Ziekenfonds

Musturberen niet altijd gezond!

Musturbeerders ervaren hun gedrag niet noodzakelijk als negatief. Sommigen associëren 'doen wat moet' met een gevoel van opluchting, trots en efficiëntie. Maar er is ook een keerzijde.

Musturberen geeft negatieve gevoelens

4 op 5 geven aan dat ze negatieve emoties voelen als ze musturberen, zoals stress (50%), vermoeidheid (45%), onzekerheid (33%) en uitputting (24%). 2 op de 5 hebben ook vaak last van angst, schuldgevoelens en onrust als ze de dingen die 'moeten' niet zouden doen. Vooral wie vaak musturbeert, heeft last van die extremere negatieve gevoelens.

Musturberen kan daarom een voedingsbodem zijn voor burn-out. Julie Denis, psycholoog bij Helan Luisterlijn: "Veel mensen lopen zichzelf vandaag voorbij. Om dan compleet uitgeput niets meer te kunnen doen. En dat is jammer. Je mag niet vergeten af en toe adem te halen en te doen waar je zin in hebt."

Vrouwen musturberen meer dan mannen. 50 procent van de ondervraagde vrouwen geeft aan last te hebben van musturberen, tegenover 31 procent van de mannen. En hoe jonger, hoe gevoeliger voor musturberen. Bijna de helft van de ondervraagden onder de 34 jaar, geeft aan er last van te hebben als ze dingen die moeten niet doen, tegenover 41 procent van de 35- tot 54-jarigen, en 35 procent van de 55-plussers.

Deel dit artikel

Over Helan Onafhankelijk Ziekenfonds

Helan Onafhankelijk Ziekenfonds is het op twee na grootste ziekenfonds van Vlaanderen In totaal werken 5.700 werknemers voor de sociale ondernemer, die hoofdzetels heeft in Wilrijk, Gent en Brugge. Helan heeft eeneigen betaalbare tand- en hospitalisatieverzekeringen. Bij de vzw Helan Huishoudhulp werken meer dan 4.200 huishoudhulpen met dienstencheques. Helan Thuiszorg en Helan Kraamzorg bieden zorg thuis voor wie ziek, ouder of revaliderend is. Ook Heyo, behoort tot de Helan-groep. Bij Heyo nemen jaarlijks zo’n 36.000 kinderen en jongeren, van overal in Vlaanderen, deel aan vakantiekampen met en zonder overnachting. Het kan daarvoor beroep doen op 3.500 monitoren.

Ga voor meer informatie naar www.helan.be.