Welzijn begint bij jezelf
graag zien

Ja, dit is wat je denkt. Iemand die zichzelf verwent. Moet dat nu echt? Ja, vinden we bij Helan. Als ziekenfonds vinden we zelfliefde helemaal oké. Want Helan is helemaal welzijn. En welzijn begint bij jezelf graag zien. Fysiek én mentaal.

Bekijk de video >>

Natuurlijk is er veel meer nodig dan masturberen om je écht goed te voelen. Daarom lees je hieronder wat zelfliefde betekent, waarom het goed voor je is en wat je kan doen als je jezelf liever wilt zien. Neem er even de tijd voor. Je bent het waard. 

Waarom zo hard voor jezelf?

Jezelf graag zien, het is niet vanzelfsprekend, zo weet Cedric Arijs, psycholoog bij de Helan Luisterlijn: "Begrip en mildheid tonen voor iemand die iets meemaakt: we vinden het allemaal heel normaal. Anders is het als het over jezelf gaat. Dan zegt je hoofd al gauw dat je 'wat sterker moet zijn', of 'je niet moet aanstellen'.”

Dat negatieve denken zagen we ook in een recente bevraging* over zelfliefde en zelfaanvaarding: 1 op 3 Vlamingen geeft zichzelf een onvoldoende. En 3 van de 5 ondervraagden vinden dat ze te streng zijn voor zichzelf. 

Daarover praten blijkt voor velen erg lastig. De helft van de ondervraagden geeft aan dat het moeilijk is om over problemen en kwetsbaarheden te praten. En dat ze willen leren hoe ze meer respect kunnen opbrengen voor zichzelf. Alleen weten ze niet goed waar te beginnen.

Hoezo, 'jezelf graag zien'?

De hoofdonderzoeker rond het thema, Dr. Kristin Neff, omschrijft zelfliefde als ‘een liefhebbende, verbonden aanwezigheid’ met jezelf:

  • Liefhebbend: Je maakt de keuze om vriendelijk en mild te zijn voor jezelf. Je geeft oprecht om je eigen welzijn en gunt jezelf tijd en ruimte om te herstellen na tegenslagen.
  • Verbonden: Alle mensen kennen tegenslagen en hebben mindere kantjes. Dat goed beseffen en kunnen aanvaarden, kan heel verbindend zijn. Je voelt je minder alleen en minder kwetsbaar.
  • Aanwezig:  Je bent in staat om hier en nu je gedachten en gevoelens te kunnen gadeslaan. En ze te aanvaarden, zonder oordeel. Je loopt er niet in vast, of je loopt er niet van weg. Het is wat het is.

 

#14dagenzelfliefde

Volg de online coaching voor meer zelfliefde.

Start nu

 

Loop je warm voor het thema zelfliefde?

Schrijf in voor de gratis webinar met psycholoog Cedric Arijs.

Zorg dragen voor je lichaam en geest

Zelfliefde betekent dat je jezelf aanvaardt zoals je bent. En dat aanvaarden heeft twee kanten. 

Cedric Arijs: “Een zachte kant: je aanvaardt jezelf met je goede en slechte kanten. En je zorgt goed voor jezelf. Maar er is ook een fellere kant: je durft nee zeggen en grenzen stellen. Denk maar aan het beeld van een mama-beer, die heel lief is, maar tegelijk ook heel verdedigend kan reageren als haar welpen in gevaar zijn."

En zelfliefde heeft ook een mentale én fysieke kant: het gaat niet alleen over hoe je naar je persoonlijkheid kijkt. Ook je lichaam mag een welverdiende portie zelfliefde krijgen. Zelfliefde betekent je lichaam koesteren en verzorgen als een waardevol deel van jezelf. Met de goeie kanten, en de minder goeie.

