Nieuws


2 december 2022

Dementie wordt de belangrijkste doodsoorzaak in België

Tussen 2004 en 2019 klom dementie (onder andere veroorzaakt door de ziekte van Alzheimer) geleidelijk aan op tot de belangrijkste doodsoorzaak in België. Dat blijkt uit nieuwe analyses van gezondheidsinstituut Sciensano. De opmars van dementie komt vooral omdat de overlijdens door hart- en vaatziekten, historisch veruit de belangrijkste doodsoorzaak in België, jaar na jaar dalen.

1 december 2022

1ste preventiebarometer van Sciensano zoomt in op de levensstijl van de volwassen bevolking in Vlaanderen

44,6% van de Vlaamse burgers die ooit alcohol dronken, weet dat alcoholgebruik het risico op kankerontwikkeling kan verhogen. 27,6% van de dagelijkse rokers in Vlaanderen probeerde tevergeefs in de afgelopen 12 maanden te stoppen met roken. 20,3% van de jonge mannen tussen 18 en 24 jaar in Vlaanderen gebruikte in de afgelopen 12 maanden cannabis. Dat zijn maar enkele resultaten van de 1ste Preventiebarometer van Sciensano uitgevoerd bij 4.011 volwassen inwoners van Vlaanderen in opdracht van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

30 november 2022

3 op 5 jongeren voelen zich in goede gezondheid

3 op 5 jongeren zeggen in goede gezondheid te verkeren. De grote meerderheid van de bevraagde jongeren blijkt het minstens ‘eens’ met de stelling een gezonde levensstijl te hebben en echt met hun gezondheid bezig te zijn. Zo blijkt uit een enquête van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, waartoe Helan behoort, die vandaag is verschenen naar aanleiding van een symposium over jongeren en hun gezondheid.

28 november 2022

Gezondheidszorg 2023: wat verandert er voor u?

De Belgische ziekteverzekering zette het licht op groen voor aanpassingen in 2023. Het budget bedraagt 35,3 miljard euro. Dit zijn de meest opvallende gevolgen voor patiënten:

22 november 2022

Gebruik van antibiotica (bijna) terug op pre-COVID niveau

Van 18 tot 24 november vindt de jaarlijkse World Antimicrobial Awareness Week plaats, waarin de Verenigde Naties aandacht vragen voor antimicrobiële resistentie. Naar aanleiding daarvan analyseerden de Onafhankelijke Ziekenfondsen, waar Helan deel van uitmaakt, het recente gebruik van antibiotica onder haar leden. Na een scherpe daling tijdens de pandemie, klimt het gebruik opnieuw de hoogte in.

14 november 2022

Hoeveel risico loop jij op diabetes type 2? Doe de test!

1 op 10 personen heeft diabetes. 1 op 3 weet nog niet dat hij/zij diabetes heeft. Elke 17 minuten krijgt iemand de levenslange diagnose diabetes. Diabetes komt meer en meer voor, en manifesteert zich op jongere leeftijd. Het is hoog tijd om het tij te doen keren. Hoeveel risico loop jij?