Geen excuus

Geen excuus

Uit een rondvraag van Helan Ziekenfonds blijkt dat 1 op 3 Vlamingen er tegenop kijkt om buiten te komen. 82% heeft geen zin in een toerke omdat het regent, 50% omdat het koud is en 13% omdat ze geen tijd hebben. Welk excuus gebruik jij?

Welk toerke past bij jou?

Iedereen kan een #toerkedoen

Natuurlijk heb je het druk, is het koud of nat buiten... En misschien hou je helemaal niet van wandelen, en al helemaal niet in je eentje... Excuses genoeg om niet te kiezen voor een toerke, maar evenveel goede redenen om het wél te doen!

Ik heb geen tijd overdag

Een toerke van een half uur is ideaal. Maar: elke minuut is er één gewonnen. 10 minuten een blokje om gaan is een goed begin. Ga bijvoorbeeld:

  • Tijdens je middagpauze even naar buiten, een frisse neus halen of een praatje slaan met een collega.
     
  • Doe een telefoontje al wandelend en dat uiteraard het liefst buiten!
     
  • Loop even naar de winkel.

Het is slecht weer

Kleed je goed aan, neem je regenjas, denk niet te lang na, en stap de deur uit: op koude winterdagen is vertrekken het moeilijkst.

Eens je in beweging bent, warm je snel op en je keert terug met een frisse neus en een fris hoofd.

Wees voorbereid!

Zorg dat je een goede jas of een paraplu, en makkelijke sneakers, bij de hand hebt thuis of op het werk, dat maakt de drempel om te vertrekken al minder hoog.

Ik ben maar alleen

Zoek buddies om samen een toerke te doen: Spreek af met een vriend(in), maak een vaste afspraak met een van je buren, sluit een wandeldeal met een collega. Eens de afspraak vastligt, gebeurt het wandelen vanzelf.

Een hond is ook een ideale wandelcompagnon: Laat je mee op sleeptouw nemen door je eigen viervoeter, of bied je aan als wandelaar in het plaatselijke dierenasiel. Je wandelt zo meteen ook voor het goede doel.

Ik voel me niet veilig

Wandelen kan overal. Je kiest liever voor een toerke bij daglicht, maar lukt dat niet omwille van je agenda, kies dan een omgeving waar je je veilig voelt.

Ga voorbij aan het donkere bospad of de stille straatjes in je wijk, en kies voor de stad of de dorpskern.

Ook gezelschap meenemen is een geruststellend en gezellig idee.

Ik hou niet van wandelen

Je hoeft niet direct te gaan 'nordic walken', een rondje door de winkelstraten is ook 'wandelen'.

Frisse neus is ook goed 

Even een frisse neus halen, te voet of met de fiets naar de bakker gaan, met je (klein)kinderen naar de speeltuin, een klusje doen in de tuin, ...

Het zijn allemaal toerkes, of manieren om licht, lucht en beweging te tanken. Doe één van die dingen een half uurtje per dag en je gezondheid zal er wel bij varen.

Ik heb het veel te druk

Ook al heb je het nog zo druk, een kwartiertje tot een half uurtje rust in je dag zal je sowieso deugd doen. Uit onderzoek blijkt dat wie per dag een half uurtje buiten komt zich minder moe voelt, en minder vaak last heeft van concentratiedips. Dat half uurtje vrij voor een toerke, krijg je nadien terug in energie, werkvreugde en goed humeur.

Toch te druk?

Ga dan voor het #combitoerke: vergader met je collega al wandelend, spreek af met je vrienden voor een rondje door de wijk, en doe een kort toerke als je wacht op de (klein)kinderen terwijl ze hobby's doen.

Het is donker

Het is vaak een uitdaging om een beetje daglicht mee te pikken. Zeker in de donkere wintermaanden, als je een drukke job en een gezin combineert, of als je bv. nachtwerk doet... Al is het wel de moeite waard.

Daglicht doet wonderen

'Tank' elke dag een halfuurtje daglicht, desnoods in stukjes gedurende de dag. Een klein toerke bij daglicht doet wonderen voor je humeur/gezondheid.

Toch ook nuttig

Wandelen in het donker blijft overigens ook nuttig: je beweegt, en je krijgt frisse lucht binnen.

Voordelen voor jou

Verwacht jij een ziekenfonds dat je gezondheid een boost geeft? Helan ziekenfonds voorziet kortingen en voordelen voor wie  meer beweegt.

Bekijk ook de activity trackers met korting in de Helan Zorgwinkel.

Welk toerke past bij jou?

Een hap frisse lucht, een scheut daglicht en een portie beweging: er zit zoveel goeds in een half uurtje buiten bewegen. Doe de test en ontdek 3 toerkes die jou op het lijf geschreven zijn.

Doe de test