Ziekenfonds

‘Musturberen’ op het werk zorgt voor vermoeidheid, stress en angst

‘Musturbeer’ jij veel? En nee het is niet wat je denkt! ‘Musturberen’ is een term uit de Amerikaanse psychologie, die betekent dat je jezelf te veel druk oplegt. Je vindt dat je bepaalde dingen moet doen en dan nog liefst helemaal perfect. We hebben er collectief veel last van en doen het meer dan twee keer per week.

Ik moet nog gaan sporten voor het perfecte lijf. Ik moet mijn woonkamer nog Pinterest ready inrichten. Ik moet die gezonde maaltijd nog koken. Het zijn allemaal hoge eisen die de Vlaming zichzelf oplegt.  Op zich is het niet fout om dit soort zaken na te streven, maar als het allemaal moet in de plaats van dat je het ook echt wil, zorgt dat voor mentale overbelasting.

De term ‘musturberen’ werd voor het eerst gebruikt door de Amerikaanse psycholoog Albert Ellis in de vorige eeuw. “Musturberen is dus van alle tijden. Maar in dit online tijdperk waarin ons leven heel openbaar is, moeten we ook nog eens voldoen aan het perfect plaatje op sociale media. En dat is niet altijd haalbaar.”

Gemiddeld musturbeert de Vlaming twee keer per week. Bij 35 procent gaat het over gezondheid. Denk aan: ik moet er goed uitzien dus ik moet elke avond sporten. Zo’n 31 procent musturbeert over wat de buitenwereld van hen denkt en zo’n 26 procent over de woning. De Vlaming heeft een baksteen in de maag en we moeten een huis én liefst ook een tuin hebben.

De gevolgen van al dat moeten, die zijn er. Vier van de vijf ondervraagden geven aan dat ze met negatieve emoties kampen als ze niet voldoen aan hun opgelegde eisen: stress, vermoeidheid, onzekerheid en uitputting. Nog eens twee op de vijf hebben last van angst, schuldgevoelens en onrust als ze de dingen die ‘moeten’ niet zouden doen.  Musturberen kan dus een voedingsbodem zijn voor een burn-out. Wie al eens uitviel op het werk door burn-out of oververmoeidheid, blijkt dan ook een stuk meer te musturberen dan de gemiddelde Vlaming.

Wie last heeft van musturberen probeert het best van perspectief te veranderen om uit die dwingende gedachten te raken. Breng al je ‘moetjes’ in kaart, en probeer te achterhalen of ze echte musts zijn. Wie weet is het meer een kwestie van willen. Of van niet willen.

Deel dit artikel

Over Helan Onafhankelijk Ziekenfonds

Helan Onafhankelijk Ziekenfonds is het op twee na grootste ziekenfonds van Vlaanderen In totaal werken 5.700 werknemers voor de sociale ondernemer, die hoofdzetels heeft in Wilrijk, Gent en Brugge. Helan heeft eeneigen betaalbare tand- en hospitalisatieverzekeringen. Bij de vzw Helan Huishoudhulp werken meer dan 4.200 huishoudhulpen met dienstencheques. Helan Thuiszorg en Helan Kraamzorg bieden zorg thuis voor wie ziek, ouder of revaliderend is. Ook Heyo, behoort tot de Helan-groep. Bij Heyo nemen jaarlijks zo’n 36.000 kinderen en jongeren, van overal in Vlaanderen, deel aan vakantiekampen met en zonder overnachting. Het kan daarvoor beroep doen op 3.500 monitoren.

Ga voor meer informatie naar www.helan.be.