Blog

Welk ziekenfonds past bij jou? Tips om ziekenfondsen te vergelijken

De aansluiting bij een ziekenfonds is verplicht in België. Dit betekent echter niet dat alle ziekenfondsen hetzelfde zijn. Door ziekenfondsen te vergelijken bespaar je niet alleen geld, maar profiteer je ook van onverwachte kortingen en bonussen. Bovendien hanteert elk ziekenfonds een eigen manier van werken.

Waarom heb je een ziekteverzekering/ziekenfonds nodig? 

Het is in België verplicht om je aan te sluiten bij een ziekenfonds als: 

  • je begint te werken als arbeider of bediende
  • je 25 bent geworden (ook als je nog studeert)
  • je een werkloosheidsuitkering ontvangt

Kinderen tot 25 jaar zijn automatisch aangesloten bij het ziekenfonds van hun ouders, tenzij ze eerder financieel onafhankelijk worden. 

Een doktersbezoek

Een doktersbezoek is allicht het meest bekende voorbeeld waardoor je in aanraking komt met je ziekenfonds. Je bent ziek en je raadpleegt je dokter. Maar wie betaalt dit?
Het bedrag wordt betaald door verschillende partners: door werkgevers en werknemers via hun bijdragen aan de sociale zekerheid en door de federale overheid via subsidies. Daarnaast betaal jij zelf ook een bijdrage, het zogenaamde remgeld. 

Hoe kies je een ziekenfonds? 

Download ook ons e-book over de keuze van je ziekenfonds.

1. Pakket aan extra voordelen en terugbetalingen

Naast deze wettelijke terugbetalingen bieden ziekenfondsen vaak ook nog tal van unieke voordelen en terugbetalingen. Deze zijn wel verschillend. Vandaar dat ziekenfondsen vergelijken zo belangrijk is. Jij bent immers de enige die kan bepalen welke aanvullende diensten en verstrekkingen voor jou interessant zijn.

Voordat je ziekenfondsen vergelijkt is het verstandig om te bepalen wat voor jou echt belangrijk is. Anders raak je het overzicht tussen alle verschillende voordelen van de ziekenfondsen al snel kwijt.

Stel jezelf bijvoorbeeld deze vragen:

  • Wil je graag extra terugbetalingen voor je bril of lenzen?
  • Wil je kunnen rekenen op extra voordelen als je een baby krijgt?
  • Wil je graag preventief onderzoek laten uitvoeren?
  • Wil je profiteren van kortingen op sportclubs

Er is een handig overzicht waarin je de verschillende voordelen die Helan biedt eenvoudig opzoekt.

2. Toegankelijkheid en klantgerichtheid

Vind je het belangrijk om je dossier en ziekenfondszaken te kunnen raadplegen waar en wanneer jij wilt? Dan zijn Mijn Helan, jouw online ziekenfonds en de mobiele app van Helan de perfecte tools voor jou. Gemakkelijk te gebruiken, ecologisch, betrouwbaar, 24/7 beschikbaar en 100% gratis. Kleefbriefjes bestellen, informatie over je terugbetalingen, of eenvoudig je voordeel aanvragen, je kunt het allemaal. 

Heb je toch een specifieke vraag over je dossier? Onze medewerkers in het service center helpen je snel en efficiënt verder. Bovendien maken onze klantenadviseurs graag tijd voor je vrij in één van onze kantoren. Via de afsprakenmodule maak je vooraf een afspraak voor een moment dat jou goed uitkomt.

Extra verzekerd

Ben je graag optimaal verzekerd? Dan loont het ook de moeite om te zien welke extra verzekeringen een ziekenfonds je kan aanbieden. Zo beschermen de verzekeringen van Helan je tegen hoge medische kosten, bij ambulante zorg, tandzorg, hospitalisatie, en op reis:

  • Hospitalisatieverzekering Hospitalia: een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en dit zonder franchise. Zo ben je optimaal beschermd.
  • Tandverzekering Dentalia Up: terugbetalingen voor blokjes, orthodontie, prothesen, implantaten, en vele andere tandzorgen.
  • Zorgverzekering: maandelijkse tegemoetkoming voor niet-medische kosten aan mensen die zwaar zorgbehoevend zijn, of in een rustoord verblijven.

Alles op een rijtje

Zie je al het bos door de bomen? Wil je graag klant worden van Helan? Fijn! Sluit je online aan of maak een afspraak met een van onze klantenadviseurs.

Alles wat je moet weten over de keuze van je ziekenfonds

Heb jij al nagedacht over de keuze van je ziekenfonds? Ontdek er alles over in ons e-book. 

Heb jij al nagedacht over de keuze van je ziekenfonds? 

Ontdek wat Helan voor je kan doen

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Tips van de diëtist

We gaan vaak naar een diëtist als we wat kilootjes willen verliezen. Maar een diëtist helpt je niet alleen om te vermageren. Ook voor gezond en evenwichtig voedingsadvies kun je bij een diëtist terecht.

Blog

Een multifocale bril: jouw alles-in-één oplossing

Het kan gebeuren. Je ziet niet goed in de verte maar daarbovenop is het voor jou ook moeilijk om scherp te zien van dichtbij. Je bent met andere woorden bijziend én verziend. Je kunt in dat geval kiezen voor twee brillen. Maar het kan ook makkelijker: met een multifocale bril.

Blog

Nood aan een oogtest?

Net als je jaarlijkse afspraak bij de tandarts, is een bezoek aan de oogarts aan te raden. Want ook je ogen veranderen doorheen de jaren. Wist je dat je bij Helan terugbetalingen krijgt voor een nieuwe bril, lenzen of oogcorrectie? Er is ook korting voor Helan-leden bij een hele reeks opticiens.

Blog

Wat betekent het om bijziend te zijn?

Als je bijziend bent, dan kun je goed zien van dichtbij. Voorwerpen die zich in de verte bevinden, zie je wazig. Maar wat is bijziendheid nu juist? Hoe komt het dat je bijziend wordt? En hoe kun je bijziendheid verhelpen?