Mijn gezondheid

Helan zorgt voor jouw gezondheid. We willen je helpen om die zelf in handen te nemen en gezond te leven, zowel lichamelijk als mentaal. En als het eens minder gaat met je gezondheid? Ook dan zijn we er voor jou om je te ondersteunen. Ontdek alles over gezond leven, mentaal welzijn, voeding, en beweging.


In de kijker

Wat is logopedie? En wordt het terugbetaald?

Denk je aan logopedie, dan denk je waarschijnlijk aan kinderen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of spreken. Dat klopt. Maar logopedie is zoveel meer dan dat! Op deze pagina vind je alles wat je moet weten.

deconnecteren van je werk

Deconnecteren kan je leren

60 tot 80% van wie werkt heeft last van chronische werkstress. Dagelijks bewust deconnecteren is de beste remedie. Maar hoe doe je dat? We vroegen het aan Inge Declercq, neurologe en slaap- en stressexperte.

Papieren Helan Magazine

Helan Magazine is het driemaandelijks gezondheidsmagazine van Helan Ziekenfonds. Het staat online vóór je het op papier in je brievenbus ontvangt!

E-book: Wanneer heb je een hospitalisatieverzekering nodig?

Een hospitalisatieverzekering zorgt ervoor dat je je geen zorgen hoeft te maken over hoge kosten. Ontdek er meer over in ons e-book.

Is traag bewegen beter voor je lichaam?

Vaak denk je bij sporten en bewegen meteen aan presteren en je lichaam tot het uiterste drijven. Maar wist je dat je ook kan ontspannen door te bewegen? Meer nog: het is net zo goed voor je gezondheid als een sprintje trekken.

Bewegen

Welk toerke past bij jou?

Frisse lucht, daglicht en beweging: er zit zoveel goeds in een half uurtje buiten bewegen. Doe de test en ontdek 3 toerkes die jou op het lijf geschreven zijn.

Start met wandelen: zo zet jij 10.000 stappen per dag

Het is wetenschappelijk bewezen dat je jouw gezondheid fundamenteel verbetert als je minstens 10.000 stappen per dag te zet. Klinken die 10.000 stappen per dag intimiderend? Wij helpen je op weg met tips die het makkelijker maken om je doel te behalen.

Voeding

Populaire diëten: intermittent fasting

De meeste diëten focussen op wat je eet. Bij ‘intermittent fasting’ draait het om wanneer je eet. Tal van (inter)nationale beroemdheden pakken op sociale media uit met het dieet. Wij vroegen ons af: is ‘intermittent fasting’ meer dan een hype?

Maand zonder alcohol: 5 tips om vol te houden

Een maand zonder alcohol? Klinkt makkelijker dan het is. Daarom delen we 5 tips om het vol te houden.

Gezond leven

Lage rugpijn? Vooral blijven bewegen!

Last van lage rugpijn? Je bent niet alleen, maar liefst 1 op de 5 Belgen kampt met die kwaal. Ontdek de oorzaken van lage rugpijn, wat je eraan kan doen en enkele oefeningen om je rugpijn te verminderen.

Alles wat je moet weten over tekenbeten

Ze houden zich schuil in het hoge gras of struikgewas én lusten wel een druppeltje bloed: teken! In deze blogpost vertellen we je meer over deze spinachtige ‘beestjes’. Waar vind je ze? Hoe herken je tekenbeten en hoe behandel je ze? En hoe zit het precies met de ziekte van Lyme?

Fit in je hoofd

Een burn-out kan iedereen overkomen

Een burn-out is geen ziekte, maar een syndroom. Toch blijft een burn-out voor artsen en onderzoekers moeilijk terrein. Wat is een burn-out precies? Wat zijn de symptomen van een burn-out? En wat kan je eraan doen?

Podcasts over mentale gezondheid

Omgaan met negatieve gevoelens of gewoon weten dat je niet alleen bent? Leg je oor te luisteren bij experts én lotgenoten.

Hoe pak je een slaapprobleem aan?

Wil je niet langer wakker liggen van een verstoorde nachtrust? Wacht dan niet te lang om professionele hulp te zoeken. Als je gedurende vier opeenvolgende weken met slaapproblemen kampt, is het tijd om een arts op te zoeken. Er bestaan verschillende behandelingen voor slaapproblemen. Ontdek hier hoe je iets kunt doen aan je slaapprobleem.