Beter voor jezelf én voor anderen

Te hoog oplopen met jezelf krijgt snel een negatieve bijklank. Onterecht, vindt Cedric Arijs:

  • Mild zijn voor jezelf betekent niet dat je je wentelt in zelfmedelijden. "Je kijkt gewoon bewust naar je negatieve gevoelens en laat ze toe. Dat is beter dan negatieve gevoelens te onderdrukken of ze te negeren. Want dat staat persoonlijke groei in de weg."
  • Jezelf graag zien wil niet zeggen dat je jezelf beter vindt dan anderen. "Zelfaanvaarding houdt juist in dat er geen oordeel is: niet over jezelf en niet over anderen. Het draait vooral om het erkennen en aanvaarden van moeilijke momenten."
  • En voor jezelf zorgen is verre van egoïstisch. "Het zorgt er juist voor dat je je beter in je vel voelt, en sterker in je schoenen staat. Daardoor ben je fijner gezelschap, en kan je beter en langer zorg dragen voor anderen om je heen."

Wat kan meer zelfliefde voor jou doen?

  • Actie ondernemen om jezelf liever te zien, schakelt je interne zorgsysteem in. Dat is meteen een goede tegenhanger voor je stress-systeem, dat vaak overactief is en de hele tijd aanstuurt op vechten-of-vluchten.
  • Mild kunnen zijn voor jezelf op moeilijke momenten kan je helpen om beter met stress en druk om te gaan.
  • Zit je goed in je vel, dan krijg je vanzelf de kans om te groeien in je rol als collega, als ouder, of gewoon als persoon.

Start met #14dagenzelfliefde     Download handige tips

Jezelf graag zien, dankzij deze Helan-voordelen

25 euro voor de wellness

Elk jaar tot 25 euro voor een bezoek aan de sauna, stoombad of een kuuroord.

Icon

Gratis webinars over gezondheid en zelfzorg

Een nieuwe uitdaging aangaan of investeren in je mentale welzijn? Helan helpt je op weg!

Icon

Tot 100 euro voor sport en bewegen

Krijg jaarlijks een beweegbonus tot 100 euro met onder meer lidgeld sportclub, sportevents en sportonderzoeken.

Icon

Tot 25 euro voor leefstijladvies

Krijg elk jaar tot 25 euro terugbetaald voor leefstijladvies door een diëtist, arts of voedingsdeskundige.

Icon

Helan Luisterlijn

Een duwtje in de rug nodig voor meer zelfliefde? Reken op gratis psychologische ondersteuning met de Helan Luisterlijn.

Icon

Kinderoppasdienst Bsit

Op zoek naar een babysit? Met Bsit vind je zo een betrouwbare kinderoppas.

Icon

Psychotherapie tot 120 euro

Laat je ondersteunen door een psycholoog en krijg jaarlijks tot 120 euro terugbetaald.

Icon

Heyo vakantiekampen

Bezorg je kind een mooie vakantie en neem zelf een adempauze. Je krijgt mooie kortingen op het volledige aanbod vakantiekampen.

Icon

5x korting en terugbetaling voor preventie

Krijg korting, of krijg een mooi bedrag terug als je zorg draagt voor je gezondheid.

Icon

Tot 60 euro voor acupunctuur, osteopathie en chiropraxie

Jaarlijks tot 60 euro terugbetaald voor alternatieve behandelingen.

Icon

100 euro voor slaaptherapie

Elke 5 jaar een tegemoetkoming tot 100 euro voor slaaptherapie in een erkend centrum.

Icon

Alles voor je welzijn in de Helan Zorgwinkel

In de Helan Zorgwinkel vind je een ruim assortiment hulpmiddelen en verzorgingsproducten.

Icon

Welzijn begint bij jezelf graag zien

Want jezelf graag zien, of mild zijn voor je lichaam én je geest, kan wonderen doen voor je welzijn. 

*Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Helan tussen 18 en 25 januari 2023 bij 1.000 Vlamingen, representatief op geslacht, taal, leeftijd en diploma.

De vermelde voordelen en diensten voor ziekenfondsklanten zijn enkel geldig voor klanten van Helan Onafhankelijk ziekenfonds die in orde zijn met de bijdragen aanvullende diensten. Info en voorwaarden op www.helan.be/voordelen. Helan Onafhankelijk ziekenfonds, Boomsesteenweg 5, 2610 Wilrijk, 0411.696.011, RPR Antwerpen, www.helan.be.