Ziekenfonds

2 op de 3 Vlamingen willen stoppen met ‘musturberen’, wat betekent dat?

9 op de 10 Vlamingen musturberen meer dan 2 keer per week. 2 op 3 Vlamingen heeft al geprobeerd om hiermee te stoppen. Musturberen, een term uit de Amerikaanse psychologie, is jezelf te veel druk opleggen. Zelf vinden dat je bepaalde dingen moet doen, en liefst helemaal perfect. Dat blijkt uit onderzoek van Helan Onafhankelijk Ziekenfonds.

Jezelf te veel druk op leggen. Vinden dat je bepaalde dingen moet doen, en het liefst ook helemaal perfect. Ofwel: musturberen. De term ‘musturberen’ werd voor het eerst gebruikt door de Amerikaanse psycholoog Albert Ellis. De American Psychological Association definieert het begrip als ‘het geloof van een individu dat ze bepaalde perfectionistische doelen moeten bereiken als ze zich succesvol, aanvaard en tevreden willen voelen.’

Albert Ellis gebruikte de term om te beschrijven welke hoge druk sommige mensen zichzelf opleggen. Mensen die musturberen, willen bepaalde dingen niet bereiken, ze vinden dat ze die moéten bereiken. Ze leggen zichzelf, en vaak ook de mensen in hun omgeving, irrationeel hoge eisen op. “Moeten heeft een nuttige functie: het zorgt voor regels, normen, waarden,” zegt Lynn Pellens, expert gezondheidspromotie bij Helan Ziekenfonds. “Maar soms – te vaak- kan het moeten dwingend worden. Als je musturbeert, vraag je je niet meer af of je iets wilt, en of het wel haalbaar is voor jou op dit moment; het moet gewoon. Andere opties zijn in je denkproces bij voorbaat uitgesloten.”

Deel dit artikel

Over Helan Onafhankelijk Ziekenfonds

Helan Onafhankelijk Ziekenfonds is het op twee na grootste ziekenfonds van Vlaanderen In totaal werken 5.700 werknemers voor de sociale ondernemer, die hoofdzetels heeft in Wilrijk, Gent en Brugge. Helan heeft eeneigen betaalbare tand- en hospitalisatieverzekeringen. Bij de vzw Helan Huishoudhulp werken meer dan 4.200 huishoudhulpen met dienstencheques. Helan Thuiszorg en Helan Kraamzorg bieden zorg thuis voor wie ziek, ouder of revaliderend is. Ook Heyo, behoort tot de Helan-groep. Bij Heyo nemen jaarlijks zo’n 36.000 kinderen en jongeren, van overal in Vlaanderen, deel aan vakantiekampen met en zonder overnachting. Het kan daarvoor beroep doen op 3.500 monitoren.

Ga voor meer informatie naar www.helan.be.