Kinderopvang

Hier woont oud naast zeer jong: Dampoortwijk krijgt kinderopvang in rusthuis

De senioren van woonzorgcentrum Eau de Gand in de Dampoortwijk hebben nieuwe buren. Sinds kort vinden de achttien kindjes van kinderdagverblijf Gele Giraf een thuis op de site. En wees gerust: de twee generaties kunnen het prima met elkaar vinden. “Er is nu altijd iets te beleven in ons tuintje.”

“De 62 senioren die in Eau de Gand verblijven, kijken de jongste tijd beduidend minder tv”, grapt directeur Mia Van Heddegem. “Wanneer ze uit hun raam kijken naar de binnentuin, zien ze op zonnige dagen hoe de kindjes ravotten en plezier maken. Dat zorgt meteen voor een glimlach.”

Drie zorgflats van Eau de Gand ondergingen een kleine verbouwing en sinds juni vind je daar de kindjes van de crèche Gele Giraf. Nieuw is zo’n samenwerking niet. “Het is ons zesde kinderdagverblijf waarbij er een samenwerking is met een woonzorgcentrum”, zegt Filip Standaert, directeur van Helan Kinderopvang. “Het is niet alleen een efficiënt gebruik van de ruimte, ook de bewoners vinden het leuk. Zo zagen we elders al dat er kerst- of sinterklaasfeestjes plaatsvinden met ouderen en kinderen samen.”

 

Ambiance

Dat ziet bewoonster Lutgard zeker zitten. “Die kindjes zorgen voor een fijne ambiance”, zegt de kranige 80-jarige. “Wanneer ik een wandelingetje maak in de binnentuin, zijn ze vaak aan het spelen. Dan blijf ik graag even staan.”

Dat de kindjes de bewoners entertainen, is uiteraard niet meer dan een fijne bijkomstigheid van de nieuwe crèche. Nieuwe kinderdagverblijven zijn dringend nodig in Gent, en Dampoort is een van de vele wijken waar de vraag groter is dan het aantal beschikbare plekjes. Helan kon pas over enkele jaren Vlaamse subsidies ontvangen, maar dankzij prefinanciering van de Stad Gent opent de crèche nu al.

“Wachten is immers geen optie”, zegt onderwijsschepen Evita Willaert (Groen). “Zonder opvang voor hun kinderen kunnen veel mensen bijvoorbeeld niet gaan werken. De samenwerking op deze site zie ik graag gebeuren. Kinderen hebben bijna een magisch effect op ouderen, je ziet hoe ze opleven.”

Dat de opvang in voormalige zorgflats huist, is een tijdelijke oplossing. Op termijn wil Helan een groter kinderdagverblijf bouwen in een nieuwbouw op dezelfde site. Er zijn ook plannen voor studentenhuisvesting, zodat nog meer generaties kunnen samenkomen.

Deel dit artikel

Over Helan Kinderopvang / Helan Onafhankelijk Ziekenfonds

Helan Kinderopvang is vandaag de grootste private aanbieder van opvang in kinderdagverblijven in Vlaanderen De vzw Helan Kinderopvang heeft 66 kinderdagverblijven, 10 locaties voor buitenschoolse opvang en 90 onthaalhouders onder zijn hoede, en vangt dagelijks meer dan 3.000 kinderen op. Er zijn 600 medewerkers. Daarmee is Helan één van de grote actoren in de kinderopvang in Vlaanderen. Helan heeft een bredere kijk op kinderopvang: kinderopvang moet meer zijn dan opvang alleen, maar moet kinderen ook de ruimte bieden om te groeien, dankzij een unieke pedagogische aanpak. Helan-kinderbegeleiders en -onthaalouders streven elke dag opnieuw naar een veilige, gezonde en duurzame kinderopvang.

Helan Onafhankelijk Ziekenfonds is het op twee na grootste ziekenfonds van Vlaanderen In totaal werken 5.700 werknemers voor de sociale ondernemer, die hoofdzetels heeft in Wilrijk, Gent en Brugge. Helan heeft een eigen betaalbare tand- en hospitalisatieverzekering. Bij de vzw Helan Huishoudhulp werken meer dan 4.200 huishoudhulpen met dienstencheques. Helan Thuiszorg en Helan Kraamzorg bieden zorg thuis voor wie ziek, ouder of revaliderend is. Ook Heyo behoort tot de Helan-groep. Bij Heyo nemen jaarlijks zo’n 36.000 kinderen en jongeren, van overal in Vlaanderen, deel aan vakantiekampen met en zonder overnachting. Het kan daarvoor beroep doen op 3.500 monitoren.

Ga voor meer informatie naar www.helan.be.