Ziekenfonds

2 op de 3 Vlamingen willen stoppen met ‘musturberen’, wat betekent dat?

9 op de 10 Vlamingen musturberen meer dan 2 keer per week. 2 op 3 Vlamingen heeft al geprobeerd om hiermee te stoppen. Musturberen, een term uit de Amerikaanse psychologie, is jezelf te veel druk opleggen. Zelf vinden dat je bepaalde dingen moet doen, en liefst helemaal perfect. Dat blijkt uit onderzoek van Helan Onafhankelijk Ziekenfonds.

Jezelf te veel druk op leggen. Vinden dat je bepaalde dingen moet doen, en het liefst ook helemaal perfect. Ofwel: musturberen. De term ‘musturberen’ werd voor het eerst gebruikt door de Amerikaanse psycholoog Albert Ellis. De American Psychological Association definieert het begrip als ‘het geloof van een individu dat ze bepaalde perfectionistische doelen moeten bereiken als ze zich succesvol, aanvaard en tevreden willen voelen.’

Albert Ellis gebruikte de term om te beschrijven welke hoge druk sommige mensen zichzelf opleggen. Mensen die musturberen, willen bepaalde dingen niet bereiken, ze vinden dat ze die moéten bereiken. Ze leggen zichzelf, en vaak ook de mensen in hun omgeving, irrationeel hoge eisen op. “Moeten heeft een nuttige functie: het zorgt voor regels, normen, waarden,” zegt Lynn Pellens, expert gezondheidspromotie bij Helan Ziekenfonds. “Maar soms – te vaak- kan het moeten dwingend worden. Als je musturbeert, vraag je je niet meer af of je iets wilt, en of het wel haalbaar is voor jou op dit moment; het moet gewoon. Andere opties zijn in je denkproces bij voorbaat uitgesloten.”

Deel dit artikel

Over Helan Ziekenfonds


Helan Ziekenfonds biedt samen met Helan Kinderopvang en Helan Huishoudhulp een kwalitatieve dienstverlening aan op het vlak van gezondheid en persoonlijk comfort.