Ziekenfonds

De Vlaming 'musturbeert' meer dan twee keer per week (en dat is niet gezond)

‘Musturbeer’ jij ook te veel? Uit het allereerste onderzoek bij Vlamingen blijkt dat we er collectief last van hebben. 9 op de 10 doen het, maar liefst twee keer per week. En voor wie zich er te vaak schuldig aan maakt, heeft dat zo zijn gevolgen. Van stress en oververmoeidheid tot zelfs burn-out. En toch, musturbeerders ervaren hun gedrag niet noodzakelijk als negatief.

Het is niet wat je denkt: ‘musturberen’ is immers een term uit de Amerikaanse psychologie, die betekent dat je jezelf te veel druk oplegt. Je vindt dat je bepaalde dingen moet doen en dan nog liefst helemaal perfect. Ik moet nog gaan sporten voor het perfecte lijf. Ik moet mijn woonkamer nog Pinterest ready inrichten. Ik moet die gezonde maaltijd nog klaarmaken. Het zijn allemaal hoge eisen die de Vlaming zichzelf oplegt. De valkuil: willen we al die dingen wel echt? “Op zich is het niet fout om dit soort zaken na te streven, maar als het allemaal moet in de plaats van dat je het ook echt wil, zorgt dat voor mentale overbelasting”, zegt Lynn Pellens, expert gezondheidspromotie van het Helan Ziekenfonds. 

Deel dit artikel

Over Helan Onafhankelijk Ziekenfonds

Helan Onafhankelijk Ziekenfonds is het op twee na grootste ziekenfonds van Vlaanderen In totaal werken 5.700 werknemers voor de sociale ondernemer, die hoofdzetels heeft in Wilrijk, Gent en Brugge. Helan heeft eeneigen betaalbare tand- en hospitalisatieverzekeringen. Bij de vzw Helan Huishoudhulp werken meer dan 4.200 huishoudhulpen met dienstencheques. Helan Thuiszorg en Helan Kraamzorg bieden zorg thuis voor wie ziek, ouder of revaliderend is. Ook Heyo, behoort tot de Helan-groep. Bij Heyo nemen jaarlijks zo’n 36.000 kinderen en jongeren, van overal in Vlaanderen, deel aan vakantiekampen met en zonder overnachting. Het kan daarvoor beroep doen op 3.500 monitoren.

Ga voor meer informatie naar www.helan.be.