Gezond leven

Een tand trekken? Dit kan je verwachten

Het laten trekken van een tand kan best spannend zijn en het kan dan fijn zijn om te weten wat je juist kan verwachten. Lees hieronder hoe je je kan voorbereiden op de procedure; of het pijn doet; wat je kan verwachten na het trekken van je tand en hoe je de genezing van de wond bevordert.

Redenen om een tand te trekken

Er kunnen verschillende redenen zijn om een tand te laten trekken, dit zijn de belangrijkste redenen: 

  • De tand is aangetast door tandbederf of door een tandvleesontsteking.
  • Er is niet voldoende ruimte voor al je tanden en kiezen en er moet een tand of kies getrokken worden om zo meer ruimte te creëren.
  • De tand staat scheef.
  • Er zijn onherstelbare zenuwkanaalproblemen.
  • De tandarts kan soms ook beslissen om wijsheidstanden preventief te trekken om zo problemen in de toekomst te voorkomen.

Je tandarts kan zelf je tand trekken of je doorverwijzen naar een kaakchirurg. 

Doet het pijn? 

Het trekken van een tand of kies kan vervelend aanvoelen, maar doet in principe geen pijn. De tandarts of kaakchirurg verdooft je lokaal zodat je niets merkt van het trekken van je tand. Ben je zwanger? Laat dit dan altijd op voorhand aan je tandarts weten zodat hij de hoeveelheid verdovingsmiddel kan aanpassen. 

Mag je eten voor de procedure?

Je mag gewoon eten voordat je een tand laat trekken. Het is zelfs verstandig om te proberen om een lichte maaltijd te eten voor de procedure. Na het trekken van je tand kan je immers een paar uur niet eten. Alleen voor het trekken van wijsheidstanden onder volledige verdoving moet je nuchter zijn. 

Mag je eten nadat je een tand hebt laten trekken?

Zolang de verdoving nog actief is, is het verstandig om niets te eten en geen warme dranken te drinken. Daarna eet je best koude of lauwe zachte gerechten en drink je koude dranken. Roken en alcohol vertragen de genezing van de wond, vermijd dit dus zo veel mogelijk. 

Mogelijke klachten na het trekken van je tand

Een paar uur na de behandeling is de verdoving uitgewerkt. Hierna zal de wond waarschijnlijk pijn doen. Het kan tien dagen duren voordat de wond helemaal genezen is. Tegen de pijn kan je pijnstillers nemen, begin hier best al preventief mee als de verdoving nog werkt. Vraag je tandarts welke pijnstillers je mag nemen. 

Behalve pijn kan je last hebben van de volgende klachten na het trekken van een tand: 

  • Lichte koorts. Krijg je meer dan 39 ºC koorts, dan contacteer je best je tandarts.  
  • Een dikke wang. Verminder de zwelling door er ijs tegenaan te houden.
  • De eerste 12 à 24 uur na het trekken van je tand kan de wond nog wat bloeden.
  • Het kan moeilijk zijn om je mond te openen of om te slikken. Daarnaast kan je last hebben van keel- of oorpijn.
  • Je mondhoeken kunnen pijn doen of er kunnen korsten op je mondhoek ontstaan. Je kunt dit verhelpen met vaseline.

Om de herstelling te bevorderen is een goede mondhygiëne zeer belangrijk. Poets je tanden dus goed en schrik niet als de wond een beetje begint te bloeden tijdens het poetsen. 

Krijg je een terugbetaling?

Ben je verzekerd met Dentalia Plus? Dan krijg je een terugbetaling van 50% of 80% van de kosten voor het trekken van tanden en kleine mondchirurgie. Laat je je tanden trekken in het ziekenhuis? Dan worden de kosten van de ziekenhuisopname gedekt als je aangesloten bent bij een van onze hopitalisatieverzekeringen

Het is nooit te laat om je tanden te corrigeren

Lees er alles over in ons handig e-book

Download ons e-book

Deel dit artikel

Verder lezen

Terugbetaling tandprothese vanaf 50 jaar

Vanaf 50 jaar geniet je een wettelijke terugbetaling voor een tandprothese. Deze wettelijke terugbetaling geldt echter enkel voor uitneembare tandprothesen. Het bedrag van de terugbetaling hangt daarnaast af van verschillende factoren. Lees hieronder welke voorwaarden van toepassing zijn.

Vijf weetjes over Dentalia Plus

Ben je verzekerd voor extra tandzorgkosten via Dentalia Plus en wil je weten hoe je optimaal kunt genieten van je verzekering? Wij leggen je snel uit hoe het in elkaar zit.

Wat is een tandverzekering en waarom heb je ze nodig?

Een jaarlijks bezoek aan de tandarts is voor iedereen een goed idee, maar misschien heeft iemand in je gezin wel meer tandzorg nodig? Een tandverzekering is dan een goede extra bescherming: je kiest sowieso voor de beste tandzorg, zonder zorgen om de kosten.

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom cariës

Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf? Om dit te voorkomen is het aangeraden om twee keer per dag je tanden te poesten met een fluoridetandpasta aangepast voor je leeftijd. De Hoge Gezondheidsraad hernieuwde haar aanbevelingen rond fluoride.