Ziekenfonds

Dagelijks krijgen zo’n 60 mensen een beroerte: deze app kan een hersenbloeding helpen voorkomen

Naast de behandeling van beroertes komt de nadruk steeds meer te liggen op preventie. Vaak liggen hartritmestoornissen aan de basis, maar regelmatige screenings kunnen die opsporen en zo beroertes voorkomen. En dat kan bijvoorbeeld met apps voor de smartphone die het hart monitoren, schrijft Dag Allemaal.

Iedere dag krijgen in ons land zo’n zestig mensen een beroerte. Zo’n hersenbloeding of -infarct loopt in bijna de helft van de gevallen binnen het jaar fataal af. Bij overlevenden leidt het dan weer vaak tot een handicap. In ons land gaat op dit moment veel aandacht naar hartritmestoornissen. Die veroorzaken één beroerte op vijf. Voorkamerfibrilatie, met een te hoge en onregelmatige hartslag, komt het vaakst voor. Blijft dit onbehandeld, dan wordt de kans op een beroerte vijf keer groter. Een kwart van de veertigplussers krijgt ermee te maken. Hoe ouder je bent, hoe groter het risico.FibriCheck contro­leert het hart. Het enige wat je moet doen, is een vinger één minuut op de camera van de smartphone leggen.Driekwart van de problemen kan voorkomen worden door regelmatige screenings. Daarom betaalt Helan Ziekenfonds, de samenvoeging van mutualiteiten Partena en OZ, voor haar leden FibriCheck terug. CM, het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds en de Liberale Mutualiteit betalen je onder bepaalde voorwaarden tot 20 euro terug wanneer je de app gebruikt. Die app controleert het hart. Het enige wat je moet doen, is een vinger één minuut op de camera van de smartphone leggen. Na de meting volgt vrijwel direct de uitslag én een advies. Het rapport kan gedeeld worden met de huisarts. De app is in ons land medisch gecertificeerd. Meer informatie over de app vind je hier.

 

Contact

Neem voor meer contact op met:
Sarah Masschelein, woordvoerster Helan. 

Of contacteer ons via deze link.

Deel dit artikel

Over Helan Ziekenfonds


Helan Ziekenfonds biedt samen met Helan Kinderopvang en Helan Huishoudhulp een kwalitatieve dienstverlening aan op het vlak van gezondheid en persoonlijk comfort.