Voldoende beweging

We zitten steeds meer neer. Maar bewegen is net gezond. Voor het lichaam en de geest. En op elke leeftijd. Wees gerust, je hoeft niet onmiddellijk een personal trainer of fitnessabonnement te zoeken om aan je dagelijkse portie beweging te komen. Kleine stappen doen al heel wat.

De voordelen van bewegen

Als je voldoende beweegt, loop je minder kans op:

 • kankers
 • dementie
 • hart- en vaatziekten
 • diabetes type 2

Bewegen verbetert ook je concentratie, je geheugen en heeft een positief effect op je bloeddruk. Daarnaast hou je door regelmatige lichaamsbeweging je gewicht beter onder controle. 

De voordelen van bewegen zijn lang nog niet op. Actief zijn, heeft o.a. ook een positief effect op je nachtrust, je voelt je beter in je vel en je investeert in een langer zelfstandig en kwaliteitsvol leven. 

Met beweging investeer je in het heden en in de toekomst. Kortom, jouw persoonlijk beleggingsplan. 
 

Pak je gezondheid aan met Welwijzer

Hoe ziet jouw gezondheidsprofiel eruit? Krijg haalbare verbeterdoelen en tips.

Doe de test

Beweegadvies

De aanbevelingen in de bewegingsdriehoek tellen voor iedereen, al kunnen de individuele aanbevelingen wel verschillen per leeftijd. Ontdek het beweegadvies, aangevuld met de voordelen en beweegtips en -tricks per leeftijdsgroep:

Hoeveel bewegen is voldoende bewegen en waar zit jouw ruimte tot verbetering?

Elke stap telt! We geven je info en tips mee om jou te ondersteunen in een gezonder beweegpatroon. Ga niet overhaast te werk, maar bouw stelselmatig op.

Probeer minstens 150 minuten per week te bewegen. Elke minuut dat je intensief beweegt mag je hier dubbel tellen. Idealiter kies je voor een mix aan bewegingsvormen en wissel je deze beweegvormen af:

 • Doorbreek het zitten elke 30 minuten
 • Matige intensiteit: 150 - 300 minuten per week
 • Hoge intensiteit: 75 - 150 minuten per week
 • Spierversterkende oefeningen: 2 keer per week

Meer over de verschillende bewegingsvormen

Helan hacks van beweegexpert Jef Vanhoof

 • Schrijf je weekdoel op: Je haalt eerder succes door steeds kleine doelen te stellen. Kies iets wat haalbaar is en past bij je grotere doel. We geven je alvast een handige template.
   
 • Wandel 20 minuten: Beweging verlaagt de hoeveelheid stresshormonen in je bloed en stimuleert endorfines. Start, onderbreek of eindig je dag daarom met een ontspannende wandeling.
   
 • Sta bij elk nieuwsbericht op de radio even recht: Zo onderbreek je lange zitpauzes. Wist je dat een trigger je kan helpen een gezonde gewoonte aan te leren? Een specifieke geur, geluid of moment kan je eraan helpen herinneren iets te doen. ‘Elke keer als ik dit hoor/zie dan ….’ Voor welke trigger ga jij? 

Krachtig tot je 80

Bouw nu al aan je spieren van morgen

Vanaf je 30ste verlies je spontaan spieren. Tenzij je daar nù iets aan begint te doen. Niet met gewichtige trainingen, maar met speelse krachtmomentjes doorheen je dag.

Bij spierversterkende oefeningen denk je misschien meteen aan een gymzaal met toestellen en gewichten, en schema’s die je moet volgen. Maar veel leuker, en haalbaarder, is om je spieren spontaan te trainen, lukraak doorheen je dag. Met kleine oefeningen met fun-factor. Die gaandeweg gezonde reflexen kunnen worden.

Ontdek leuke krachtmomentjes

Gaat het goed of kan het beter?

Beweeg je elke dag? Eet je evenwichtig? Slaap je voldoende? Sta je mentaal sterk in je schoenen? 

Doe de test en krijg een duidelijk beeld van je gezondheid. Krijg haalbare verbeterdoelen en tips die goesting geven om ermee aan de slag te gaan. Beloofd.

Doe de test

begin klein

Webinar: Begin klein en hou het langer vol

Iets doen aan je voeding, beweging, slaap of mentale gezondheid? Het geheim is: gewoon beginnen. 

Psycholoog & coach Cedric Arijs legt tijdens dit webinar uit hoe je je goede intenties wél volhoudt.

Herbekijk gratis

Wat is suiker?

Zit jij teveel stil?

De hele dag op je bureaustoel, 's avonds voor tv, onderweg in de auto ... We zitten veel meer stil dan we beseffen. En dat is niet gezond. Hoe zit het met jou? Zit jij te veel of onderbreek je dat voldoende?

Doe de test 

Haalbare beweegtips

 • Rechtstaan kan ook
 • Leg schermen verder weg
 • Ruil de tv af en toe in voor wat muziek
 • Help even mee tijdens een etentje bij vrienden
 • Sta recht op de bus

Meer tips

 

De combinatie-truc

Om écht gezond bezig te zijn, werk je best op beide fronten: je zit minder en je beweegt genoeg. Is dat voor jou wat veel tegelijk? Wees niet te streng voor jezelf. Richt je eerst op het zitten, en probeer zo vaak mogelijk je zittijd te onderbreken.

Mik niet te hoog en evolueer op je eigen tempo naar een gezondere levensstijl: elke stap telt!

Zin in meer?

Is traag bewegen beter voor je lichaam?

Ook ontspannen doet je lichaam goed.

Meer bewegen? 5 tips om vol te houden

Hoe begin je? En hoe hou je het vol?

Helan-voordelen

Bij Helan vinden we jouw gezondheid belangrijk. Daarom hebben we heel wat voordelen die je gezondheid op allerlei manieren ondersteunen.

En er is meer. Ook een tripje naar de wellness kan je lichaam en geest eens goed doen.

Ontdek alle Helan-voordelen