Hoeveel kost een kroon of brug?

Zowel kronen als bruggen zijn vaste prothesen: ze worden aan bestaande tanden, kiezen of implantaten bevestigd. Een kroon of een brug is een goede oplossing wanneer je tanden verliest of breekt. Maar kronen en bruggen zijn helaas niet goedkoop. Gelukkig betaalt de aanvullende tandverzekering Dentalia Up iedere 2 jaar tot 2.200 euro voor de kosten van tandprothesen terug! Lees hieronder meer over kronen, bruggen, de kostprijs en de terugbetaling.

Wat is het verschil tussen een kroon en een brug?

Een kroon is een tandprothese die over een tand, kies of implantaat geplaatst wordt. Naast volledige kronen bestaan er ook partiële kronen, waarbij enkel het kauwvlak wordt overkapt.

Met een brug kan je een ontbrekende tand of kies vervangen. De brug ‘overbrugt’ dus de lege ruimte waar de tand of kies ontbreekt. Een brug kan bestaan uit meerdere kronen aan elkaar als er verschillende tanden naast elkaar moeten overbrugd worden. 

Wanneer heb je een kroon of een brug nodig?

Als een tand of kies vaak gevuld is of als er na het afbreken van een kies te weinig houvast is om deze opnieuw te vullen, dan kan er een kroon gemaakt worden. Een kroon zorgt er dan voor dat je een afgebroken tand of kies kan behouden. Je kan ook een kroon laten maken als je je bijvoorbeeld stoort aan verkleuring of misvorming van een tand. Mis je een volledige tand of kies, dan kan je een implantaat of kunstwortel laten plaatsen waarop dan een kroon gezet wordt.

Als je 1 of meerdere kiezen mist, kan een brug helpen om beter te kauwen. Ook voorkomt een brug dat de tanden of kiezen naast de lege ruimte scheef gaan staan. Er wordt ook voor een brug gekozen als de ontbrekende tand(en) voor een minder mooie glimlach zorgen.

Hoeveel kosten een brug en een kroon?

De prijs van een kroon en een brug is afhankelijk van wat je nodig hebt en door welke zorgverlener de behandeling gebeurt. Heel wat specialisten zijn niet-geconventioneerd en rekenen extra supplementen aan.

Het is dus niet evident om er een prijs op te plakken, maar reken op een kost van ongeveer 600 euro voor een kroon. Heb je ook een implantaat of kunstwortel nodig omdat je tand of kies ontbreekt, dan loopt de kostprijs al gauw op tot 2.000 euro.

Een brug is meestal duurder, omdat een brug doorgaans uit meerdere kronen bestaat. Je betaalt al snel 1.500 tot 2.000 euro, afhankelijk van hoeveel tanden er overbrugd moeten worden.

Worden de kosten voor kronen en bruggen terugbetaald?

Een vaste tandprothese zoals een kroon of brug, wordt niet terugbetaald door de wettelijke ziekteverzekering.

Ben je aangesloten bij de aanvullende tandverzekering Dentalia Up, dan krijg je 50% of 80% terugbetaald voor kronen, bruggen en implantaten, afhankelijk van je preventief gedrag. Plan dus elk jaar een controlebezoek bij de tandarts, zo krijg je steeds de hoogste terugbetaling. 

Wat als ik een implantaat, kroon of brug nodig heb door een ongeval?

Geraakt je gebit beschadigd door een ongeval, dan betaalt de tandverzekering Dentalia Up de tandzorgkosten 100% terug. Dit tot 4000 euro per persoon. En omdat een ongeval steeds onverwacht komt, schrapt Dentalia Up de wachttijd. Je tanden zijn dus al direct na je aansluiting verzekerd bij een ongeval. Ook bij tandschade na een kankerbehandeling worden de herstelkosten 100% terugbetaald, tot 4000 euro per persoon.

Meer over Dentalia Up

Op zoek naar een antwoord op je vragen?

Heb je een vraag over de tandverzekering Dentalia Up? We helpen je met plezier. Je vindt een antwoord op de meest gestelde vragen op onze FAQ-pagina. Verder kan je ook onze klantenadviseurs contacteren via verschillende kanalen. Samen bekijken we jouw vraag of situatie.

Helan Onafhankelijk ziekenfonds is verzekeringsagent (n° CDZ 5006c) voor ‘MLOZ Insurance’, de VMOB van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, (RPR Brussel, 422.189.629, erkend onder nr. CDZ 750/01 voor de takken 2 en 18). Bekijk de infofiche en de algemene voorwaarden. Het Belgische recht is van toepassing op het verzekeringscontract. De looptijd van het contract is levenslang. Bij klachten contacteer je de klachtendienst van Helan Onafhankelijk ziekenfonds of de Ombudsman van de Verzekeringen. Voor meer informatie over de aansluiting bij dit/deze product(en) kun je terecht bij Helan Onafhankelijk ziekenfonds. Helan Onafhankelijk ziekenfonds, Boomsesteenweg 5, 2610 Wilrijk, 0411.696.011, RPR Antwerpen, www.helan.be.