Ziekenfonds

De Vlaming 'musturbeert' meer dan twee keer per week (en dat is niet gezond)

‘Musturbeer’ jij ook te veel? Uit het allereerste onderzoek bij Vlamingen blijkt dat we er collectief last van hebben. 9 op de 10 doen het, maar liefst twee keer per week. En voor wie zich er te vaak schuldig aan maakt, heeft dat zo zijn gevolgen. Van stress en oververmoeidheid tot zelfs burn-out. En toch, musturbeerders ervaren hun gedrag niet noodzakelijk als negatief.

Het is niet wat je denkt: ‘musturberen’ is immers een term uit de Amerikaanse psychologie, die betekent dat je jezelf te veel druk oplegt. Je vindt dat je bepaalde dingen moet doen en dan nog liefst helemaal perfect. Ik moet nog gaan sporten voor het perfecte lijf. Ik moet mijn woonkamer nog Pinterest ready inrichten. Ik moet die gezonde maaltijd nog klaarmaken. Het zijn allemaal hoge eisen die de Vlaming zichzelf oplegt. De valkuil: willen we al die dingen wel echt? “Op zich is het niet fout om dit soort zaken na te streven, maar als het allemaal moet in de plaats van dat je het ook echt wil, zorgt dat voor mentale overbelasting”, zegt Lynn Pellens, expert gezondheidspromotie van het Helan Ziekenfonds. 

Deel dit artikel

Over Helan Ziekenfonds


Helan Ziekenfonds biedt samen met Helan Kinderopvang en Helan Huishoudhulp een kwalitatieve dienstverlening aan op het vlak van gezondheid en persoonlijk comfort.