Ouder worden

Gezond en vitaal ouder worden, dat willen we allemaal. Helan luistert, inspireert en helpt een handje. Zodat jij sterk in het leven staat. Zonder zorgen. Want op welzijn en comfort staat geen leeftijd.

Tips om gezond ouder te worden

Gezond ouder worden is een kunst. Met de juiste kneepjes krijg je die kunst helemaal onder de knie. Ontdek hier onze tips en zet slimme stappen naar een lang en gezond leven.

1. Blijf in beweging

Biceps, billen, bekkenbodem: ouder worden heeft een impact op je spieren. Het goede nieuws: je kan je spieren versterken door regelmatig te bewegen. Denk aan krachttraining, zwemmen of fietsen. Maar ook een dagelijks blokje om maakt een wereld van verschil. 

In beweging blijven is goed voor je hoofd, benen en binnenkant. Het verdrijft donkere wolken, ook bij dementie. Het speelt een belangrijke rol bij valpreventie. Het verkleint de kans op ziekte. En je krijgt er zelfs die oepsmomentjes door incontinentie mee onder controle.

Ben je van nature niet zo sportief? Schiet in actie met een vriend of vriendin. Of sluit je aan bij een sportclub. Wedden dat je al snel uitkijkt naar die zweterige sfeer en gezelligheid? Alles wat je moet weten over gezond bewegen lees je in ons e-book.

2. Let op je voeding

Gezond en gevarieerd eten helpt om op een fijne manier ouder te worden. De voedingsdriehoek is een handige leidraad, maar hier zijn alvast een paar vuistregels:

  • Eet elke dag minstens 200 gram groenten en twee stukken fruit.
  • Zet geregeld vette vis en noten op het menu.
  • Kies voor vezelrijke producten zoals volkorenpasta en zilvervliesrijst.
  • En onthoud: eerst water. Koffie, thee of alcohol komen later, met mate.

Wil je de kans op vallen en breuken beperken? Vitamine D zorgt voor gezonde botten, sterke spieren en meer balans. Hou je vitamine D dus op peil met zonlicht, gezonde voeding én supplementen. Dan sta je mentaal en fysiek steviger in je schoenen.

3. Hou je brein gezond door jezelf uit te dagen

Een gezonde geest in een gezond lichaam: dat is het doel. Daag jezelf daarom regelmatig mentaal uit. Train je hersenen met geheugenspelletjes. Leer een nieuwe taal of vaardigheid. En breid je sociale netwerk uit. Zo blijf je bij de pinken. Want een actief brein vermindert de kans op dementie. Dat is alweer een kopzorg minder.

4. Stel preventieve onderzoeken niet uit

Hoe eerder je een probleem signaleert, hoe beter. Luister naar je lichaam en laat je regelmatig preventief testen. Je ogen, je oren, je lijf. Dan ben je er op tijd bij. Horen, zien en praten over je gezondheid is de eerste stap naar beter.

Zorg en advies op maat

Jouw verhaal is uniek. Daarom luisteren we eerst, om dan op zoek te gaan naar de gepaste oplossing. Wil je weten op welke tegemoetkomingen je recht hebt? Of wil je graag advies over onze zorgdiensten? De maatschappelijk werkers van Helan staan voor je klaar. Helemaal gratis.

 

Meer over Dienst Maatschappelijk Werk

Webinar 'Voorafgaande zorgplanning'

Herbekijk gratis het webinar gegeven door Prof. Wim Distelmans en kom meer te weten hoe je aan zorgplanning kan doen.

Herbekijk het webinar 

Een greep uit ons zorgaanbod

Zorg aan huis

Onze professionele verzorgenden komen bij je langs en helpen een handje. Bij persoonlijke verzorging, maar ook bij huishoudelijke en administratieve taken. Voor een korte of langere periode.

Meer over zorg aan huis

Personenalarmsysteem

Een extra veiligheid om zo lang mogelijk thuis te wonen. Met keuze uit verschillende opties, zodat je systeem maximaal aansluit bij je actuele noden en je levensstijl.

Meer over personenalarm

Mobiliteitshulpmiddelen

Heb je door een chronische ziekte, ouderdom of een beperking hulp nodig om je te verplaatsen? Dan kan je via de Vlaamse sociale bescherming een mobiliteitshulpmiddel kopen of huren. De zorgkas komt geheel of gedeeltelijk tussen in de kosten.

Meer over mobiliteitshulpmiddelen

Huishoudhulp

Gaat het wat moeilijker om je huis proper te maken? Vertrouw dan op onze goed opgeleide huishoudhulpen via Helan Huishoudhulp. Reken op een vlotte service en betaal eenvoudig via dienstencheques. 

Meer over huishoudhulp

Langer zelfstandig thuis wonen

Veilig en comfortabel thuis blijven wonen: het kan. Met de juiste steun. Ontdek onze tips en geniet zo lang mogelijk van je eigen, vertrouwde omgeving en van maximaal wooncomfort.

Ontdek onze tips

Voordelen en terugbetalingen

Helan ondersteunt je met interessante voordelen en terugbetalingen. Een greep uit ons aanbod:

Alle voordelen ontdekken

Zorg en ondersteuning

Kraamzorg, thuiszorg, thuisverpleging, zorgmateriaal, financiƫle steun of persoonlijk advies. Reken op het zorgaanbod van Helan en vind de ondersteuning die je zoekt.

Thuiszorg nodig?

Verzorgende, administratieve en huishoudelijke hulp door professionele verzorgenden voor jou en je omgeving. Voor een korte of langdurige periode.

Helpper

Vergoed je familie en mantelzorger(s) met je PVB/PAB

Thuisoppas zorgbehoevende

Gezelschap in je vertrouwde omgeving door een vrijwilliger. Ook ter ondersteuning van mantelzorgers.

Vraag je huishoudhulp aan

Druk thuis? De goed opgeleide huishoudhulpen van Helan nemen je graag wat werk uit handen.

Zorgwinkel

Of je nu op zoek bent naar artikelen waar je gezond en fit mee blijft of een rolstoel om te revalideren, op Helan Zorgwinkel vind je medisch- en gezondheidsmateriaal van hoogwaardige kwaliteit.