Mijn gezondheid

Helan zorgt voor jouw gezondheid. We willen je helpen om die zelf in handen te nemen en gezond te leven, zowel lichamelijk als mentaal. En als het eens minder gaat met je gezondheid? Ook dan zijn we er voor jou om je te ondersteunen. Ontdek alles over gezond leven, mentaal welzijn, voeding, en beweging.


In de kijker

Zo blijft je brein gezond

Hoe zorg je dat je hersenen in topvorm blijven? Een gezonde levensstijl en een beetje hersengymnastiek kunnen een hemelsbreed verschil maken. We vroegen dokter Pierre Maquet, hoofd van de dienst Neurologie van het CHU van Luik om tips en advies.

Welke soorten diabetes bestaan er?

Diabetes is een chronische ziekte waarbij het lichaam geen of onvoldoende insuline produceert. Er bestaan verschillende soorten diabetes. In wat volgt geven we een overzicht.

Hoeveel kost een beugel of blokjes voor je tanden?

Een bezoek aan de orthodontist gaat gepaard met een heleboel vragen. Wat is de prijs van een beugel of blokjes voor je tanden? Waarom heb je die nodig? Dankzij deze handige vragenlijst weet jij precies wat je moet vragen bij de tandarts.

Ultrabewerkte voeding: makkelijk, maar niet gezond

Sommige voedingsmiddelen zijn zo bewerkt dat ze niet meer gezond zijn. Kant-en-klaar kan zeker af en toe, maar doseren is de kunst.

Fit in je hoofd

Geef je geluksgevoel een boost met deze 3 tips

Hoe word je gelukkig? Natuurlijk is er geen eenvoudig antwoord op deze vraag, toch zijn er een aantal dingen die kunnen bijdragen aan een gelukkig gevoel. In deze blog geven we 3 tips die je kunnen helpen om je gelukkig te voelen.

Bewegen

Thuis bewegen

Geen tijd om naar een fitnessclub of sportvereniging te gaan? Geen nood, er bestaan tal van eenvoudige oefeningen voor thuis. Het belangrijkste is dat je oefeningen kiest die je graag doet.

Meer bewegen doet gezonder eten

Regelmatig bewegen remt je hongergevoel, en helpt je om minder snel naar ongezonde snacks met veel suiker te grijpen. Daarnaast is sport goed voor je humeur en gaat het verveling tegen.

Voeding

Doe de test: eet jij te veel suiker?

We eten met z'n allen te veel suiker. Hoe zit het met jouw suikerverbruik? En hoe minder je met suiker?

Ondervoeding: wat is het en hoe voorkom je het?

Over ondervoeding en malnutritie wordt er weinig gepraat. Nochtans brengt ondervoeding heel wat risico’s met zich mee en is het dus belangrijk het te herkennen. Lees wat ondervoeding precies is, hoe je het herkent en wat je eraan kunt doen.

Gezond leven

9 hardnekkige fabels over alcohol

Heb je moeite om feiten van fabels te onderscheiden als het gaat over alcohol? Je bent niet alleen. Als je 1 feit wil onthouden, laat het dan dit zijn: alcohol is niet goed voor je gezondheid...

Gezond eten = Gezond slapen

Heerlijk toch, een pita na een avondje stappen? Of een reep chocolade tijdens je favoriete film? Maar is dat wel een goed plan, net voor je gaat slapen? Geloof het of niet, wat je in je mond stopt, beïnvloedt je slaap en je gezondheid. Maar hoe zit dat nu echt in elkaar?

Fit in je hoofd

Zo herken je de symptomen van een depressie

Steeds meer mensen worden getroffen door een depressie. Volgens cijfers van Geestelijk Gezond Vlaanderen krijgt maar liefst 20 procent van de Belgische vrouwen en 10 procent van de mannen in hun leven te maken met een depressie. En ook bij jonge mensen, zoals bij studenten, komt depressie steeds vaker voor.

Blijf fit in je hoofd

Zit je hoofd in vol vragen, twijfels, angsten en schuldgevoelens? Is het je soms allemaal te veel? Of blijf jij mooi in balans? Doe de test en meet je mentale veerkracht.

Rust in huis is ruimte in je hoofd

Bij Helan Hulp in huis merken we dat onze huishoudhulpen vaak eerst moeten opruimen, voor ze kunnen poetsen. Of klanten vragen onze huishoudhulpen om opruimtips. Daarom volgden al onze poetscoaches een opleiding bij opruimcoach Nele Colle. We delen de 10 beste tips graag met jou.