Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Want vroeg of laat krijg je ermee te maken. Thuis, op het werk of daarbuiten.
Zet je leven niet op pauze. Voor, tijdens en na de overgang. Check je symptomen en ontdek hoe het anders kan.
Maar liefst 370.000 Belgische vrouwen tussen 45 en 50 jaar hebben op dit moment met symptomen van de menopauze, of de overgang, te maken.1 77 procent geeft aan dat hun levenskwaliteit daardoor een pak minder is. De helft zegt dat ook hun werk eronder lijdt.2 En toch krijgt 85 % van de vrouwen geen adequate zorg3 of wordt er onvoldoende rekening gehouden met hun klachten. Dat kan anders, en beter, vinden we bij Helan.
Nee, de menopauze is geen ziekte. En ja, vrouwen hebben er al sinds mensenheugnis mee te maken. En misschien is het thema vandaag zelfs niet echt een taboe meer. Maar toch is er nog werk aan de winkel.
Want om te beginnen zijn vrouwen zich zélf niet altijd bewust van de symptomen van de menopauze en vooral van de aanloop ernaartoe: de perimenopauze. Die fase kan 5 tot 10 jaar voor de eigenlijke menopauze voor klachten zorgen. Vrouwen die ermee te maken krijgen, menstrueren nog, en hebben daarom vaak de diagnose 'menopauze' nog lang niet op de radar staan.
Want de klassieke opvliegers zijn maar het topje van de ijsberg. Heel wat vrouwen in de perimenopauze hebben last van slapeloosheid, spierpijnen, onverklaarbare hoofdpijn, angsten, vermoeidheid, concentratieproblemen en andere klachten. Die ze zelf niet meteen in verband brengen met hun hormonen.
Omdat de perimenopauze bij elke vrouw op een ander moment start, en bij elke vrouw een specifieke combinatie van klachten geeft, is het voor artsen vaak moeilijk om een juiste diagnose te stellen. De perimenopauze wordt op die manier vaak verward met burn-out of depressie, en vrouwen krijgen vaak de verkeerde behandelingen voor hun klachten.
Uit een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat meer dan een derde van de vrouwen die met menopauzeklachten naar de huisarts stappen, buitenwandelen met een voorschrift voor antidepressiva.4 En hoewel er degelijke behandelingen bestaan die menopauzale klachten kunnen helpen verlichten, krijgt 85 procent van de vrouwen die behandelingen toch niet aangeboden, zo blijkt uit recent internationaal onderzoek.3
De (peri)menopauze zorgt wel degelijk voor leed. Voor vrouwen zelf. Omdat hun levenskwaliteit afneemt door hun klachten. Ze voelen zich niet meer zichzelf, krijgen hun gewone takenpakket niet meer afgerond, voelen zich niet gehoord of vinden geen hulp voor hun klachten. En ook hun omgeving draagt daar mee de gevolgen van.
Maar ook maatschappelijk zorgt een onderbelichte perimenopauze voor problemen. Zo blijkt uit een Nederlandse studie dat driekwart van de vrouwen met ernstige menopauzeklachten moeite hebben om zowel fysiek als mentaal aan de eisen van hun werk te voldoen. De kans dat ze langdurig afwezig zijn door hun klachten, is reëel.5 Een Britse studie toont aan dat een op de drie vrouwen geregeld afwezig is omwille van symptomen gelinkt aan de (peri)menopauze.6
En het probleem is nog altijd veel minder bespreekbaar dan je zou denken: maar een goeie 8 procent van de vrouwen met menopauzale klachten voelt zich comfortabel om erover te praten met hun werkgever. Zo blijven kansen liggen om de werksituatie tijdelijk aan te passen aan de nieuwe noden van die vrouwen.7
Dat vinden we bij Helan. Om gepaste hulp en zorg beter beschikbaar te maken voor vrouwen, bieden wij als eerste ziekenfonds in Vlaanderen een terugbetaling voor een menopauzeconsulent. En we brengen het gesprek op gang, via deze website, en de sprekende mokken die we verstuurden naar wie het horen moet in Vlaanderen.
Je vindt als vrouw op deze website ook concrete hulp. Ben je 40-plus, heb je last van hoofdpijn, stemmingswisselingen, ben je altijd moe? Of heb je andere onverklaarbare klachten? Misschien heb je last van de perimenopauze. Check je symptomen en we geven je tips en advies om je levenskwaliteit op peil te houden. Via de Vi Health app vind je ondersteuning om deze belangrijke levensfase soepel en comfortabel te doorlopen. Of herbekijk ons webinar met menopauzeconsulent Ruth Delbeke.
En aarzel vooral niet om de juiste zorg te zoeken, via een menopauzeconsulent, je huisarts of je gynaecoloog. Want je hoeft je leven niet op pauze te zetten, je klachten te verdoezelen of je sterker voor te doen dan je bent.
De menopauze start op het moment dat je als vrouw al 12 maanden geen menstruatie meer hebt gehad.
De perimenopauze is de periode die voorafgaat aan de menopauze. Ze kan 5 tot 10 jaar duren.
De Vi Health app is speciaal ontworpen voor vrouwen vanaf 40 jaar die in de overgang zijn of overgangsklachten ervaren. Vi Health biedt ondersteuning zowel voor, tijdens als na de menopauze.
Als klant van Helan Ziekenfonds krijg je 10 euro per sessie terugbetaald bij een menopauzeconsulent, met een maximum van 5 sessies per leven.
Opvliegers zijn niet de enige klachten.
Weet jij alles over de menopauze?
Een verwittigd vrouw is er twee waard.
Ben je op zoek naar inzichten om de menopauze te begrijpen en er beter mee om te gaan?
Wacht niet tot het voorbijgaat, neem de controle over je menopauze en voel je zelfverzekerd en empowered!
Bronnen: