The Pelvic Floor - bekkenbodemspieren
Blog

Online je bekkenbodemspieren trainen met The Pelvic Floor

Hedwig Neels - The Pelvic Floor

Hedwig Neels

Oprichtster van het platform The Pelvic Floor

Bekkenbodemspieren. Iedere vrouw heeft ze maar toch bestaat er nog taboe rond. Train jij je bekkenbodemspieren? En hoe doe je dat dan? Zijn jouw bekkenbodemspieren nog strak of heb je stiekem last van urineverlies? Deze en vele andere vragen zouden geen taboe mogen zijn. Daarom startte Hedwig Neels The Pelvic Floor. Hét online informatieplatform over de vrouwelijke bekkenbodem.

Bekkenbodemproblemen

Één op de twee vrouwen krijgt ooit last van bekkenbodemproblemen. Dat is veel. Toch blijven bekkenbodemspieren een te vaak onbesproken onderwerp. Bekkenbodemproblemen komen niet enkel voor tijdens je zwangerschap of na je bevalling maar kunnen ook op latere leeftijd optreden.

Soorten bekkenbodemproblemen:

 • Urineverlies
 • Stoelgangsproblemen
 • Orgaanverzakkingen
 • Pijnklachten
 • Seksuele klachten

Deze klachten hebben een negatieve impact op je sociale, mentale, professionele en sportieve leven. Hoe langer je ermee blijft lopen, hoe erger je klachten vaak worden. En dat is jammer want je kan je bekkenbodemspieren wel degelijk trainen.

Je bekkenbodemspieren trainen

Je hebt er alle baat bij dat je bekkenbodemspieren goed onderhouden worden. Je bekkenbodemspieren zijn namelijk de spieren die ervoor zorgen dat je je plas en je stoelgang kan ophouden én spelen trouwens ook een rol in je seksuele genot. 

Te lang plas of stoelgang ophouden is niet goed voor je, maar je kan niet zomaar altijd meteen naar het toilet. En dan komen sterke bekkenbodemspieren goed van pas.

Je bekkenbodemspieren oefenen is niet moeilijk! Iedere vrouw kan dat. Maar toch twijfelen veel vrouwen of ze het juist doen. Bekkenbodemspieroefeningen, ook wel kegeloefeningen genoemd, kan je heel makkelijk thuis of onderweg inbouwen in een dagelijkse routine.

Je kan je bekkenbodem eigenlijk overal oefenen zonder dat iemand het merkt. Maar om echt succes te bereiken, moet je vooral je lichaam leren begrijpen. Ook ontspanningsoefeningen en goede toiletgewoonten, maken écht het verschil. 

Weinig informatie over de bekkenbodem

Internationale richtlijnen geven aan dat preventieve tips, oefeningen en levensstijlaanpassingen effectief verschil maken. Helaas is het tot op vandaag de dag moeilijk om de juiste informatie te vinden.

Enkele pijnpunten:

 • Globale adviezen schieten vaak te kort: iedere vrouw is uniek. Een persoonlijk advies is goud waard.
 • Taboe en onbesproken: veel vrouwen durven hun problemen niet live bespreken als er niet uitdrukkelijk naar gevraagd wordt. 
 • Uitstelgedrag: vrouwen hebben weinig tijd om hulp te zoeken en consultaties te plannen. 
 • Lange wachttijden: veel tijd gaat verloren. Tijd die intussen gebruikt kan worden om alvast zelf aan de slag te gaan!
 • (Para)medici maar ook  fitness- en wellness professionals doen fantastisch werk maar ze hebben te weinig tijd en expertise om goede digitale informatiebronnen aan te maken.

Daarom startte Hedwig Neels het online platform The Pelvic Floor op. 

The Pelvic Floor

Hedwig Neels - The Pelvic Floor
Hedwig Neels Oprichtster van het platform The Pelvic Floor

The Pelvic Floor wordt hét digitale informatieplatform over de bekkenbodem, voor iedere vrouw.


Wat is The Pelvic Floor:

 • Online informatieplatform met een laagdrempelige en aantrekkelijke online selfcheck (The Pelvic Floor Selfcheck): krijg wetenschappelijk onderbouwde informatie en breng je bekkenbodemgezondheid in kaart. 
 • BekkenbodemBASICS tryout en workout: info- & oefenprogramma voor iedere vrouw. Hiermee empowered The Pelvic Floor vrouwen in hun selfmanagement, en sporen ze je aan om actief aan het werk te gaan!
 • Interactieve online community: je staat er niet alleen voor.

Hedwig: "The Pelvic Floor Selfcheck, onze online screening helpt iedere vrouw om haar eigen bekkenbodemgezondheid in kaart te brengen. Het vraagt slechts enkele minuten tijd, maar maakt een wereld van verschil.

Met vragen over de eventuele risicofactoren, problemen en impact op de levenskwaliteit doorbreken we het taboe en geven we een waardevol inzicht aan iedere unieke vrouw. We promoten bekkenbodemgezondheid met een empowerend persoonlijk advies en stellen de vrouw centraal in haar eigen zoektocht naar gezondheid, levenskwaliteit en/of hulp."


 

Interview met Hedwig Neels

Waarom is informatie over de bekkenbodem zo belangrijk?

Lees het interview

Deel dit artikel

Tags
Taboe

Verder lezen

Blog

Weg met het taboe rond bekkenbodemproblemen

1 op 3 vrouwen heeft last van urineverlies na de bevalling. Helaas blijft een groot deel van die vrouwen met de klachten rondlopen, of grijpen ze pas in als het te laat is. Dat is jammer, want er bestaat hulp voor bekkenbodemproblemen. We spraken met Hedwig Neels, founder van het platform The Pelvic Floor.

voeten in water
Blog

Op zoek naar dat vakantiegevoel

Eindelijk vakantie… Een tijd waarin niets moet en veel mag. We gaan allemaal graag op zoek naar dat speciale ‘vakantiegevoel’. Maar wat als je je plannen moet bijsturen? Of wat als je een beetje bang geworden bent om te reizen?

dokter prikt arm
Blog

Bescherm je kinderen tegen kinkhoest en laat je vaccineren

Het kinkhoest vaccin wordt voor elke volwassene aanbevolen. Zeker als je in contact komt met pasgeboren baby's. Bovendien is het vaccin in de meeste gevallen gratis.

vrouw weegt zweet af
Blog

Weet wat je zweet

In de zomer zweet je wat af. Gezond denkt de één, vies denkt de ander. Onze perceptie over zweten – of de gevolgen daarvan – verschilt sterk van persoon tot persoon. Maar waar komt al dat zweet eigenlijk vandaag? We helderen het voor je op!