Beperking van dekking

Een hospitalisatieverzekering houdt steeds rekening met je medisch verleden. Het kan dus zijn dat de verzekering op basis hiervan een beperking of eventueel een uitsluiting toepast. Lees er hier alles over.

Wat is een beperking van dekking?

Een beperking van dekking houdt in dat je verzekering je dekking niet volledig toekent. Zo kunnen ze jouw dekking beperken voor een vooraf bestaande aandoening. Sommige verzekeringen passen ook een uitsluiting toe voor bestaande aandoeningen. Bij Helan passen we geen uitsluiting toe.

Ons advies: Sluit je zo vroeg mogelijk in je leven aan bij een goede hospitalisatieverzekering. Zo vermijd je een beperking van de dekking.

Kan ik een beperking krijgen bij de verzekeringen via Helan?

Bij Helan is een beperking voor een bestaande aandoening mogelijk, een uitsluiting niet.

Wanneer je aansluit bij een hospitalisatieverzekering, vul je een medische vragenlijst in. Voor bestaande medische aandoeningen wordt nadien een medisch verslag opgevraagd. Dit verslag kan je verkrijgen bij je huisarts of behandelende arts, en bezorg je terug aan het ziekenfonds. Aan de hand hiervan wordt beslist of je voor deze bestaande medische aandoening een beperking toegewezen krijgt voor de verzekering.

We raden je aan om deze lijst altijd naar waarheid in te vullen. Als blijkt dat de medische vragenlijst onjuistheden bevat of onvolledig is, zal een uitkering geweigerd worden.

Wat houdt een beperking precies in?

Kreeg je een beperking opgelegd voor een bestaande aandoening en word je opgenomen voor die specifieke bestaande aandoening?

  • Twee- of meerpersoonskamer: er gelden geen beperkingen in de dekking
  • Eenpersoonskamer: er geldt wel een beperking in de dekking. Je krijgt geen kamer- en ereloonsupplementen terugbetaald.

Bij een opname voor een diagnose die los staat van de bestaande aandoening waarvoor je een beperking kreeg, zijn de dekkingen van toepassing zonder beperking. Welke terugbetaling je krijgt, is dan afhankelijk van het soort hospitalisatieverzekering dat je afsloot.

Beperking bij een zwangerschap

Wanneer je wil aansluiten bij een hospitaliatieverzekering op het moment dat je al zwanger bent, gelden er specifieke regels en beperkingen. Informeer je goed op voorhand om hoge kosten te vermijden. 

Ons advies: Sluit je zo vroeg mogelijk in je leven aan bij een goede hospitalisatieverzekering, en ruim voordat je aan gezinsuitbreiding begint. Zo vermijd je een beperking van de dekking.