Is mijn tandarts geconventioneerd?

Een geconventioneerde tandarts respecteert de tarieven die zijn afgesproken in een conventie. Bij een niet-geconventioneerde tandarts betaal je mogelijk supplementen. Die worden niet terugbetaald door de wettelijke ziekteverzekering. Op deze pagina lees je hoe je te weten komt of je tandarts geconventioneerd is en hoe je supplementen van niet-geconventioneerde tandartsen kan vermijden.

Het verschil tussen een geconventioneerde en een niet-geconventioneerde tandarts

Tandartsen spreken met de ziekenfondsen af welke tarieven ze hanteren. Tandartsen die deze tarieven respecteren, zijn geconventioneerd. Je krijgt dan de maximale terugbetaling van de wettelijke ziekteverzekering, op voorwaarde dat je jaarlijks op tandartscontrole gaat.

Maar niet alle zorgverleners respecteren de afgesproken tarieven. Ongeveer 40 procent van de tandartsen is niet geconventioneerd en rekent ereloonsupplementen aan. Deze supplementen worden niet terugbetaald door de wettelijke ziekteverzekering.

Daarnaast zijn er ook 'gedeeltelijk geconventioneerde tandartsen'. Zij rekenen voor een deel van hun prestaties het afgesproken standaardtarief aan, en voor andere prestaties supplementen bovenop het standaardtarief. Ze mogen dit enkel doen op basis van objectieve criteria, bijvoorbeeld het standaardtarief voor jaarlijkse controle en extra supplementen voor complexere behandelingen.

 

Hoe weet ik of mijn tandarts geconventioneerd is?

Elke zorgverlener, dus ook een tandarts, is verplicht om je hier duidelijk over te informeren. Vraag dus gerust meer uitleg aan je tandarts. Daarnaast kan je met deze tool van het RIZIV opzoeken of je zorgverlener geconventioneerd is. Dat kan op naam, gemeente, RIZIV-nummer, … Op deze pagina lees je er meer over.

Je tanden gezond houden?

Hoe houd je de kosten voor tandzorg onder controle? Lees het in ons gratis e-book.

Download het e-book

Kan ik mij verzekeren tegen supplementen van niet-geconventioneerde tandartsen?

Met de aanvullende tandverzekering Dentalia Up krijg je ook terugbetalingen voor behandelingen waarvoor de ziekteverzekering weinig terugbetaalt. Denk aan tandimplantaten en -prothesen, bruggen en kronenparodontologie, maar ook beugels voor kinderen en jongeren.

Heel wat specialisten zoals orthodontisten en parodontologen zijn niet geconventioneerd en ook dan komt een tandverzekering goed van pas.

Meer informatie over Dentalia Up

Met de aanvullende tandverzekering Dentalia Up verzeker je jezelf en je gezin tegen hoog oplopende tandzorgkosten. Wanneer je wachttijd erop zit, kan je terugbetalingen aanvragen. Benieuwd hoeveel je terugbetaald krijgt? Bekijk hier welke mondzorgkosten gedekt worden, voor welke bedragen.

Opgelet: zorg dat je minstens 1 keer per jaar op tandartscontrole gaat. Zowel de wettelijke ziekteverzekering als de tandverzekering Dentalia Up betalen meer terug aan wie jaarlijks preventief op controle gaat.

Overweeg je een tandverzekering te nemen, maar twijfel je nog of het de moeite waard is? Bekijk dan nog even wanneer Dentalia Up interessant is.

Lees meer over Dentalia Up

Op zoek naar een antwoord op je vragen?

Heb je een vraag over de tandverzekering Dentalia Up? We helpen je met plezier. Je vindt een antwoord op de meest gestelde vragen op onze FAQ-pagina. Verder kan je ook onze klantenadviseurs contacteren via verschillende kanalen. Samen bekijken we jouw vraag of situatie.