Waarom is suiker ongezond?

Waarom is suiker ongezond?

Dat een dieet op koekjes en chocola geen goed idee is, weten we intussen. Maar wat maakt suiker zo ongezond? Wat doet het met je lichaam en welke gevolgen heeft te veel suiker?

Doe de suikertest

Waarvoor heb je suikers nodig?

Volgens de medische aanbevelingen moeten koolhydraten 50 tot 55% van je dagelijkse energie-inname uitmaken. Want enkelvoudige en complexe koolhydraten leveren het grootste aandeel van de energie die nodig is voor de werking van de cellen in je lichaam.

Suikers (enkelvoudige koolhydraten) komen snel in de bloedbaan terecht in de vorm van glucose. Ze zijn een onmiddellijke energiebron voor het lichaam, in het bijzonder voor de hersenen en de spieren. Download ook onze handige gids over gezonde voeding.

In welke situaties heb je suikers nodig?

 • bij het ontbijt, om het lichaam opnieuw in gang te zetten na een hele nacht vasten
 • tijdens een intense fysieke inspanning, om snel energie te leveren
 • bij plotselinge vermoeidheid of een te lage bloedsuikerspiegel, om je er weer bovenop te helpen

Koolhydraten, en dan vooral suikers, zijn dus nuttige energie en helpen om mentale en fysieke prestaties te verbeteren. Toch mag je er ook niet overmatig van eten.

Wat als je er te veel van eet?

 • Een overmatige consumptie van suiker, vooral door suikerhoudende dranken (frisdrank, fruitsap …), verstoort de energiebalans in je lichaam en zou een rol kunnen spelen in de ontwikkeling van overgewicht en obesitas bij kinderen en adolescenten.
 • Te veel suiker eten zou ook een van de oorzaken zijn van chronische aandoeningen bij volwassenen, zoals diabetes type 2. 
 • Tot slot bevordert het gebruik van suikers zoals sacharose de ontwikkeling van tandcariës. Hoe groter de frequentie van de suikerconsumptie doorheen de dag, hoe groter het risico.Tandartsen raden dan ook suikerrijke snacks en dranken af. Het is bovendien belangrijk om voldoende tijd te laten tussen de maaltijden en tussendoortjes, zodat je speeksel de zuurtegraad kan neutraliseren en je tandglazuur zich kan herstellen.

Hoeveel suiker mag je eten?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft onlangs een rapport gepubliceerd dat adviseert om de inname van suikers te beperken tot minder dan 10% van de totale dagelijkse energie-inname. Bijkomende gezondheidsvoordelen zijn er voor wie zijn suikerinname verder kan beperken tot 5% (of slechts 25g vrije suiker), zo suggereerde WGO in 2014 nog. 

Opgelet! Deze aanbeveling heeft geen betrekking op de natuurlijke suikers in fruit of zuivelproducten.

Beperk vooral de 'vrije suikers':

 • Toegevoegde suiker zoals riet- en bietsuiker, agavesiroop, ahornsiroop, kokosbloesemsuiker, rijstsiroop, … Beperk ze zowel in kant-en-klare producten die je koopt (koekjes, ketchup, choco, …) als in huisgemaakte gerechten (cake, yoghurt met suiker,…).
 • Suikers uit honing
 • Suiker uit vruchtensiroop
 • Suiker uit vruchtensap (versgeperste en voorverpakte fruitsappen en smoothies)

Om te onthouden

 • Suikers zijn belangrijk voor je gezondheid, maar dan wel in redelijke hoeveelheden.
 • De consumptie van producten met toegevoegde suikers hou je beter beperkt.
 • Vermijd vooral te veel zoete snacks tussen de maaltijden door, en kies liever geen suikerhoudende dranken. Hoe kies je voor de juiste koolhydraten?