Voldoende beweging

We zitten steeds meer neer. Maar bewegen is net gezond. Voor het lichaam en de geest. En op elke leeftijd! Wees gerust, je hoeft niet onmiddellijk een personal trainer of fitnessabonnement te zoeken om toch aan je dagelijkse portie beweging te komen. Wij helpen je graag in beweging naar, ... voldoende beweging! 

De voordelen van bewegen

Als je voldoende beweegt, loop je minder kans op:

 • kankers
 • dementie
 • hart- en vaatziekten
 • diabetes type 2

Bewegen verbetert ook je concentratie, je geheugen en heeft een positief effect op je bloeddruk. Daarnaast hou je door regelmatige lichaamsbeweging je gewicht beter onder controle. 

De voordelen van bewegen zijn lang nog niet op. Actief zijn, heeft o.a. ook een positief effect op je nachtrust, je voelt je beter in je vel en je investeert in een langer zelfstandig en kwaliteitsvol leven. 

Met beweging investeer je in het heden en in de toekomst. Kortom, jouw persoonlijk beleggingsplan. 
 

E-book: gezond bewegen

Krijg tips om je dagelijkse portie beweging te halen. Op een realistische manier.

Download het e-book

Hoeveel bewegen is voldoende bewegen en waar zit jouw ruimte tot verbetering?

Elke stap telt! We geven je info en tips mee om jou te ondersteunen in een gezonder beweegpatroon. Ga niet overhaast te werk, maar bouw stelselmatig op.

Probeer minstens 150 minuten per week te bewegen. Elke minuut dat je intensief beweegt mag je hier dubbel tellen. Idealiter kies je voor een mix aan bewegingsvormen en wissel je deze beweegvormen af:

 • Doorbreek het zitten elke 30 minuten
 • Matige intensiteit: 150 - 300 minuten per week
 • Hoge intensiteit: 75 - 150 minuten per week
 • Spierversterkende oefeningen: 2 keer per week

Meer over de verschillende bewegingsvormen

Beweegadvies

De aanbevelingen in de bewegingsdriehoek tellen voor iedereen, al kunnen de individuele aanbevelingen wel verschillen per leeftijd. Ontdek het beweegadvies, aangevuld met de voordelen en beweegtips en -tricks per leeftijdsgroep:

Helan hacks van beweegexpert Jef Vanhoof

 • Schrijf je weekdoel op: Je haalt eerder succes door steeds kleine doelen te stellen. Kies iets wat haalbaar is en past bij je grotere doel.
 • Wandel 20 minuten: Beweging verlaagt de hoeveelheid stresshormonen in je bloed en stimuleert endorfines. Start, onderbreek of eindig je dag daarom met een ontspannende wandeling.
 • Sta bij elk nieuwsbericht op de radio even recht: Zo onderbreek je lange zitpauzes. Wist je dat een trigger je kan helpen een gezonde gewoonte aan te leren? Een specifieke geur, geluid of moment kan je eraan helpen herinneren iets te doen. ‘Elke keer als ik dit hoor/zie dan ….’ Voor welke trigger ga jij? 

Krachtig tot je 80

Bouw nu al aan je spieren van morgen

Vanaf je 30ste verlies je spontaan spieren. Tenzij je daar nù iets aan begint te doen. Niet met gewichtige trainingen, maar met speelse krachtmomentjes doorheen je dag.

Bij spierversterkende oefeningen denk je misschien meteen aan een gymzaal met toestellen en gewichten, en schema’s die je moet volgen. Maar veel leuker, en haalbaarder, is om je spieren spontaan te trainen, lukraak doorheen je dag. Met kleine oefeningen met fun-factor. Die gaandeweg gezonde reflexen kunnen worden.

Ontdek leuke krachtmomentjes

Wat is suiker?

Zit jij teveel stil?

De hele dag op je bureaustoel, 's avonds voor tv, onderweg in de auto ... We zitten veel meer stil dan we beseffen. En dat is niet gezond. Hoe zit het met jou? Zit jij te veel of onderbreek je dat voldoende?

Doe de test 

Haalbare beweegtips

 • Rechtstaan kan ook
 • Leg schermen verder weg
 • Ruil de tv af en toe in voor wat muziek
 • Help even mee tijdens een etentje bij vrienden
 • Sta recht op de bus

Meer tips

 

De combinatie-truc

Om écht gezond bezig te zijn, werk je best op beide fronten: je zit minder en je beweegt genoeg. Is dat voor jou wat veel tegelijk? Wees niet te streng voor jezelf. Richt je eerst op het zitten, en probeer zo vaak mogelijk je zittijd te onderbreken.

Mik niet te hoog en evolueer op je eigen tempo naar een gezondere levensstijl: elke stap telt!

Helan-voordelen

Wil je je gezondheid aanpakken? Helan helpt je een handje!

Beweegbonus

Regelmatig bewegen houdt je fit. Daarom belonen we onze klanten die regelmatig bewegen met een terugbetaling van het sportabonnement, maar ook van andere kosten die je hebt als je regelmatig sport. 

Jouw voordeel: 

Meer over dit voordeel
 

 

Helan Zorgwinkel

Als Helan-klant krijg je altijd minstens 10% korting bij Helan Zorgwinkel. Dankzij de Preventiebonus krijg je tot 25 euro terugbetaald voor preventie- en veiligheidsmateriaal zoals zonbescherming, fietshelmen en meer.

Meer over dit voordeel

Slaaptherapie

Slaap je slecht? Je kan geholpen worden. Ga gerust langs in een slaapcentrum of slaapkliniek. Helan betaalt je 100 euro terug. Ook de behandeling van slaapapneu komt in aanmerking.

Meer over dit voordeel

Zin in meer?

Blog

Renforcez vos muscles de manière saine

Het versterken van je spieren houdt je letterlijk en figuurlijk in balans, op elke leeftijd. Maar hoe pak je dat op een slimme manier aan?

Blog

Bouger davantage? 5 conseils que vous pouvez suivre

Vous voulez faire plus d'exercice cette année ? Nos experts en santé Helan vous expliquent comment bien commencer

Blog

S’adonner lentement à une activité physique est-il meilleur pour le corps ?

Quand on fait du sport ou de l'exercice, on pense souvent à la performance et au fait de pousser son corps jusqu'à ses limites. Mais saviez-vous que vous pouvez aussi vous détendre en bougeant ? Mieux même, c’est tout aussi bon pour votre santé que de faire un sprint.

Neem een kijkje tussen de gratis webinars