Ziekenfonds

Musturbeer jij ook wel eens?

9 op de 10 Vlamingen musturbeert en doet dat zelfs twee keer per week. Het kan leiden tot stress, oververmoeidheid en zelfs burn-out, zo blijkt uit het eerste onderzoek naar dit fenomeen.

De term 'musturberen' komt uit de Amerikaanse psychologie en betekent jezelf te veel druk opleggen door alles perfect te willen doen. Volgens Lynn Pellens, expert gezondheidspromotie van het Helan Ziekenfonds, leidt dit "absoluut moeten" tot een mentale overbelasting. De term 'musturberen' dateert al uit de vorige eeuw, dus nieuw is het fenomeen niet. "Maar in dit online tijdperk waarin ons leven heel openbaar is, moeten we ook nog eens voldoen aan het perfect plaatje op sociale media. En dat is niet altijd haalbaar", aldus Pellens. Om aan dit fenomeen niet ten onder te gaan, is het kwestie van het 'moeten' om te zetten in 'willen': "Dat kan door oprecht gemotiveerd te raken om bijvoorbeeld jouw loopschoenen aan te trekken. Op die manier hou je de dingen ook langer vol: als je niet moet, maar wil lopen", zo zegt Pellens nog.

Deel dit artikel

Over Helan Ziekenfonds


Helan Ziekenfonds biedt samen met Helan Kinderopvang en Helan Huishoudhulp een kwalitatieve dienstverlening aan op het vlak van gezondheid en persoonlijk comfort.