Leven met een langdurige ziekte

Ben je langdurig of chronisch ziek? Zet je leven niet op pauze. Helan staat aan je zijde met zorg en ondersteuning op maat. Zo geniet je van maximaal comfort. Zowel thuis als weg van huis.

Wat is een langdurige of chronische ziekte?

Een langdurige of chronische ziekte is een aandoening die niet spontaan verdwijnt en zelden volledig geneest. Zo'n aandoening kan erfelijk zijn, maar ook omgevingsfactoren en levensstijl spelen een rol.

Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je met een of meer langdurige ziektes wordt geconfronteerd. Maar ook jonge mensen krijgen ermee te maken. En dat kan je leven flink overhoop halen. Wat je uitdagingen ook zijn, een goede omkadering maakt het verschil.

Welke chronische ziektes zijn er?

Enkele van de meest voorkomende chronische ziektes zijn:

Voorkomen is altijd beter dan niet meer genezen. Het is bewezen dat een gezonde levensstijl daartoe kan bijdragen. Bewegen, gezond eten, schone lucht in je longen ... Maak er werk van. Zo neem je je gezondheid zelf in handen.

Hoe omgaan met een langdurige of chronische ziekte?

Omgaan met een langdurige ziekte is voortdurend zoeken naar balans. Balans tussen het omarmen van je uitdagingen en het streven naar levenskwaliteit. Deze handvaten helpen je om in evenwicht te blijven:

  • Respecteer ieders verwerkingsproces: de diagnose van een langdurige aandoening verwerken, vraagt tijd. Respecteer je eigen tempo, maar ook dat van je dierbaren. Snel of traag, uitgesproken of in stilte: er is geen juiste manier. Alleen je eigen manier klopt.
  • Laat het onbegrip van anderen los: in uitdagende tijden ontdek je wat echt waardevol voor je is. Focus daarop. Mensen en meningen die je rust verstoren, heb je nu even niet nodig.
  • Vertrouw op jezelf: advies van anderen is meestal goed bedoeld, maar niet altijd helpend. Jij kent je lichaam het best. Jij voelt wat wel en niet werkt. Durf daarop te vertrouwen.
  • Treed af en toe uit je comfortzone: laat je niet onnodig beperken door je aandoening. Blijf buitenkomen, laat je verrassen, ontmoet nieuwe mensen. Leef het leven, met respect voor je eigen grenzen.
  • Durf om hulp te vragen: als je toekomstbeeld verandert, kan het even wazig worden. Laat je bijstaan door mensen met kennis van zaken. Ook onze maatschappelijk werkers staan voor je klaar. Zo worden de lichtpuntjes vanzelf zichtbaar.

Waar heb je recht op als chronisch patiënt?

Wil je weten op welke sociale en fiscale tegemoetkomingen je recht hebt? Heb je hulp nodig om ze aan te vragen? Maak gebruik van onze sociale dienstverlening. Onze maatschappelijk werkers ondersteunen je bij het invullen van je hulpnoden en geven je advies op maat. Helemaal gratis.

Neem contact op

Een greep uit ons zorgaanbod

Helan voordeel psychotherapie

Gaat het eens wat minder? Laat je gerust ondersteunen door een psycholoog. Wij zorgen voor de terugbetaling van je sessies. Kinderen, jongeren en volwassenen krijgen 10 euro per sessie terugbetaald voor maximum 12 sessies per jaar.

Reken ook op de Helan Luisterlijn. Als klant van Helan Ziekenfonds heb je recht op 5 gratis gesprekken met een psycholoog van de Luisterlijn per jaar.

Thuisverpleging

Heb je nood aan tijdelijk, langdurige of blijvende verpleegkundige hulp? Reken op onze professionele en gemotiveerde verpleegkundigen.  Ze komen bij je langs op afgesproken tijdstippen en nemen voldoende tijd voor je medische en persoonlijke verzorging.

Meer over thuisverpleging

Ondersteuning mantelzorg

Draag jij op regelmatige basis zorg voor iemand uit je directe sociale omgeving? Een partner, kind, ouder of vriend? Of iemand die in de buurt woont en die je dierbaar is? Dan doe je aan mantelzorg. Bekijk hoe we je financiële en emotionele ondersteuning kunnen bieden.

Meer over mantelzorg

Zorgverblijf

Heb je nood aan een aangepast hersteloord om te revalideren na een ziekenhuisopname of een zware behandeling? 

Onze maatschappelijke werkers ondersteunen je op tal van vlakken. We staan onder meer klaar met tijdelijke opvangmogelijkheden. 

Meer over zorgverblijf

Helan Zorgwinkel

Of je nu op zoek bent naar artikelen waar je gezond en fit mee blijft of een rolstoel om te revalideren, in de Helan Zorgwinkel vind je gezondheidsmateriaal van hoogwaardige kwaliteit.

Je kan er materiaal aankopen of uitlenen. Soms heb je tijdelijk hulpmiddelen nodig, zoals een zorgbed of een rolstoel. We helpen je graag bij onze uitleendienst.

Ontdek het aanbod

Voordelen en terugbetalingen

Helan ondersteunt je met interessante voordelen en terugbetalingen. Een greep uit ons aanbod:

Alle voordelen ontdekken

Dienst Maatschappelijk Werk

Onafhankelijk leven met een beperking, optimaal helpen als mantelzorger: reken op onze Dienst maatschappelijk werk voor advies, bemiddeling of ondersteuning.

Helpper

Hulp nodig bij het koken, winkelen of gewoon nood aan gezelschap? Schakel een helpper in!

Thuisoppas zorgbehoevende

Gezelschap in je vertrouwde omgeving door een vrijwilliger. Ook ter ondersteuning van mantelzorgers.

Thuiszorg

Vertrouw op Helan als je ouder wordt, ziek bent, of tijdelijk zorg nodig hebt. Wij helpen met thuiszorg, zorgmateriaal, administratieve hulp en helder advies.

Zorg aan huis nodig?

Verzorgende, administratieve en huishoudelijke hulp door professionele verzorgenden voor jou en je omgeving. Voor een korte of langdurige periode.

Vraag je huishoudhulp aan

Druk thuis? De goed opgeleide huishoudhulpen van Helan nemen je graag wat werk uit handen.

Zorgwinkel

Of je nu op zoek bent naar artikelen waar je gezond en fit mee blijft of een rolstoel om te revalideren, op Helan Zorgwinkel vind je medisch- en gezondheidsmateriaal van hoogwaardige kwaliteit.