podcasts mentale gezondheid
Blog

Podcasts over mentale gezondheid

Af en toe voelen we ons allemaal eens wat minder. En dat mag. Mentale gezondheid is niet langer een taboe, en dat zie je ook in het groeiend aantal podcasts over het thema. Omgaan met negatieve gevoelens of gewoon weten dat je niet alleen bent? Leg je oor te luisteren bij experts én lotgenoten.

Een podcast, wat is dat?

Podcasts zitten in de lift. Logisch, want ze zijn altijd en overal beschikbaar. Op de trein of in je zetel: met een podcast heb je altijd een praatprogramma naar keuze op zak. Radiozenders, kranten en andere media bieden podcasts aan via hun website of app. Maar ook in de App Store of Google Play vind je apps met podcasts. Je kan ze beluisteren op een apparaat dat met een wifi-netwerk verbonden is. Of je downloadt ze om onderweg te beluisteren zonder dat je mobiele data de hoogte in schieten.

Onze podcastselectie over mentale gezondheid

Voor onze selectie over mentaal welzijn doken we in het aanbod van Spotify, de populaire muziekapp. De streamingdienst zet sterk in op podcasts, waardoor het aanbod gevarieerd, kwalitatief en – niet onbelangrijk – lokaal is.

ONBESPREEKBAAR

Gentenaars Jef en Jonas maken mentale gezondheid bespreekbaar. Topics als kwetsbaarheid, eenzaamheid en relaties komen aan bod. Naast het verhaal van de gastspreker delen Jef en Jonas ook hun eigen ervaringen en struikelpunten.

LEVEN ZONDER STRESS

Ex-radiopresentator Patrick Kicken gaat openhartige gesprekken aan met (podcast)auteurs, coaches en sprekers. Stress, zingeving, geluk, verdriet, werk, ontspanning, … Je krijgt telkens nieuwe inzichten om mee aan de slag te gaan.

JANNEKE TACKELT HET

Mentale gezondheid bij jongeren, je dromen najagen, … Janneke tackelt alles. En als ervaringsdeskundige met een liefde voor journalistiek doet ze dat met veel vuur. Bekende en minder bekende mensen vertellen eerlijk hoe het écht met hen gaat.

MENTALIG

MIND Young Studio zet met MENTALIG dé podcast voor jongeren over mentale gezondheid neer. Van stress en burn-out tot eetstoornissen en psychose. Ernstige topics worden toegankelijk en speels besproken.

Luisteren?

  1. Open de Spotify app (of download hem gratis in de App Store of Google Play).

  2. Tik op het vergrootglas rechts onderaan.

  3. Typ de naam van de podcast in het zoekveld.

  4. Selecteer je podcast in de zoekresultaten.

  5. Kies een aflevering en tik op ‘Afspelen’.

Een podcast downloaden kan alleen met een betalend Spotify account. Bij interesse kan je dit activeren via ‘Instellingen’.

Deel dit artikel

Verder lezen

soorten psychotherapie
Blog

Welke soorten psychotherapie bestaan er?

Voel je je angstig? Depressief? Opgebrand? Zit je met emoties waar je met iemand over wil praten? Dan is het misschien interessant om een erkend klinisch psycholoog of psychotherapeut te contacteren. Maar welke vormen van psychotherapie zijn er?

Blog

Samenleven met iemand die mentale problemen heeft: hoe doe je dat?

Mentale problemen zijn ontzettend moeilijk voor de persoon in kwestie. Maar ook de impact op een huisgenoot mag niet vergeten worden. Cedric, psycholoog bij Helan Luisterlijn, geeft enkele tips om hier als huisgenoot mee om te gaan.

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

meisje aan het denken
Blog

Waar naartoe voor psychologische hulp?

Gaat het wat minder met je en heb je het gevoel dat je hulp nodig hebt? Of heeft iemand in je omgeving hulp nodig? Onder meer bij de Helan Luisterlijn kun je terecht voor psychologische hulp en vragen over je welzijn. Lees waar je verder nog hulp vindt bij psychische problemen.