voeten in water
Blog

Op zoek naar dat vakantiegevoel

Eindelijk vakantie… Een tijd waarin niets moet en veel mag. We gaan allemaal graag op zoek naar dat speciale ‘vakantiegevoel’. Maar wat als je je plannen moet bijsturen? Of wat als je een beetje bang geworden bent om te reizen?

Niet zomaar zorgeloos

Het coronavirus zette de wereld op z’n kop, ook onze vakanties. Misschien ziet jouw vakantie er ook dit jaar weer anders uit. Misschien moet je het dichter bij huis zoeken, een ander soort vakantie uitkiezen, of is het onzeker of je vakantie kan doorgaan. En dan is ‘vakantie’ even niet meer synoniem van ‘zorgeloosheid'.

Diane, psycholoog bij Helan Luisterlijn: “Vakantie, en dan vooral reizen, betekent letterlijk dat je afstand neemt van je werk of je studies. Je drukt even op de pauzeknop. We hebben er allemaal meer dan ooit nood aan, maar vakantie kreeg door corona wel een andere betekenis. Voor wie graag reist, zijn het moeilijke tijden. Thuisblijven of dichtbij met vakantie gaan, lijkt de zoveelste rem op je vrijheid. Echte reizigers snakken naar nieuwe horizonten.” 

Met een bang hart op reis

Ook de angst om besmet te geraken maakt sommigen bang om te reizen. Met vakantie gaan wordt daardoor een stressvolle onderneming terwijl je net zou moeten ontspannen. Diane: “Reizen op zich is al een ‘onzekere’ onderneming: je gaat naar nieuwe plaatsen en komt in contact met andere culturen en mensen. Op een moment dat het dagelijkse leven thuis nog niet normaal is, is reizen nog meer bevreemdend. Dat kan je onzeker en angstig maken.” 

Neem écht vakantie

Iedereen heeft af en toe vrije tijd nodig. Neem dus zeker ook écht vakantie, zelfs als je nergens naartoe gaat. De psycholoog: “Om een vakantiegevoel te krijgen, moet je toch minstens vijf dagen of één werkweek vrijaf nemen. Ben je het gewend om al je vakantie in één keer op te nemen? Splits ze nu eventueel op in twee keer twee weken. Zo kun je het vakantiegevoel langer behouden.

Leg van tevoren ook activiteiten vast voor je thuisvakantie. Plan een bezoek aan het museum of de zoo, maar ook een wandeling in de natuur of een trip naar een onbekende stad. Zo vermijd je dat je in je vrije week alleen maar achterstallige klusjes opknapt. Blijf ook weg van alles wat met het werk te maken heeft: zet je laptop of computer uit en leg hem op een plaats waar je hem niet ziet. Check je berichten en mails niet.” 

Creëer zelf je vakantiegevoel

Blijf je dit jaar thuis of dichter bij huis? Doe de dingen toch zoals je ze op reis zou doen en improviseer met wat je hebt. Diane: “Ga je in Frankrijk ’s ochtends naar de plaatselijke bakker om verse croissants? Dat kan ook als je thuis blijft. Draag je vakantiekleren. Zoek een playlist met muziek die je in vakantiestemming brengt. Organiseer een picknick. Bestel een exotische maaltijd bij een take-away restaurant of kook zelf met exotische ingrediënten. En vooral: neem je tijd om alles te doen. Breng ook zoveel mogelijk tijd buiten door.

Daglicht zorgt niet alleen voor de broodnodige extra vitamine D, maar is ook goed voor je algemene welzijn.”  

Bel gratis de Luisterlijn

Zit je met vragen of angsten? De Helan Luisterlijn biedt psychologische hulp. Samen met een psycholoog bepaal je of je nood hebt aan één of meer gesprekken. Je kunt bellen voor jezelf of als je je zorgen maakt over iemand uit je omgeving.

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Alles wat je moet weten over je immuunsysteem

Sinds COVID-19 opdook, worden we om de oren geslagen met informatie. Het gaat dan over virussen, vaccineren, ons immuunsysteem … Maar wat betekent het allemaal precies? Hoe verdedigt je lichaam zich eigenlijk tegen zo’n ‘beestje’? Is het wel een beestje? En wat zijn in hemelsnaam T-cellen? Enkele belangrijke vragen en antwoorden over immuniteit op een rij.

Expert

Waarom vaccineren? Professor Pierre Van Damme over het coronavaccin

Vaccins. We zijn er al jaren mee vertrouwd. Van die eerste prikjes bij baby’s, tot de inenting tegen tetanus of het jaarlijkse griepvaccin. Momenteel is er ook de grootschalige vaccinatiecampagne tegen COVID-19. En die doet soms vragen en twijfels rijzen. Wij legden ons oor te luister bij Pierre Van Damme, professor vaccinologie.

Blog

Zichtproblemen bij kinderen toegenomen door coronacrisis

Recente studies tonen dat de zichtproblemen bij jonge schoolgaande kinderen zijn toegenomen tijdens de lockdowns omwille van de COVID-19-crisis. De extra schermtijd en de afname van buitenschoolse activiteiten spelen hierin waarschijnlijk een rol. Preventieve maatregelen en regelmatige opvolging van kinderen kunnen helpen om bijziendheid tegen te gaan.

02 april
Blog

Risicopatiënt? Lees alles over het coronavaccin voor risicopatiënten

Voor het coronavaccin werd er een lijst met risicopatiënten opgesteld. Zij worden prioritair gevaccineerd. Welke aandoeningen behoren tot die lijst? En hoe weet je of jij op die lijst staat?