Ziekenfonds

Musturbeer jij ook wel eens?

9 op de 10 Vlamingen musturbeert en doet dat zelfs twee keer per week. Het kan leiden tot stress, oververmoeidheid en zelfs burn-out, zo blijkt uit het eerste onderzoek naar dit fenomeen.

De term 'musturberen' komt uit de Amerikaanse psychologie en betekent jezelf te veel druk opleggen door alles perfect te willen doen. Volgens Lynn Pellens, expert gezondheidspromotie van het Helan Ziekenfonds, leidt dit "absoluut moeten" tot een mentale overbelasting. De term 'musturberen' dateert al uit de vorige eeuw, dus nieuw is het fenomeen niet. "Maar in dit online tijdperk waarin ons leven heel openbaar is, moeten we ook nog eens voldoen aan het perfect plaatje op sociale media. En dat is niet altijd haalbaar", aldus Pellens. Om aan dit fenomeen niet ten onder te gaan, is het kwestie van het 'moeten' om te zetten in 'willen': "Dat kan door oprecht gemotiveerd te raken om bijvoorbeeld jouw loopschoenen aan te trekken. Op die manier hou je de dingen ook langer vol: als je niet moet, maar wil lopen", zo zegt Pellens nog.

Deel dit artikel

Over Helan Onafhankelijk Ziekenfonds

Helan Onafhankelijk Ziekenfonds is het op twee na grootste ziekenfonds van Vlaanderen In totaal werken 5.700 werknemers voor de sociale ondernemer, die hoofdzetels heeft in Wilrijk, Gent en Brugge. Helan heeft eeneigen betaalbare tand- en hospitalisatieverzekeringen. Bij de vzw Helan Huishoudhulp werken meer dan 4.200 huishoudhulpen met dienstencheques. Helan Thuiszorg en Helan Kraamzorg bieden zorg thuis voor wie ziek, ouder of revaliderend is. Ook Heyo, behoort tot de Helan-groep. Bij Heyo nemen jaarlijks zo’n 36.000 kinderen en jongeren, van overal in Vlaanderen, deel aan vakantiekampen met en zonder overnachting. Het kan daarvoor beroep doen op 3.500 monitoren.

Ga voor meer informatie naar www.helan.be.