Kleine voornemens gaan langer mee

Iets doen aan je voeding, beweging, slaap of mentale gezondheid? Kies dit jaar voor haalbare voornemens. Want die gaan gegarandeerd langer mee.

 • Ontdek hier waarom
 • Schrijf in voor onze gratis webinar over motivatie
 • En voor motiverende mails van je digitale buddy Heleen
Ga klein

Struikel niet over Quitters Day

Tegen 12 januari, of Quitters Day, ligt gemiddeld 80 procent van onze nieuwjaarsvoornemens al in de prullenmand. Na amper 12 dagen... Zijn jouw voornemens nog intact? Of trapte je nu al in één van onderstaande valkuilen?

.

Valkuil 1: Je gaat te hard

Je wil gezonder eten, maar geeft het snel weer op na een veel te streng dieet... Je begint intensief te sporten, loopt een blessure op en stopt er dan maar mee... Je stort je té overmoedig in een té ambitieus project. Uit onderzoek van Helan Ziekenfonds* blijkt dat bijna de helft van wie goede voornemens heeft, die loslaat omdat ze te streng zijn voor zichzelf en dan maar stoppen als het even mis gaat.

 • Gaklein! Waarom meteen gaan lopen als je ook kan gaan wandelen? Elke dag een kleine stap voorwaarts zetten, brengt je op het einde van de rit dichter bij je doel.
 • Gaklein! Kleine veranderingen hou je gegarandeerd langer vol dan een bruuske, grote ommezwaai.
 • Gaklein! Koester je eerste aarzelende rondje lopen, dat koekje minder bij de koffie, en die eerste avond om 22u gaan slapen... Alle beetjes helpen. 

Valkuil 2: Je wil het te goed doen

Je bent toch niet vroeger gaan slapen, hoewel dat je voornemen was. Het lukte niet om gezond te eten, want je moest naar een feestje. En dan laat je prompt al je voornemens helemaal los. Jij doet alles graag perfect, of je doet helemaal niks. Er is geen middenweg. Ons onderzoek* wijst uit dat maar 13 procent van de mensen écht gelooft in het welslagen van hun goede voornemens. Geloven in jezelf gaat makkelijker als het niet zo perfect moet.

 • Gaklein! Gooi niet meteen je hele voornemen over de haag omdat het eens even misloopt. Verminder vooral de druk die je jezelf oplegt.
 • Gaklein! Ga voor 80/20: maak 80 procent gezonde of 'juiste' keuzes, maar geef jezelf ook ruimte voor 20 procent genieten, zonder al te veel zorgen.
 • Gaklein! Eén kleine misstap is niet zo erg. Begin na een minder moment of een mindere dag gewoon weer opnieuw.

Valkuil 3: Je wil te veel

Je hebt zin om het roer helemaal om te gooien dit jaar! Je gaat minder alcohol drinken, meer bewegen, gezonder eten én altijd op tijd gaan slapen! Dan trap je in valkuil 3: je wil te veel tegelijk veranderen. Onderzoek van Helan Ziekenfonds* wijst uit dat bijna een kwart van wie goede voornemens heeft, er tegenop kijkt om ze ook écht uit te voeren. Jammer, want met tegenzin maak je nochtans minder kans om te slagen in je opzet.

 • Gaklein! Je slaap- en eetgewoonten even laten voor wat ze zijn, maar alvast meer beginnen te bewegen is een goed begin.
 • Gaklein! Iets veranderen is altijd beter dan niets. En makkelijker vol te houden.
 • Gaklein! Waar werk je best het eerst aan? Of waar zit de grootste winst voor jou? Ook hier mag je klein beginnen en één domein uitkiezen dat goesting geeft om erin te vliegen.

Gratis online coaching

Schrijf in voor mails van je digitale buddy Heleen

Jouw digitale buddy Heleen helpt je klein te gaan dit jaar. Ze loodst je graag langs alle valkuilen en obstakels, en helpt je telkens weer voorbij een nieuwe Quitters Day.

Dankzij haar haalbare tips, welverdiende schouderklopjes en handige steuntjes in de rug gaan je kleine voornemens in 2024 een heel jaar lang mee.

Schrijf nu in

Je Helan-voordelen helpen je uit de startblokken

Tot 100 euro voor sport en bewegen

Krijg jaarlijks een beweegbonus tot 100 euro met onder meer lidgeld sportclub, sportevents en sportonderzoeken.

Icon

Tot 25 euro voor preventie

Krijg per jaar tot 25 euro terug voor aangekochte preventieartikelen in de Helan Zorgwinkel.

Icon

Tot 25 euro voor voedings-of leefstijladvies

Krijg elk jaar tot 25 euro terugbetaald voor voedings- of leefstijladvies.

Icon

Helan Luisterlijn

Een duwtje in de rug nodig voor meer zelfliefde? Reken op gratis psychologische ondersteuning met de Helan Luisterlijn.

Icon

Psychotherapie tot 120 euro

Laat je ondersteunen door een psycholoog en krijg jaarlijks tot 120 euro terugbetaald.

Icon

25 euro terug voor wellness

Toe aan ontspanning? Met een bezoek aan de sauna, het stoombad of de wellness kom je helemaal tot rust. Genieten maar.

Icon

100 euro voor slaaptherapie

Slaap je slecht? Laat je helpen in een slaapcentrum of -kliniek en krijg 100 euro terugbetaald.

Icon

25 euro voor Beweegcoach

Blijf fit met een professionele beweegcoach in je buurt en krijg 25 euro terugbetaald.

Icon

Herbekijk het webinar!

Iets doen aan je voeding, beweging, slaap of mentale gezondheid? Het geheim is: gewoon beginnen. Met die eerste kleine stap. In dit webinar legt psycholoog & coach Cedric Arijs je uit hoe je jouw voornemens wel volhoudt.
 

Herbekijk het webinar

Vind inspiratie voor je kleine voornemens in onze video'sVideo 1
Video 2
Video 3
Video 4
Video 5*Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Helan tussen 22 en 31 december 2023 bij 1000 Belgen representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De vermelde voordelen en diensten voor ziekenfondsklanten zijn enkel geldig voor klanten van Helan Onafhankelijk ziekenfonds die in orde zijn met de bijdragen aanvullende diensten.

Info en voorwaarden op www.helan.be/voordelen. Helan Onafhankelijk ziekenfonds, Boomsesteenweg 5, 2610 Wilrijk, 0411.696.011, RPR Antwerpen, www.helan.be.