Blog

Gezond ouder worden begint nu: 5 tips om in beweging te blijven

Zie je jezelf later als een kranige oude dame of heer, dan leg je daar best nu al de basis voor. Met gezonde voeding en genoeg slaap. Maar ook met de juiste beweegvormen. Ontdek het belang van kracht, lenigheid en balans voor een goede gezondheid op elke leeftijd.

1. Investeer in kracht

Vanaf je 30ste begint je spiermassa af te nemen. Daardoor boeten we in op kracht en verhoogt het risico op bv. verhoogde cholesterol en bloeddruk.

We raden daarom aan om minstens 2 keer per week aan de versterking van je (grote) spieren en botten te werken. Je hoeft er niet voor naar de fitness te gaan.

Heel wat slimme krachtoefeningen doe je gewoon thuis of onderweg:

  • Zet de versnelling van je fiets eens zwaarder, zodat je harder moet peddelen.
  • Neem vaker de trap, en als je fit bent, neem dan twee treden tegelijk.
  • Dráág kleine boodschappen in plaats van een winkelkarretje te gebruiken.
  • Zet spullen die je vaak nodig hebt in de onderste of bovenste kasten. Want hurken, rekken of een trapje opstappen is goed voor je spieren.

2. Lekker lenig

Lenig blijven helpt je om bewegingen goed te blijven uitvoeren. Het geeft je spieren de ruimte om te werken en zorgt indirect voor minder belasting op je gewrichten.

Door lenigheidsoefeningen, of te rekken en strekken, worden je spieren zachtjes en gecontroleerd uitgerokken. Ze zijn zo minder gespannen en worden beter doorbloed. Je bewegingen zullen zo soepeler en meer gecoördineerd verlopen.

Probeer een 3-tal keer per week wat lenigheidsoefeningen te doen. Je vindt er bv. op www.gezondleven.be.

Mocht je last hebben van bepaalde gezondheidsklachten, overleg dan met je huisarts en/of kinesitherapeut welke oefeningen voor jou geschikt zijn.

3. Alles in evenwicht

Wist je dat de mate waarin je je evenwicht kan houden iets zegt over je biologische leeftijd? Met ouder worden vermindert je gevoel voor balans. Waar je als kind graag balancerend over kleine muurtjes liep, leun je nu misschien tegen de muur als je je schoenen aantrekt.

Gek genoeg merk je evenwichtsverlies niet zo snel op bij jezelf. Op dat muurtje loop je al lang niet meer, en om je schoenen aan te trekken, ga je gewoon zitten.

Maar balansoefeningen zijn dus net zo belangrijk als spiertraining en lenigheidsoefeningen om echt in vorm te blijven. We adviseren om, naast spierversterkende oefeningen, twee à drie keer per week coördinatie-oefeningen te doen.

Je kan balansoefeningen doen, of een sport kiezen waarbij je je balans traint zoals Yoga. Maar nog beter is om het in je dagelijks leven te integreren:

  • Ga op een been staan als je je tanden poetst
  • trek je sokken staand in plaats van zittend aan
  • probeer eens te blijven staan in een bus of tram

4. Blijf je grenzen verleggen

Ouder worden gaat gepaard met verlies van spierkracht, lenigheid en evenwicht. Maar weet dat je dit verouderingsproces niet zomaar moet ondergaan. Door specifieke oefeningen te doen, kan je écht een groot verschil maken voor je gezondheid.

En blijven bewegen tijdens je dagelijkse activiteiten is de boodschap. Zit niet te veel stil, ga te voet naar de bakker, werk in de tuin en neem de trap. Blijf ook dingen doen die je naarmate je ouder wordt een beetje lastig of eng begint te vinden. Jezelf dwingen om af en toe uit je comfortzone te komen, zal je helpen om in vorm te blijven.

5. Laat je helpen

Weet dat er heel wat hulplijnen bestaan om je in beweging te krijgen. Bespreek samen met je huisarts of kinesitherapeut welke oefeningen voor jou geschikt zijn.

Of vraag je arts om je door te verwijzen naar een Bewegen op Verwijzing-coach. Die helpt je om je goede voornemens in daden om te zetten.

Meer weten?

Dirk Cambier legt je in z'n webinar uit waarom beweging dé sleutel tot een langer zelfstandig leven is.

Bekijk het webinar

Partagez cet article

Lire la suite

Blog

Renforcez vos muscles de manière saine

Het versterken van je spieren houdt je letterlijk en figuurlijk in balans, op elke leeftijd. Maar hoe pak je dat op een slimme manier aan?

meisje met migraine
Blog

La migraine : bien plus qu’un mal de tête

Lorsque l’on parle migraines, on pense souvent aux maux de tête, mais en fait, c’est bien plus que ça. Koen Paemeleire, neurologue à l’UZ Gent nous l’explique.

Blog

Votre corps après l’accouchement

Après l’accouchement, votre corps subit de fameuses transformations, tant visibles qu’internes et imperceptibles.

Blog

Le vélo d'Hélène

Hélène à treize ans. Elle aime la musique et regarder la télé, mais par-dessus tout, elle aime ses parents et son petit frère. Mais de temps en temps, elle laisse voir son mauvais côté. Il faut dire qu'Hélène n'est pas vraiment comme les autres filles de son âge. Héléne souffre d'un retard de développement et d'épilepsie sévère.