Expert

Het eerste bezoek aan de oogarts met je kind

Je hebt voor je dochter of zoon een afspraak gemaakt bij de oogarts. Maar hoe gaat dat allemaal verlopen? En kan je je kind hierop voorbereiden? Kinderoogarts Patricia Delbeke geeft enkele handige tips en tricks.

Vertel op voorhand wat er gaat gebeuren 

“Als ouder is het belangrijk om stap voor stap uit te leggen wat de oogarts zal doen, om je kind gerust te stellen”, benadrukt dokter Delbeke.

Een consultatie bestaat uit deze stappen: 

  • ‘De oogarts zal met een lichtje in je ogen schijnen’: dat is om de stand van de ogen na te kijken, met andere woorden: kijkt je kind recht of scheel?
     
  • Je zal tekeningen, letters of cijfers moeten benoemen van veraf en dichtbij’: je kind zal dit moeten doen vanop verschillende afstanden (6 meter en 30 centimeter). Dit met beide ogen samen en ook met de ogen apart. Dan wordt er een plakkertje op het oog gekleefd of wordt een afdekplaatje gebruikt. Dat is om de gezichtsscherpte te bepalen. 
     
  • De oogarts zal druppels in je ogen doen. Dat kan eventjes prikken. Nadien moet je terug naar de wachtzaal zodat de druppeltjes kunnen inwerken. Na een half uurtje onderzoekt de oogarts je ogen met een licht en een lensje en mag je in een toestel kijken waarin een mooie tekening zit verstopt’: om de ogen goed te kunnen onderzoeken worden er oogdruppels ingedaan. Deze druppels hebben de tijd nodig om de pupil te verwijden zodat de oogarts het oog aan de binnenkant kan onderzoeken met een licht en een lens. Daarnaast ontspannen de druppels ook de ooglens. Zo kan de oogsterkte worden bepaald met een refractometer en wordt er gekeken of een bril nodig is.
     
  • Door de druppels kan je wazig zien en last hebben van het licht’: je kind kan gedurende enkele uren last hebben van het zonlicht en wazig zien, vooral van nabij. Daarom is het goed om een zonnebril aan te doen na de consultatie en om te vermijden van dichtbij te lezen.

Afspraak best niet na school 

“Een consultatie kan tot een uur duren. Kinderen vanaf 3 jaar moeten actief meewerken, dus het is belangrijk dat ze niet moe zijn. Ik raad bijvoorbeeld aan om de afspraak best niet na school te plannen”, vertelt dokter Delbeke. “Als het mogelijk is, neem je liefst geen broertjes of zusjes mee naar de consultatie omdat zij stoorzenders kunnen zijn en het te onderzoeken kindje wordt afgeleid. Straal ook rust uit als ouder en arts, dit geeft het kind vertrouwen waardoor het beter meewerkt.”

Steeds meer kinderen naar de oogarts

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer kinderen op consultatie moeten bij de oogarts. Het lijkt er ook op dat het aantal brildragers onder kinderen de laatste jaren stijgt. Lees meer over het onderzoek en ontdek wat je kan doen om oogafwijkingen zo min mogelijk de kans te geven. 

Deel dit artikel

Tags
Ogen

Verder lezen

ooglaseren of bril?
Blog

Ooglaseren of toch maar een bril?

Het gemak van een leven zonder bril of lenzen is de belangrijkste reden voor een ooglaserbehandeling. Maar is het een goede keuze? We vertellen je wat ooglaseren precies inhoudt.

Blog

Een multifocale bril: jouw alles-in-één oplossing

Het kan gebeuren. Je ziet niet goed in de verte maar daarbovenop is het voor jou ook moeilijk om scherp te zien van dichtbij. Je bent met andere woorden bijziend én verziend. Je kunt in dat geval kiezen voor twee brillen. Maar het kan ook makkelijker: met een multifocale bril.

Blog

Nood aan een oogtest?

Net als je jaarlijkse afspraak bij de tandarts, is een bezoek aan de oogarts aan te raden. Want ook je ogen veranderen doorheen de jaren. Wist je dat je bij Helan terugbetalingen krijgt voor een nieuwe bril, lenzen of oogcorrectie? Er is ook korting voor Helan-leden bij een hele reeks opticiens.

Blog

Wat betekent het om bijziend te zijn?

Als je bijziend bent, dan kun je goed zien van dichtbij. Voorwerpen die zich in de verte bevinden, zie je wazig. Maar wat is bijziendheid nu juist? Hoe komt het dat je bijziend wordt? En hoe kun je bijziendheid verhelpen?