Ziekenfonds

Musturberen niet altijd gezond!

Musturbeerders ervaren hun gedrag niet noodzakelijk als negatief. Sommigen associëren 'doen wat moet' met een gevoel van opluchting, trots en efficiëntie. Maar er is ook een keerzijde.

Musturberen geeft negatieve gevoelens

4 op 5 geven aan dat ze negatieve emoties voelen als ze musturberen, zoals stress (50%), vermoeidheid (45%), onzekerheid (33%) en uitputting (24%). 2 op de 5 hebben ook vaak last van angst, schuldgevoelens en onrust als ze de dingen die 'moeten' niet zouden doen. Vooral wie vaak musturbeert, heeft last van die extremere negatieve gevoelens.

Musturberen kan daarom een voedingsbodem zijn voor burn-out. Julie Denis, psycholoog bij Helan Luisterlijn: "Veel mensen lopen zichzelf vandaag voorbij. Om dan compleet uitgeput niets meer te kunnen doen. En dat is jammer. Je mag niet vergeten af en toe adem te halen en te doen waar je zin in hebt."

Vrouwen musturberen meer dan mannen. 50 procent van de ondervraagde vrouwen geeft aan last te hebben van musturberen, tegenover 31 procent van de mannen. En hoe jonger, hoe gevoeliger voor musturberen. Bijna de helft van de ondervraagden onder de 34 jaar, geeft aan er last van te hebben als ze dingen die moeten niet doen, tegenover 41 procent van de 35- tot 54-jarigen, en 35 procent van de 55-plussers.

Deel dit artikel

Over Helan Ziekenfonds


Helan Ziekenfonds biedt samen met Helan Kinderopvang en Helan Huishoudhulp een kwalitatieve dienstverlening aan op het vlak van gezondheid en persoonlijk comfort.