Ziekenfonds

Op Quitters Day lanceert Helan ‘Ga Klein’-campagne om haalbare doelen te stellen

Vandaag is het Quitters Day, de dag waarop ruim 80% van de nieuwjaarsresoluties sneuvelen. De grootste reden? 1 op de 3 Belgen stelt te hoge doelen. Dat blijkt uit onderzoek van Helan Onafhankelijk ziekenfonds. Daarom lanceert het ziekenfonds een campagne om de Vlaming dit jaar te helpen met hun voornemens. Met ‘Ga Klein’ roept Helan op om kleine en realistische doelen te stellen.

Wist je dat maar liefst 80% van onze goede voornemens al na 12 dagen in het nieuwe jaar ten onder gaat? Daarom staat 12 januari ook wel bekend als ‘Quitters Day’. De grootste boosdoener? Torenhoge ambities. Een op de drie Belgen geeft toe dat ze zich wagen aan té hoog gegrepen voornemens. Dat blijkt uit onderzoek van Helan Onafhankelijk ziekenfonds*. Om je nieuwjaarsresoluties dit jaar te behalen, benadrukt Helan het belang van kleine, realistische doelen in hun 'Ga Klein'-campagne. Daarmee beklemtoont de welzijnsgroep dat het belangrijk is om je niet te overhaasten in ambitieuze voornemens en niet te veel veranderingen tegelijkertijd na te streven.

Kleine, realistische doelen

Ondanks het lage slaagpercentage van vorig jaar (14%), maakt driekwart van de Belgen de nieuwe voornemens voor 2024. Al denkt slechts 13% dat hij erin zal slagen. En bijna 1 op 4 keek er op 1 januari al tegenop om met hun voornemen aan de slag te gaan.  

Wat zijn de meest voorkomende goede voornemens?

De Belgen willen graag aan de slag met hun gezondheid als je de meest voorkomende goede voornemens bekijkt. Al zijn er nog wat verschillen, afhankelijk van aan wie je het vraagt. Uit onderzoek blijkt dat één op de drie Vlamingen meer wil gaan bewegen, terwijl Walen aangeven een gezonder gewicht te willen bereiken. Daarnaast streven veel meer vrouwen (25%) naar meer tijd voor zichzelf, tegenover 15% van de mannen. Tot slot geven mannen (13%) bijna dubbel zo vaak aan te willen stoppen of minder alcohol te willen drinken vergeleken met vrouwen (7%).

Rik Selleslaghs Algemeen directeur Helan Onafhankelijk ziekenfonds

Bij Helan geloven we zeker in goede voornemens als het gaat over je gezondheid. We kunnen het alleen maar toejuichen dat mensen goede voornemens maken voor hun gezondheid, fysiek of mentaal. En dan is dat jammer dat men er al van in het begin niet helemaal in gelooft of zijn plannen snel laten varen. Elke stap voor je gezondheid is een belangrijke stap, en kan op termijn een groot verschil maken.”

Stap voor stap voor het beste resultaat

Lynn Pellens Expert Gezondheidspromotie Helan

We zien dat veel Belgen hun goede voornemens wel willen waarmaken, maar vaak vastlopen in obstakels. Om je doelen zo lang mogelijk vol te houden, is het belangrijk om drie valkuilen te vermijden:
1. Stort je allereerst niet te overmoedig in een ambitieus project. Begin bijvoorbeeld met wandelingen als je je lichaamsbeweging wilt verhogen, in plaats van direct te gaan hardlopen, en maak dagelijks kleine vorderingen.
2. Vermijd vervolgens de valkuil van perfectionisme en gooi je voornemen niet meteen weg als er iets misgaat. Volg de 80/20-regel: maak 80% gezonde keuzes en laat 20% ruimte om te genieten zonder te veel zorgen.
3. Pas tot slot op dat je niet te veel tegelijk wilt veranderen. Begin met één goed voornemen en laat de anderen even voor wat ze zijn. Kies het voornemen dat de grootste winst oplevert of waar je het meest enthousiast over bent om mee te beginnen.

Deel dit artikel

Over Helan Onafhankelijk Ziekenfonds

Helan Onafhankelijk Ziekenfonds is het op twee na grootste ziekenfonds van Vlaanderen In totaal werken 5.700 werknemers voor de sociale ondernemer, die hoofdzetels heeft in Wilrijk, Gent en Brugge. Helan heeft eeneigen betaalbare tand- en hospitalisatieverzekeringen. Bij de vzw Helan Huishoudhulp werken meer dan 4.200 huishoudhulpen met dienstencheques. Helan Thuiszorg en Helan Kraamzorg bieden zorg thuis voor wie ziek, ouder of revaliderend is. Ook Heyo, behoort tot de Helan-groep. Bij Heyo nemen jaarlijks zo’n 36.000 kinderen en jongeren, van overal in Vlaanderen, deel aan vakantiekampen met en zonder overnachting. Het kan daarvoor beroep doen op 3.500 monitoren.

Ga voor meer informatie naar www.helan.be.