Kinderopvang

Hier woont oud naast zeer jong: Dampoortwijk krijgt kinderopvang in rusthuis

De senioren van woonzorgcentrum Eau de Gand in de Dampoortwijk hebben nieuwe buren. Sinds kort vinden de achttien kindjes van kinderdagverblijf Gele Giraf een thuis op de site. En wees gerust: de twee generaties kunnen het prima met elkaar vinden. “Er is nu altijd iets te beleven in ons tuintje.”

“De 62 senioren die in Eau de Gand verblijven, kijken de jongste tijd beduidend minder tv”, grapt directeur Mia Van Heddegem. “Wanneer ze uit hun raam kijken naar de binnentuin, zien ze op zonnige dagen hoe de kindjes ravotten en plezier maken. Dat zorgt meteen voor een glimlach.”

Drie zorgflats van Eau de Gand ondergingen een kleine verbouwing en sinds juni vind je daar de kindjes van de crèche Gele Giraf. Nieuw is zo’n samenwerking niet. “Het is ons zesde kinderdagverblijf waarbij er een samenwerking is met een woonzorgcentrum”, zegt Filip Standaert, directeur van Helan Kinderopvang. “Het is niet alleen een efficiënt gebruik van de ruimte, ook de bewoners vinden het leuk. Zo zagen we elders al dat er kerst- of sinterklaasfeestjes plaatsvinden met ouderen en kinderen samen.”

 

Ambiance

Dat ziet bewoonster Lutgard zeker zitten. “Die kindjes zorgen voor een fijne ambiance”, zegt de kranige 80-jarige. “Wanneer ik een wandelingetje maak in de binnentuin, zijn ze vaak aan het spelen. Dan blijf ik graag even staan.”

Dat de kindjes de bewoners entertainen, is uiteraard niet meer dan een fijne bijkomstigheid van de nieuwe crèche. Nieuwe kinderdagverblijven zijn dringend nodig in Gent, en Dampoort is een van de vele wijken waar de vraag groter is dan het aantal beschikbare plekjes. Helan kon pas over enkele jaren Vlaamse subsidies ontvangen, maar dankzij prefinanciering van de Stad Gent opent de crèche nu al.

“Wachten is immers geen optie”, zegt onderwijsschepen Evita Willaert (Groen). “Zonder opvang voor hun kinderen kunnen veel mensen bijvoorbeeld niet gaan werken. De samenwerking op deze site zie ik graag gebeuren. Kinderen hebben bijna een magisch effect op ouderen, je ziet hoe ze opleven.”

Dat de opvang in voormalige zorgflats huist, is een tijdelijke oplossing. Op termijn wil Helan een groter kinderdagverblijf bouwen in een nieuwbouw op dezelfde site. Er zijn ook plannen voor studentenhuisvesting, zodat nog meer generaties kunnen samenkomen.

Deel dit artikel

Over Helan Kinderopvang

Gezin en werk combineren, het is een pittige uitdaging. Helan ondersteunt je graag in het vinden van een gezond en werkbaar evenwicht tussen beide. Met een uitgebreid aanbod onthaalouders en kinderdagverblijven creëren we een warme, stimulerende omgeving voor je kind.