toerkedoen

#toerkedoen: buiten bewegen loont

Een hap frisse lucht, een scheut daglicht en een portie beweging: er zit zoveel goeds in een half uurtje buiten bewegen. Doe de test en ontdek 3 toerkes die jou op het lijf geschreven zijn!

Doe de test

6 op 10 Vlamingen komen dagelijks minder dan 15 minuten buiten

Dat is jammer, want dagelijks een half uurtje buiten bewegen kan wonderen doen voor je fysieke en mentale gezondheid. Lees waarom buitenkomen zo goed is, en hoe je eraan begint.

Buiten komen op weekdagen is moeilijk

Uit een rondvraag van Helan ziekenfonds blijkt dat 6 op de 10 werkende Vlamingen op een gemiddelde werkdag minder dan 15 minuten buiten komt. Bij wie voor het werk niet buiten moet zijn, loopt dat aantal op tot 8 op 10. Tien procent van de ondervraagden komt op weekdagen nooit buiten bij daglicht.

Compenseren in het weekend

6 op de 10 van de ondervraagden vindt zelf ook dat hij of zij te weinig buiten komt tijdens de winter. Van wie binnen werkt, vindt 7 op 10 het jammer dat ze geen buitenlucht kunnen proeven op werkdagen. Ze geven wel aan dat te compenseren met meer buitenactiviteiten in het weekend.

Welk wandeltype ben jij? Doe de test

Binnen blijven maakt moe

Het percentage Vlamingen dat zich uitgerust voelt, stijgt zienderogen bij wie een uur of meer per dag buiten komt. Van wie minder dan 15 minuten buiten komt per dag, voelt amper de helft zich uitgerust. 70% van wie volgens eigen mening niet voldoende buiten komt, heeft last van concentratiedips.

3 redenen om dagelijks een toerke te doen

  • Licht: De invloed van licht op je gezondheid is groot. Hoe meer licht je in de voormiddag binnenkrijgt, hoe beter je je voelt. Elke dag een half uurtje buiten komen voor 11 uur 's ochtends is ideaal, want dan 'tank' je het meeste licht. 
  • Lucht: Ook een dagelijkse portie frisse lucht doet wonderen voor je gezondheid. Vooral in de winter, wanneer het binnenklimaat snel ongezond kan zijn.
  • Beweging: En een toerke doen helpt natuurlijk om wat meer beweging op de teller te krijgen. Goed voor je lichaam én je humeur.

Waarom dagelijks een #toerkedoen? Lees meer

Light-wandelen op maat 

Natuurlijk is een dagelijkse boswandeling niet voor iedereen weggelegd. Misschien hou je er helemaal niet van, of is het praktisch niet haalbaar. Daarom wil Helan ziekenfonds jou laten zien dat wandelen makkelijker is dan je denkt.

Welk wandeltype ben jij?

Ben jij Avonturier, Dromer of Stadsmus?

Via onze test polsen we naar je persoonlijke voorkeuren, om dan toerkes op maat aan je voor te stellen.

Doe de test en ontdek hoe je een dagelijks toerke makkelijk in jouw leven ingepast krijgt.

Ontdek je toerkes