Tips voor een veilige en comfortabele slaapkamer

Wist je dat je niet altijd een bed in je woonkamer moet plaatsen om comfortabel langer thuis te wonen? Onze ergotherapeuten geven tips.

langer thuis wonen

Het belang van een degelijke matras en hoofdkussen

Slapen is heel persoonlijk, jouw matras en hoofdkussen dus ook. Er bestaat geen standaardregel die je kan zeggen wat de beste matras is voor iedereen. Maar er zijn wel een paar zaken waar je kan op letten om nek- en rugklachten te vermijden.

Een goede matras en een ondersteunend hoofdkussen zijn niet alleen belangrijk voor je nek en rug. Ook je algemene gezondheid heeft er baat bij. Want hoe beter jouw lichaam ondersteund wordt, hoe uitgeruster jij bent en hoe beter jouw lichaam zal functioneren. Ook naar valpreventie toe, is een goede nachtrust essentieel.

Tempur assortiment

Ontdek het volledige assortiment aan matrassen en hoofdkussens.

Naar het aanbod

Tips voor een veilige slaapkamer

  • Let erop dat je bed op een goede hoogte staat. Een goede hoogte om veilig in en uit bed te kunnen is net iets hoger dan de knieplooi. Staat je bed op poten, dan kan je het eventueel verhogen door bedverhogers onder de poten te plaatsen. 
  • Leg geen tapijten naast of rond je bed. Zo kan je al zeker niet uitglijden.
  • Zorg voor een toilet in de buurt. ’s Nachts ver moeten wandelen verhoogt het risico op een val. Als er geen toilet in de buurt is, is een toiletstoel in je slaapkamer een goed idee.
  • Zorg ervoor dat je voldoende steunpunten hebt rond je bed zodat je steun kan nemen bij het rechtstaan. Een steunpunt is bijvoorbeeld een nachtkastje, een vensterbank, een handgreep enz.
  • Om gemakkelijker in- en uit je bed te gaan, kan je gebruik maken van bedtransfer-hulpmiddelen.
  • Zorg ervoor dat je het licht vanuit je bed kan aan- en uitdoen. Doe je ’s nachts niet graag licht aan om je slaap te storen, voorzien dan nachtverlichting met sensoren.           
  • Kan je jezelf al zittend aankleden vanop je bed of een aparte stoel? Dat helpt om evenwichtsverlies te vermijden.
  • Krijg je thuiszorg? Dan is een zorgbed, ook wel ziekenhuisbed genoemd, heel handig.

Ben je niet meer zo mobiel en woon je in een huis met trappen? Dan is een traplift op termijn handig. Is dat niet mogelijk? Dan kan je een verzorgingsbed ook perfect in je woonkamer plaatsen. 

Heb je iets maar voor een beperkte tijd nodig? Kijk dan zeker eens bij de Uitleendienst. Zo hoef je heel wat materiaal en hulpmiddelen niet aan te kopen.

Onze ergotherapeuten helpen je graag. Zo vinden jullie samen de beste oplossing voor jouw specifieke situatie of zorgnood.

Vraag vrijblijvend advies

valpreventie

Webinar: Valpreventie, stap voor stap

Wist je dat een op de drie 65-plussers minstens één keer per jaar valt? Gelukkig kan je van alles doen om het risico op vallen te voorkomen.

In deze webinar vertellen 3 specialisten hoe je eenvoudig aan valpreventie doet. Kijk je mee op donderdag 25 april?

Schrijf je in

“Als ergotherapeuten hebben we steeds een aantal hulpmiddelen mee om uit te testen. Zo hebben we op huisbezoek een bedtransferbeugel uitgetest bij een dame die problemen had om uit bed te geraken. Voor mevrouw was dit een goede oplossing, het gaf haar steun om te draaien in bed en recht te komen. ”

Karen, Ergotherapeut bij Helan

“Ik sukkel al langer met mijn benen, maar bleef elke dag koppig de trap nemen. Onlangs hebben we toch een compacte traplift genomen. Zo kan mijn echtgenote de trap blijven nemen, en kan ik zonder moeite naar boven. We hadden dat jaren geleden al moeten doen. Het maakt voor mij echt een groot verschil.”

Louis (80)

“Ik besef nu pas hoe belangrijk goede verlichting is. Ik stak nooit veel licht aan, maar dan zag ik de tapijtranden niet. Ondertussen heb ik overal automatische verlichting laten installeren.”

Rita (67)

Meer getuigenissen

Karen,
Louis
Rita

Hulpmiddelen voor je slaapkamer

Door onze ergotherapeuten geselecteerd

Bedtransferbeugel

Meer info

Verzorgingsbed Arminia

Meer info

Toiletstoel

Meer info

Thuiszorg nodig?

Verzorgende, administratieve en huishoudelijke hulp door professionele verzorgenden voor jou en je omgeving. Voor een korte of langdurige periode.

Thuisverpleging

Professionele hulp van verpleegkundigen voor medische verzorging bij je thuis, voor korte of lange tijd.

Personenalarm

Een extra veiligheid om zo lang mogelijk thuis te wonen, met de alarmcentrale op amper 1 druk op de knop van je verwijderd.

Woningaanpassing

Comfortabel wonen met een optimale levenskwaliteit, dankzij gratis advies op maat van onze ergotherapeuten.

*15% extra korting en gratis hoofdkussen bij aankoop van het Arminia Zorgbed en -matras of de Boxspringset. Korting geldig van 01/07 tem 30/09. Bij aankoop van deze producten tijdens de Slaapdagen, ontvang je een gratis hoofdkussen. Info en voorwaarden i.v.m. 30% korting als Helan-klant.