Zorgbudget voor personen met een beperking

Heb je een erkende handicap en een vastgestelde ondersteuningsnood? Dan kom je misschien in aanmerking voor het zorgbudget voor mensen met een handicap. Met die maandelijkse tegemoetkoming van 300 euro kan je bijvoorbeeld hulp aan huis, begeleiding of dagopvang betalen.

Hoeveel bedraagt dit zorgbudget?

Het zorgbudget voor mensen met een handicap bedraagt 300 euro per maand.

Wie heeft recht op het zorgbudget?

Het zorgbudget is er voor minderjarigen en volwassenen met een handicap en een geregistreerde actieve zorgvraag.

Een sms of e-mail telkens je zorgbudget gestort is? Activeer deze melding via Mijn Helan.

Naar Mijn Helan

Zorgbudget

Goed om te weten

Kom je in aanmerking voor het zorgbudget voor mensen met een handicap? Helan wordt hiervan op de hoogte gebracht en regelt alles voor jou. Je hoeft hiervoor zelf geen aanvraag te doen.

  • De mama van Ruiz krijgt elke maand via de Vlaamse sociale bescherming een zorgbudget voor mensen met een handicap.

Betaalkalender

Op deze kalender zie je meteen op welke dag we jouw maandelijkse betaling overmaken aan je bank. Een melding ontvangen telkens je zorgbudget gestort is? Abonneer je op de melding via sms of e-mail via Mijn Helan.

  • Betaling
  • Inhaalpremie
  • Bijkomende sluitingsdag bank
  • Sluitingsdag

Praktische vragen en antwoorden

Je kan het zorgbudget voor mensen met een handicap combineren met andere zorgbudgetten uit de Vlaamse sociale bescherming, de inkomensvervangende tegemoetkoming en de integratietegemoetkoming. Je mag hiernaast ook een beroep doen op de rechtstreeks toegankelijke hulp van het VAPH en op een tegemoetkoming voor hulpmiddelen van het VAPH. Je kan het zorgbudget voor mensen met een handicap niet combineren met de niet-rechtstreeks toegankelijke hulp van het VAPH.

Personen voor wie het zorgbudget onvoldoende is, kunnen overschakelen naar het persoonsvolgend budget van het VAPH. Onze maatschappelijk werkers helpen je hier graag bij.

Je kan deze overstap maken door aan het Vlaams Agentschap Personen met een Handicap de vrijwillige stopzetting en de datum van stopzetting te melden. Dit is enkel mogelijk als jouw huidige niet-rechtstreeks toegankelijke hulp geen crisishulpverlening is.

Voor inwoners van Brussel gelden dezelfde voorwaarden voor het zorgbudget voor mensen met een handicap. Het verschil met Vlaanderen is dat je als Brusselaar niet verplicht bent om je aan te sluiten bij een zorgkas. Maar om een zorgbudget te krijgen, moet je je dus wel aansluiten. 

Een kind tot 18 jaar komt enkel in aanmerking als één van de ouders aangesloten is bij een zorgkas, en op voorwaarde dat de zorgpremie betaald is.

Voor inwoners van Brussel geldt een wachttijd. Kom je in aanmerking voor het zorgbudget voor mensen met een handicap, maar heb je je niet tijdig aangesloten bij een zorgkas, dan zal je gedurende 5 jaar onafgebroken aangesloten moeten zijn, vooraleer je dit zorgbudget kan ontvangen. Deze wachttijd geldt niet voor personen die jonger zijn dan 26 jaar.

Zorgt een partner, een familielid of een buur voor jouw administratie? Of ben je zorgbehoevend en regelt een mantelzorger alles voor jou? Laat je contactpersoon registreren in jouw dossier, zodat we hem of haar vlot kunnen bereiken bij vragen.

Dienst Maatschappelijk Werk

Informatie, ondersteuning en advies over zorgoplossingen en financiƫle steun. Reken op de experts van de Dienst maatschappelijk werk van Helan.

Zorg en ondersteuning

Kraamzorg, thuiszorg, thuisverpleging, zorgmateriaal, financiƫle steun of persoonlijk advies. Reken op het zorgaanbod van Helan en vind de ondersteuning die je zoekt.

Vraag je huishoudhulp aan

Druk thuis? De goed opgeleide huishoudhulpen van Helan nemen je graag wat werk uit handen.

Helan Zorgwinkel

Of je nu op zoek bent naar artikelen waar je gezond en fit mee blijft of een rolstoel om te revalideren, op Helan Zorgwinkel vind je medisch- en gezondheidsmateriaal van hoogwaardige kwaliteit.