Nieuws


15 november 2023

Antibioticagebruik opnieuw op pre-covid niveau

Belgen gebruiken te veel antibiotica, met wijdverspreide antibioticaresistentie tot gevolg. Antibioticaresistentie is één van de belangrijkste uitdagingen voor de publieke gezondheid(zorg): het heeft een impact op gezondheidszorguitgaven, de slaagkans van behandelingen met antibiotica en kan zelfs resulteren in overlijden. De WHO voert daarom jaarlijks campagne rond het correct gebruik van antibiotica tijdens de World Antimicrobial Awareness Week van 18 tot 24 november.

7 november 2023

Gratis online psychologische begeleiding voor jongeren die kampen met psychische problemen

Jongeren tussen 16 en 23 jaar die kampen met psychische moeilijkheden, kunnen voortaan terecht op een online platform voor psychologische ondersteuning. Vlaams minister van Gezin Hilde Crevits lanceert dit platform samen met OnlinePsyhulp. Het aanbod omvat o.a. online sessies met een psycholoog, maar ook een zelftest ‘vibecheck’. Op die manier kunnen jongeren die nog geen gepaste hulp gezocht of gevonden hebben al geholpen worden.

27 oktober 2023

Federale regering investeert 6,3 miljoen euro in diabeteseducatie

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke maakt 6,3 miljoen euro vrij voor een “nieuw starttraject diabetes”, dat uitgerold wordt vanaf 1 januari 2024. Hierdoor worden mensen met diabetes beter begeleid door multidisciplinaire zorgverleners, zoals de diëtist en podoloog.

23 oktober 2023

Diabetes distress: wat is het en wat kan je doen?

Op 14 november is het Wereld Diabetes Dag. De Diabetes Liga focust dit jaar op de mentale impact van diabetes. 'Diabetes distress' verwijst naar de emotionele last die je kan ervaren als je diabetes hebt. Je kan te maken krijgen met frustraties, schuldgevoelens, verdriet of zorgen.

11 oktober 2023

Volledige terugbetaling voor financieel kwetsbare kinderen en jongeren

Financieel kwetsbare kinderen en jongeren betalen sinds 1 oktober 2023 niets meer voor een consultatie bij een geconventioneerde huisarts of specialist. Het gaat over kinderen en jongvolwassenen tot en met 24 jaar die een verhoogde tegemoetkoming krijgen en een globaal medisch dossier (GMD) hebben. Het remgeld valt voor hen helemaal weg.

11 oktober 2023

eAttest en eFac verplicht voor zorgverleners in 2025

De publicatie van een koninklijk besluit dat vanaf 1 september 2023 van toepassing is, benadrukt een nieuwe regeling die huisartsen, artsen-specialisten en tandartsen verplicht om medische terugbetalingsaanvragen te digitaliseren tegen september 2025. Dankzij deze beslissing komt er een snellere terugbetaling van de medische verzorging en verloopt de administratie tussen patiënt, zorgverlener en verzekeringsinstellingen eenvoudiger. Dit stimuleert ook de patiënten om medische zorg niet uit te stellen.