Nieuws


28 juni 2022

Langdurige Covid: Wat zijn de belangrijkste symptomen en wie loopt het meeste risico?

Deelnemers aan het COVIMPACT-project van Sciensano die zes maanden na een COVID-19-infectie nog steeds een of meer symptomen hadden, kloegen het vaakst over vermoeidheid of uitputting. De studie toont ook een verband tussen bepaalde medische en socio-economische factoren en het risico op langdurige COVID.

23 juni 2022

Dag van de Mantelzorg: Laat je registreren!

Vlaams minister Hilde Crevits roept mantelzorgers op zich te laten registreren bij hun ziekenfonds. Via erkende mantelzorgstatuten kan het aantal mantelzorgers in Vlaanderen beter in kaart gebracht worden, zodat beleid meer op maat kan gevoerd worden en mantelzorgers ook zelf beter op de hoogte zijn van bestaande ondersteunende mogelijkheden zoals sociale voordelen of begeleiding. Nog te weinig mensen laten zich erkennen of beseffen niet dat ze aan mantelzorg doen wanneer ze vrijwillig een helpende of zorgende hand toesteken bij familie of vrienden. Uit de ZorgenquĂȘte 2021 blijkt nochtans dat 1 op de 3 Vlamingen mantelzorg aan familie of vrienden verleent.

23 juni 2022

Nieuw onderzoek: gebruik antidepressiva stijgt

In een recente studie maken de Onafhankelijke Ziekenfondsen een balans op van de mentale gezondheid van de Belgische bevolking. De analyse van terugbetalingsgegevens van 2018 tot 2020 brengt enkele opmerkelijke conclusies aan het licht.

23 juni 2022

Nieuwe studie over de mentale gezondheid bij jongeren

De Onafhankelijke Ziekenfondsen maakten recent een balans op van de mentale gezondheid van de Belgen. Wat blijkt? Jongvolwassenen tussen 19 en 24 jaar hebben het extra moeilijk.

21 juni 2022

Vergeet niet om dit jaar nog naar de tandarts te gaan

In het kader van het mondzorgtraject of voor de tandsteenverwijdering is de terugbetaling afhankelijk van de verstrekkingen tandverzorging in het voorgaande kalenderjaar. Dit jaar nog niet naar de tandarts geweest? Zorg dan dat je zeker nog een controle-afspraak maakt.

20 juni 2022

Nieuwe terugbetalingsregeling voor raadplegingen op afstand vanaf 1 augustus

Sinds de coronacrisis hebben de teleconsultaties het mogelijk gemaakt om vanop afstand, zowel telefonisch als per video, in contact te blijven met je arts. Het RIZIV heeft beslist om vanaf 1 augustus 2022 telefonische en videoraadplegingen terug te betalen zonder beperking op het aantal consultaties.

20 juni 2022

Reisplannen? Geen tweede booster nodig, wel certificaat vernieuwen

Wie komende zomer een reis plant, doet er goed aan controleren welke COVID-19-maatregelen er gelden in het land van bestemming. Vergeet ook zeker je certificaat niet te vernieuwen.

17 juni 2022

Je gezondheidskosten in Marokko, hoe zit dat juist?

Of je nu voor een bepaalde of onbepaalde periode in Marokko woont, afhankelijk van je situatie, dien je de juiste documenten aan te vragen bij je ziekenfonds om in orde te zijn met de dekking van je gezondheidszorg.

14 juni 2022

Vanaf 1 juli kan je altijd elektronisch betalen bij je arts

Heb je geen cashgeld op zak en heb je geen tijd om naar de bank te gaan voor de doktersafspraak? Geen probleem, vanaf 1 juli 2022 moeten alle artsen jou de mogelijkheid geven om elektronisch te betalen.