Kinderopvang

Helan opent kinderdagverblijf ‘Gele Giraf’ in woonzorgcentrum Eau de Gand (Aldea Group)

Helan Kinderopvang opende in het woonzorgcentrum Eau de Gand (Aldea Group) het kinderdagverblijf ‘Gele Giraf’, goed voor 18 plaatsen in een regio met een hoge opvangnood. Het samenbrengen van jong en oud op eenzelfde plek biedt een sterke maatschappelijke meerwaarde. De officiële inhuldiging van de ‘Gele Giraf’ vindt donderdag plaats in aanwezigheid van Evita Willaert, de kersverse Gentse schepen voor Onderwijs, Opvoeding, Gezinsbeleid en Outreachend Werk, CEO van Aldea Group Dominique Roodhooft en Filip Standaert, directeur Helan Kinderopvang.

Hoge opvangnood

Het woonzorgcentrum Residentie Eau de Gand op de Emile Moysonlaan biedt onderdak aan 63 senioren en opende in 2019. Op het domein bevinden zich ook zorgflats waar mensen, jong en oud, die in meerdere of mindere mate nood hebben aan zorg, zelfstandig wonen. Met de ‘Gele Giraf’ komen daar nu ook 18 kindjes bij. Het is het 63e kinderdagverblijf van Helan.

In de regio rond de Gentse Dampoort is er een hoge opvangnood. In het woonzorgcentrum was nog ruimte beschikbaar die nu omgebouwd werd tot kinderdagverblijf. Het gaat om een tijdelijke oplossing. Het is de bedoeling om op termijn een groter kinderdagverblijf te kunnen huisvesten in een nieuwbouw op dezelfde woonzorgsite. Stad Gent staat in voor de prefinanciering van de ‘Gele Giraf’.

Interactie tussen jong en oud

“Met de ‘Gele Giraf’ zijn we niet aan ons proefstuk toe. Het is ons zesde kinderdagverblijf waar er een samenwerking is tussen een kinderopvang en een woonzorgcentrum. Het is een win-win voor iedereen en zeker iets wat we in de toekomst verder willen doortrekken”, aldus Filip Standaert, directeur Helan Kinderopvang. Ook voor het personeel van Residentie Eau de Gand is het een troef om kinderopvang in huis te hebben.

“Wij geloven sterk in de maatschappelijke meerwaarde van geïntegreerde projecten en kijken uit naar de mooie interacties tussen jong en oud”, aldus Dominique Roodhooft, CEO van Aldea Group. “Dat samenbrengen van verschillende generaties, maar ook diverse woonvormen en een mix van functies op één locatie, willen we verder doortrekken.” Zo is Aldea Group van start gegaan met de eerste conceptstudies voor een verdere uitbreiding van de site die uitgeeft op de Wolterslaan, Delvinlaan en Emile Moysonlaan. Er wordt onderzocht of studentenhuisvesting, sociale huisvesting en huisvesting voor jongvolwassenen met een zorgbehoefte er gecombineerd kan worden.

Deel dit artikel

Over Helan Kinderopvang / Helan Onafhankelijk Ziekenfonds

Helan Kinderopvang is vandaag de grootste private aanbieder van opvang in kinderdagverblijven in Vlaanderen De vzw Helan Kinderopvang heeft 66 kinderdagverblijven, 10 locaties voor buitenschoolse opvang en 90 onthaalhouders onder zijn hoede, en vangt dagelijks meer dan 3.000 kinderen op. Er zijn 600 medewerkers. Daarmee is Helan één van de grote actoren in de kinderopvang in Vlaanderen. Helan heeft een bredere kijk op kinderopvang: kinderopvang moet meer zijn dan opvang alleen, maar moet kinderen ook de ruimte bieden om te groeien, dankzij een unieke pedagogische aanpak. Helan-kinderbegeleiders en -onthaalouders streven elke dag opnieuw naar een veilige, gezonde en duurzame kinderopvang.

Helan Onafhankelijk Ziekenfonds is het op twee na grootste ziekenfonds van Vlaanderen In totaal werken 5.700 werknemers voor de sociale ondernemer, die hoofdzetels heeft in Wilrijk, Gent en Brugge. Helan heeft een eigen betaalbare tand- en hospitalisatieverzekering. Bij de vzw Helan Huishoudhulp werken meer dan 4.200 huishoudhulpen met dienstencheques. Helan Thuiszorg en Helan Kraamzorg bieden zorg thuis voor wie ziek, ouder of revaliderend is. Ook Heyo behoort tot de Helan-groep. Bij Heyo nemen jaarlijks zo’n 36.000 kinderen en jongeren, van overal in Vlaanderen, deel aan vakantiekampen met en zonder overnachting. Het kan daarvoor beroep doen op 3.500 monitoren.

Ga voor meer informatie naar www.helan.be.