dokter prikt arm
Blog

Bescherm je kinderen tegen kinkhoest en laat je vaccineren

Het begint met een verkoudheid, een lichte hoest, een loopneus, een beetje koorts en kan fatale gevolgen hebben. Kinkhoest is een lelijk beestje dat ernstige gevolgen kan veroorzaken bij de allerkleinsten.

Wat is kinkhoest?

‘Bordetella pertussis’, beter bekend als kinkhoest, is een zeer besmettelijke ziekte van de luchtwegen, die wordt gekenmerkt door hevige en aanhoudende hoestbuien. De bacterie leeft in de mond, keel en neus van een besmette persoon en treft voornamelijk kinderen.

Kinderen die jonger zijn dan 1 jaar zijn gevoeliger voor ernstige complicaties, vooral als ze nog niet gevaccineerd zijn. 

Waarom je je best laat vaccineren tegen kinkhoest

Voor alle volwassenen wordt de vaccinatie van het kinkhoestvaccin sterk aanbevolen. Zeker voor degene die in contact komen met zuigelingen, dat heet ‘cocoonvaccinatie’.

Hierbij worden naast de ouders ook andere nauwe contacten gevaccineerd om het kind te beschermen:

  • grootouders
  • naaste familiecontacten
  • onthaalmoeders
  • het verzorgend personeel van pediatrische diensten

De volwassenen beschermen dus de kinderen door zich te laten vaccineren.

Moet je het kinkhoestvaccin herhalen?

Hoewel er na de vaccinatie of na een natuurlijke besmetting antistoffen worden aangemaakt, is een herhalingsvaccin belangrijk. Want na 5 of 10 jaar dalen of verdwijnen de antistoffen. Er kan dus geen levenslange immuniteit tegen de ziekte wordt gegarandeerd.

Hierdoor vergroot de groep adolescenten en volwassenen die onvoldoende of niet meer beschermd zijn. Zij maken de ziekte zelf mee of geven ze door aan baby's die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn.

Een voordeel van het kinkhoestvaccin is dat deze ook beschermt tegen tetanus (klem) en difterie (kroep). 

Kinkhoestvaccin bij zwangere vrouwen

Ben je van plan zelf aan kinderen te beginnen? Ga alvast vóór je zwangerschap met je arts na welke kinderziekten je hebt doorgemaakt en welke vaccinaties je in het verleden kreeg. Zo kunnen ontbrekende vaccins tijdig worden toegediend.

Ben je zwanger? Dan wordt het kinkhoestvaccin sterk aanbevolen tussen week 24 en 32 van de zwangerschap, ongeacht of je voordien een herhalingsinenting kreeg. De antistoffen die tegen kinkhoest aangemaakt worden, gaan via de placenta naar de foetus. Zo is je baby al van bij de geboorte beschermd tegen kinkhoest.

Wil je graag meerdere kinderen, dan wordt het kinkhoestvaccin dus bij elke zwangerschap opnieuw herhaald.

Hoeveel kost het kinkhoestvaccin?

Het kinkhoestvaccin is gratis voor iedereen, als je arts ze via Vaccinnet bestelt. Je betaalt dan alleen de consultatie bij de arts om het vaccin te laten toedienen.

Als Kind en Gezin of een Centrum voor Leerlingenbegeleiding het vaccin toedient, betaal je ook niet voor de raadpleging.

Koop je het vaccin op doktersvoorschrift bij de apotheker, dan kan de Vlaamse overheid de kosten niet terugbetalen.

Tips om besmetting te voorkomen

Leer ze ook aan je kinderen:

  • Nies of hoest niet in de richting van een ander, maar draai of buig je hoofd
  • Hou een hand of een zakdoek voor je mond bij niezen of hoesten
  • Gebruik altijd papieren zakdoeken en gooi die meteen na gebruik weg
  • Was of ontsmet je handen na niezen, hoesten of snuiten

Waarom vaccineren?

Over vaccins doen heel wat misverstanden, vragen en twijfels de ronde. Wat weet jij over vaccins?

Doe de test

Zwanger of net bevallen?

Krijg nuttige tips en info van tijdens je zwangerschap tot je kindje 2,5 jaar is via de zwangerschapsnieuwsbrief.

Schrijf je in

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Zwanger en vaccins, wat zijn de gevaren?

Je baby groeit, wordt steeds sterker, je voelt hem voor het eerst bewegen, ... Met enkele vaccinaties kun je ervoor zorgen dat je kindje nog beter beschermd wordt.

Blog

Raadpleeg je online gezondheidsgegevens op My Health Viewer

Welke vaccinaties heb je al gekregen? Welke medicatie moet je nemen? Wat is het resultaat van je laatste deelname aan een bevolkingsonderzoek? Je kan het allemaal nagaan op My Health Viewer, een online toepassing die de ziekenfondsen ontwikkelden op vraag van de Vlaamse overheid.

Blog

Dit moet je weten over het tetanusvaccin

Tetanus is een dodelijke ziekte. Het is daarom zeer belangrijk dat je jezelf (en je kind) tijdig laat vaccineren. Lees meer over deze gevaarlijke infectieziekte en ontdek op welke leeftijd je het tetanusvaccin moet halen.

Blog

Waarom vaccineren nog steeds zo belangrijk is

Gedurende de eerste 18 jaar van ons leven krijgen we vaccinaties tegen wel 12 verschillende ziektes. Zo krijgen we inentingen tegen: difterie, kinkhoest, tetanus, polio, mazelen, rodehond, hepatitis B, enzovoort. Ondanks al deze inentingen is er slechts één vaccin verplicht, namelijk dat tegen kinderverlamming of poliomyelitis. Maar daar stopt het niet: ook als volwassene kunnen sommige vaccinaties van belang zijn.