Diabetes

Begeleiding voor kinderen met diabetes terugbetaald

Elk jaar krijgen meer dan 300 kinderen de diagnose diabetes. Uit cijfers van het Belgisch Diabetes Register (BDR) en Sciensano blijkt dat ook meer dan 3.000 kinderen en jongeren deze ziekte hebben. Het gaat vooral om diabetes type 1. Diabetes type 2 is bij jongeren eerder zeldzaam.

Er bestaan verschillende soorten diabetes. Bij jongeren en kinderen gaat het vooral om diabetes type 1. Maar ook diabetes type 2 komt de laatste jaren helaas meer voor bij kinderen en jongeren. Dit wordt verklaard door de toename van overgewicht en inactiviteit. Onderzoek leert dat ongeveer 1 op de 9 Vlaamse peuters te zwaar is.

Diabetes is niet gemakkelijk om mee te leven, maar het is mogelijk. Het is belangrijk dat kinderen en jongeren er vooral zelf mee leren omgaan. Hiervoor bestaat een begeleidingsprogramma. Je zoon of dochter krijgt er continue sociale en emotionele begeleiding om te leren leven met diabetes. Daarnaast biedt het programma noodzakelijke materialen voor zelfcontroles, waarmee jouw kind leert hoe het zelf zijn diabetes kan opvolgen. Ook de leerkrachten en de schooldirectie van je kind krijgen de nodige voorlichting.

De begeleiding, het materiaal voor de vingerpriktest en het materiaal voor de sensormeting worden volledig terugbetaald door je ziekenfonds. 

Meer info?

Meer informatie over de voorwaarden van de terugbetaling kan je lezen op de website van het RIZIV.
Een overzicht van de gespecialiseerde centra vind je hier.
Ontdek de tegemoetkomingen bij diabetes van Helan.

Deel dit artikel

Verder lezen

Samen sterk bij diabetes

Zelfzorg staat voorop in de behandeling, maar dat betekent niet dat iemand met diabetes er alleen voorstaat. Laat je begeleiden door een team. Zorg ervoor dat je als patiƫnt betrokken bent bij je behandeling.

Welke soorten diabetes bestaan er?

Diabetes is een chronische ziekte waarbij het lichaam geen of onvoldoende insuline produceert. Er bestaan verschillende soorten diabetes. In wat volgt geven we een overzicht.

Feiten en fabels over diabetes

Diabetes komt wereldwijd steeds vaker voor. Toch bestaan er over de ziekte heel wat misverstanden. We helpen er hier alvast een paar uit de wereld.

Jezelf verzorgen bij diabetes

Diabetes is een ziekte die over de hele wereld frequent voorkomt. Ook in Belgiƫ is diabetes een veel voorkomende aandoening. Hoe houd je de gevolgen van diabetes onder controle?