiens.

Blog

Wat betekent het om bijziend te zijn?

Als je bijziend bent, dan kun je goed zien van dichtbij. Voorwerpen die zich in de verte bevinden, zie je wazig. Maar wat is bijziendheid nu juist? Hoe komt het dat je bijziend wordt? En hoe kun je bijziendheid verhelpen?