Votre navigateur n'est pas supporté par notre site. Merci de bien vouloir faire une mise à jour de la version actuelle de votre navigateur.
Ménopause, périménopause, quelle est vraiment la différence ? Il existe encore de nombreux tabous et d'ambiguïtés sur tout ce qui touche à la ménopause. C'est pourquoi il est grand temps de parler de la (péri)ménopause.
Dit is ongetwijfeld de grootste misvatting. Je hoort ze vaak door elkaar, maar toch zijn ze heel verschillend. De perimenopauze, ofwel ‘overgang’, is de periode voor de menopauze. Dit is ongeveer de laatste 4 jaar voordat je de menopauze in gaat.
De menopauze zelf is eigenlijk 1 moment. Het moment waarop je menstruatie 12 maanden na elkaar gestopt is. De periode na de menopauze heet de postmenopauze. Ingewikkeld? We leggen de verschillende fases voor je uit.
Hoewel opvliegers één van de meest voorkomende en meest gekende symptomen is, is dat niet het enige. Veel vrouwen weten daarom ook niet dat er nog heel wat andere klachten bestaan:
Het is een lange lijst. Maar je hoeft ze natuurlijk niet allemaal te hebben. Er zitten heel wat symptomen tussen die je niet meteen aan de perimenopauze linkt, waardoor de diagnose niet altijd meteen gesteld wordt.
Bij hartkloppingen denk je misschien eerder dat er iets met je hart mis is. En als je erg vergeetachtig wordt, denk je vaak sneller aan dementie dan aan de overgang.
Net doordat er zoveel onwetendheid is over de symptomen, worden vrouwen niet meteen juist geholpen. Dat willen we oplossen door er net wel over te praten.
Heb jij al symptomen?
Ben je 40-plus en menstrueer je nog? Dan krijg je bij de dokter vaak te horen dat het de overgang niet kan zijn. Maar dat klopt dus niet. In de postmenopauze heb je inderdaad geen menstruatie meer. Maar tijdens de overgang, de periode voor de menopauze, kan je wel nog menstrueren.
Gemiddeld zitten vrouwen rond de leeftijd van 51 in de menopauze. Maar de klachten van de overgang zijn dan al langer aan de gang.
De perimenopauze, ofwel ‘overgang’, duurt gemiddeld 4 jaar. Sommige vrouwen komen in de overgang rond de leeftijd van 45 jaar, maar anderen zijn dan weer 40 jaar of zelfs jonger.
De perimenopauze loopt over in de menopauze. Je komt in de postmenopauze zodra je menstruatie volledig gestopt is. Dat is de laatste fase en die gaat dus nooit voorbij.
Ben je dan van al je klachten verlost? Nee, helaas niet. Ze nemen wel af, maar de kans bestaat dat je nog steeds last hebt van klachten als:
Een gezonde levensstijl helpt je klachten te verminderen. Eet gezond, beweeg regelmatig en drink niet te veel alcohol, koffie of zwarte thee.
Ook hormoontherapie kan goed helpen. Informeer je goed en ga eventueel langs bij een menopauzeconsulent. Want elk lichaam is anders en heeft daardoor ook andere noden.
Vous cherchez des pistes pour comprendre et mieux vivre la ménopause ?
N'attendez pas que cela passe, prenez le contrôle de votre ménopause et sentez-vous confiante et indépendante !
Inscrivez-vous (webinaire en néerlandais)
Hormoontherapie heeft, onterecht, een negatieve bijklank. Dokters schrijven het niet of heel kort voor. Maar in het buitenland wordt het veel vaker voorgeschreven dan bij ons.
Tijdens de overgang zijn je hormonen in de war. Je lichaam produceert plots geen oestrogeen en progesteron meer en dat heeft effecten op je lijf. Met de juiste dosering kan hormoontherapie je hormonen weer in balans brengen. En krijg je weer meer levenskwaliteit. Ook bij hart- en vaatziekten, osteoporose en zelfs kankers, kan hormoontherapie een gunstig effect hebben.
De voorkeur gaat tegenwoordig naar bio-identieke hormonen. Dat zijn hormonen die dezelfde (identieke) chemische samenstelling hebben als de hormonen die je lichaam zelf aanmaakt.
Dat is dus niet hetzelfde als synthetische hormonen. Je kan deze hormonen op je arm sprayen, met een gel smeren of met een pleister op je huid kleven.
Informeer je goed als je naar de huisarts of gynaecoloog gaat en vraag er specifiek naar als je huisarts er zelf niet over begint.
Wil je informatie over de overgang? Zit je met vragen? Bij een menopauzeconsulent kan je altijd terecht. Ze luisteren naar je verhaal en beantwoorden je vragen.
Ze werken multidisciplinair en verwijzen je indien nodig zelf door naar een gynaecoloog, huisarts, radioloog, uroloog, seksuoloog, kinesist, …
Vous ressentez déjà des symptômes de la ménopause ?
Partagez cet article
Lire la suite
Le mot "ménopause" évoque certainement pour vous directement les bouffées de chaleur. Mais saviez-vous que la ménopause n'a pas seulement un impact sur vos hormones, mais aussi sur votre cerveau ?
Qui dit ménopause pense souvent aux symptômes typiques tels que les bouffées de chaleur ou les troubles du sommeil. Mais le professeur Herman Depypere, gynécologue à la Clinique des femmes de l'hôpital universitaire de Gand, souligne que la démence, l'ostéoporose et les maladies cardiovasculaires sont également souvent liées aux conséquences de la ménopause.
Alle vrouwen komen ooit in de menopauze. Dat is geen ziekte, maar een natuurlijke fase in het leven als vrouw. Maar wist je dat er verschillende fasen in die menopauze bestaan?
Waarom menstrueren vrouwen? Is het normaal dat het pijn doet? En waarom is het nog steeds taboe om erover te praten?