Bescherm je huid

Wie wordt er nu niet blij van de zon. Maar weet jij ook hoe je jezelf beschermt tegen de schadelijke UV-stralen? En hoe je kan zien of een huidvlekje verdacht is of niet? Helan helpt je een handje met tips en info.

Bescherm je huid

Voorkomen is beter dan genezen. Controleer je huid daarom regelmatig op vlekjes. Vergeet ook zeker je zonnecrème niet! Op deze pagina vind je tips en info om je huid optimaal te beschermen tegen de schadelijke UV-stralen van de zon. Toch verbrand? Ook dan weten we raad.

Check je huidvlekjes met SkinVision

Dat je huidkanker krijgt van een te grote blootstelling aan de zon, is een feit. Dat je huidkanker kan opsporen ook! Met de SkinVision app wordt dat laatste net iets makkelijker.

Een vreemd plekje op je huid? Of ongerust over een moedervlek? Met de SkinVision-app weet je binnen 30 seconden of een vlekje op je huid verdacht is of niet. Deze app helpt je je eigen huid controleren en eventuele huidkankers in een vroeg stadium opsporen.

Gratis via Helan

Als Helan-klant maak je gratis gebruik van de SkinVision-app en betaal je geen jaarabonnement t.w.v. 50 euro.

Profiteer ervan

SkinVision in het kort

Wat is SkinVision?

 • SkinVision geeft een risicobeoordeling van jouw huidvlekjes.
 • De app vertelt je hoe dringend je naar de dokter moet voor verdere controle.
 • Controleer je huid regelmatig zodat je verdachte vlekjes op tijd herkent.

Hoe werkt het?

 1. Maak met SkinVision een foto van een van je huidvlekjes.
 2. Je krijgt binnen de 30 seconden een beoordeling van het risico.
 3. De app geeft je advies over de vervolgstappen op niveau van een dermatoloog.

Volledig betrouwbaar

 • De SkinVision-techniek is wetenschappelijk bewezen.
 • De app heeft als enige in zijn soort een CE-certificaat als medisch hulpmiddel.
 • Een groep van dermatologen staat mee in voor de kwaliteitscontrole.

Snel naar SkinVision:

Veilig in de zon

We genieten liefst zoveel mogelijk van het zonnetje. Thuis en zeker ook op vakantie. Om zonnebrand en andere negatieve gevolgen te voorkomen, is het belangrijk om jezelf en je gezin voldoende te beschermen tegen de zon. Geniet van de zon met onze tips!

Goed smeren doe je zo

 • Kies een zonneproduct op basis van je huidtype en de omstandigheden.
 • Gebruik producten die beschermen tegen UVA- én UVB-stralen.
 • Smeer je 20 à 30 minuten vóór je in de zon gaat al in.
 • Smeer rijkelijk.
 • Smeer regelmatig: om de 2 uur, en telkens nadat je gezwommen, gesport of gezweet hebt.
 • Vergeet de andere bescherming niet: kledij, zonnebril, hoedje, een portie schaduw, ...

Meer tips

Wat is de uv-index?

De uv-index vertelt je wanneer je extra voorzichtig moet zijn. De index gaat van 0 (geen uv-straling) tot 10 (maximale uv-straling).

Bij een lage waarde verbrandt je huid niet of langzaam, bij een hoge waarde verbrandt je huid heel snel. Is de UV-index hoger dan 3? Pas dan de basistips toe: zon weren – kleren – smeren.

Wist je dat zand tot 80% van de UV-stralen reflecteert? Daarom bruin (of verbrand) je aan zee of aan het water extra snel!

Hoe kies je de juiste zonnecrème?

Welk merk voor jou het beste is, kunnen we je niet vertellen. Welke factor van zonnecrème je best koopt wel! Alles heeft namelijk met je huidtype te maken. Zo heb je met een donkere huid, een lagere factor nodig dan als je een eerder bleke huid hebt.

Ontdek welk huidtype jij bent en welke factor zonnemelk je dan nodig hebt.

Nooit onvoorbereid op reis

Wat neem je mee in je reisapotheek? Welke documenten mag je zeker niet vergeten? ...

Download het e-book

Wist je dat 1 op de 5 Belgen voor zijn 75ste met huidkanker te maken krijgt? Huidkanker is wereldwijd en in België de meest voorkomende kanker. Bovendien wordt de komende tien jaar een verdere toename verwacht. Het goede nieuws is dat je met enkele basistips je risico al heel sterk kan terugdringen. Want minstens 75% van de huidkankers is vermijdbaar door de juiste zonnepreventie vanaf jonge leeftijd.

Helaas beschermen Belgen zich onvoldoende in eigen land, tijdens buitenactiviteiten zoals tuinieren, sporten, picknicken, een terrasje doen of barbecueën. Vaak bescherm je je wel op vakantie, in het buitenland of aan zee maar niet in eigen omgeving. Bescherm je dus ook thuis voldoende tegen de zon.
 

Bescherm de gevoelige huid van je kind tegen de zon

Als het over bescherming tegen de zon gaat, verdienen kinderen een speciale vermelding. Hun huid is namelijk dunner en gevoeliger voor zonlicht. Redenen genoeg om je kind optimaal te beschermen. 

Enkele richtlijnen:

 • van 0 tot 12 maand: stel je kind gedurende z’n eerste jaar niet rechtstreeks bloot aan de zon.
 • van 1 tot 3 jaar: tijdens deze periode mogen kinderen met blote armen en benen in de zon zitten, maar enkel voor korte periodes en niet rond het middaguur. Blijf de rest van hun lichaam zeker beschermen met lichte, katoenen kledij en een hoedje. Vergeet ook niet om de lichaamsdelen die worden blootgesteld aan de zon rijkelijk in te smeren met een zonneproduct met een hoge tot zeer hoge beschermingsfactor.
 • vanaf 3 jaar: blijf je kind systematisch insmeren met een waterbestendig zonneproduct met een hoge beschermingsfactor. Bij felle zon blijven kledij en een hoedje ook noodzakelijk. Net als bij volwassenen is blootstelling aan de zon rond het middaguur uit den boze.

Verbrand door de zon. Wat nu?

Je verbrandt soms sneller dan je denkt! Voor je het weet heb je na een dagje in de zon wat kleur te pakken. Dat kan een mooi gebruinde tint zijn, maar ook een rode...

Eén van de eerste symptomen van zonnebrand is een rode huid. Later kan je huid pijnlijk en warm aanvoelen, zwellen en er kunnen zelfs blaren op jouw verbrande huid ontstaan. Je huid is hierdoor erg aangetast. Belangrijk dus om je huid goed te (blijven) verzorgen! We geven je alvast 7 tips.

Zo verzorg je jouw huid

 

Nooit onvoorbereid op reis

Wat neem je mee in je reisapotheek? Welke documenten mag je zeker niet vergeten? ...

Download het e-book