Blog

Orgaandonor worden in enkele kliks

Je moet niet langer naar het gemeentehuis om je te laten registreren als orgaandonor na overlijden. Je kan dit online in orde brengen via de site www.mijngezondheid.be of via jouw huisarts. Je kan ook beslissen wat er gebeurt met ander lichaamsmateriaal zoals bot of bloedvaten.

Online registreren

In België ben je potentieel een orgaandonor tenzij je je daar bij leven expliciet hebt tegen verzet. In de praktijk nemen artsen nooit zomaar een orgaan weg en contacteert hij/zij jouw naasten om dit na te vragen wanneer je jouw wilsverklaring niet hebt geregistreerd.

Je kan jouw voorkeur niet alleen laten registreren via het gemeentehuis, je kan het ook doen via jouw huisarts of je kan het zelf doen via www.mijngezondheid.be. Dan moet je je eerst aanmelden met jouw eID of via itsme.

Hoe zit het met ander menselijk lichaamsmateriaal?

Tot nu toe gold een registratie als orgaandonor automatisch ook voor ander menselijk lichaamsmateriaal maar dat is aangepast.

Je kan voor volgende mogelijkheden je wensen opgeven:

  • Donatie van organen voor transplantatie naar een andere persoon.
  • Donatie van ander menselijk lichaamsmateriaal zoals bot of bloedvaten:
    • Gebruik bij een patiënt die ermee geholpen wordt
    • Gebruik voor de productie van geneesmiddelen of voor innovatieve behandelingen
    • Gebruik voor wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld om de oorzaken van een aandoening beter in kaart te brengen of nieuwe behandelingen te vinden

Deel dit artikel

Verder lezen

voeten in water
Blog

Op zoek naar dat vakantiegevoel

Eindelijk vakantie… Een tijd waarin niets moet en veel mag. We gaan allemaal graag op zoek naar dat speciale ‘vakantiegevoel’. Maar wat als je je plannen moet bijsturen? Of wat als je een beetje bang geworden bent om te reizen?

dokter prikt arm
Blog

Bescherm je kinderen tegen kinkhoest en laat je vaccineren

Het kinkhoest vaccin wordt voor elke volwassene aanbevolen. Zeker als je in contact komt met pasgeboren baby's. Bovendien is het vaccin in de meeste gevallen gratis.

vrouw weegt zweet af
Blog

Weet wat je zweet

In de zomer zweet je wat af. Gezond denkt de één, vies denkt de ander. Onze perceptie over zweten – of de gevolgen daarvan – verschilt sterk van persoon tot persoon. Maar waar komt al dat zweet eigenlijk vandaag? We helderen het voor je op!

meisje eet een sandwich op
Blog

Naar school of het werk? Neem je gezonde lunch mee!

Genoeg van die saaie sandwich met kaas of salami? Jaloers op de frisse, kleurrijke, goed gevulde brooddoos van je buur? Tijd om jouw lunch te verrijken met gezonde(re) kost. Maar hoe zorg je nu precies voor een brooddoos die tegelijk gezond en lekker is? Onderstaande tips & inspiratie helpen je alvast op weg.