Nieuws


20 februari 2024

Kinkhoest neemt toe

Er zijn dit jaar al opvallend meer gevallen van kinkhoest in Vlaanderen dan vorige jaren. Dat laat het Departement Zorg weten.

16 februari 2024

Vlaanderen krijgt 23 nieuwe OverKop-huizen

Een OverKop-huis is een ontmoetingsplek waar jongeren tot 25 jaar gewoon binnen en buiten kunnen lopen en allerlei ontspannende activiteiten doen. Wanneer ze daar nood aan hebben of wanneer zij zich even wat minder voelen, vinden ze er in de eerste plaats een luisterend oor.

29 januari 2024

Gratis eerstelijnshulp psycholoog en orthopedagoog voor kinderen en jongeren

Vanaf 1 februari 2024 kunnen kinderen en jongeren tot en met 23 jaar met lichte tot matige psychologische klachten gratis naar een geconventioneerde psycholoog of orthopedagoog. Met die maatregel wil minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke psychologische zorg sneller en dichter bij onze kinderen en jongeren brengen om zo langdurige psychologische problemen te vermijden.

24 januari 2024

Nederlandstalige abortuscentra lanceren campagne voor nieuwe abortuswet

De abortuscentra van LUNA vzw en VUB Dilemma lanceren een campagne die pleit voor een nieuwe abortuswet. Met meer dan 10.000 cliënten die het afgelopen jaar naar de centra kwamen voor een eerste consultatie en bijna 8.300 behandelingen, vinden ze de nood aan kwalitatieve abortuszorg groter dan ooit. Volgens hen is het hoog tijd om werk te maken van een wet die mee is met de tijd en die tegemoetkomt aan de noden en de vragen van mensen die te maken krijgen met een ongeplande of ongewenste zwangerschap.

11 januari 2024

Bewegen Op Verwijzing breidt uit

Tot voor kort kon enkel de arts een verwijsbrief geven voor een Bewegen Op Verwijzing-coach. Maar dit systeem wordt uitgebreid: vanaf nu kunnen ook andere hulpverleners, zoals psychologen, maatschappelijk werkers, diëtisten, verpleegkundigen, ... hun patiënten doorsturen. “Op die manier willen we nog meer mensen in beweging krijgen en de drempel verlagen om te starten met een actiever leven”, zegt minister Hilde Crevits.

11 januari 2024

Ga voor kleine en haalbare doelen, maak een groot verschil

12 januari is Quitters Day, de dag waarop ruim 80% van de nieuwjaarsresoluties sneuvelen. De grootste reden? 1 op de 3 Belgen stelt te hoge doelen. Dat blijkt uit ons onderzoek. Daarom lanceren we als ziekenfonds een campagne om de Vlaming dit jaar te helpen met hun voornemens. Met ‘Ga Klein’ roepen we op om kleine en realistische doelen te stellen.