Blog

Helft Vlamingen weet weinig over diabetes

Ken jij het verschil tussen diabetes type 1 en type 2? Als dat niet zo zou zijn, ben je niet de enige. De gemiddelde Vlaming haalt slechts 4,9 op 10 op een kennistest rond diabetes, zo blijkt uit een enquête van de Diabetes Liga. De organisatie wil de grootste misverstanden rond deze chronische ziekte uit de wereld helpen.

Veel patiënten, maar weinig kennis

Om de 17 minuten krijgt iemand in Vlaanderen de diagnose ‘diabetes’ te horen. Het aantal patiënten blijft fors toenemen, maar dat geldt niet voor onze kennis over de ziekte. Gemiddeld haalt de Vlaming maar 4,9 op 10 op een kennistest rond diabetes. Iemand met diabetes in de naaste omgeving hebben, verandert maar weinig aan die score. Met 5,4 op 10 is de score van die mensen niet veel beter dan het gemiddelde. Zo weten 3 op de 10 Vlamingen niet wat diabetes precies inhoudt en 5 op de 10 kennen het verschil niet tussen diabetes type 1 en type 2.

Diabetes in het kort 

Diabetes is een chronische aandoening waarbij je bloedsuikergehalte te hoog is. 1 op de 10 volwassen in ons land heeft diabetes, waarvan 90 à 95% type 2 diabetes. Diabetes verhoogt het risico op een hartinfarct, trombose, nier- en oogproblemen, zeker als de aandoening pas laattijdig ontdekt wordt. Als je er vroeg genoeg bij bent en goed behandelt, kan je deze verwikkelingen voorkomen. Meer dan 1 op 3 van de personen met diabetes is echter niet gediagnosticeerd en krijgt dan ook niet de juiste behandeling en opvolging.
 
Type 1, type 2 en zwangerschapsdiabetes zijn de meest voorkomende vormen van diabetes. Daarnaast heeft nog eens 30% van de 45-plussers een verhoogd risico om type 2 diabetes te ontwikkelen en bevindt 5% van de Belgen zich in de grijze zone van licht verhoogde bloedsuikerwaarden (prediabetes). Op dat moment is er echter nog een terugweg mogelijk. 

Test je kennis

Wil je zelf je kennis over diabetes testen? Dat kan met de Diabetes Mythe Meter. Met deze tool wil de Diabetes Liga de meest hardnekkige mythes over de chronische ziekte de wereld uit helpen. 

Meer info

Ontdek de Diabetes Mythe Meter op www.diabetes.be.

Reken op Helan

Een correcte behandeling helpt de gevolgen van deze ziekte in te dijken. En dankzij preventieve onderzoeken kan men diabetes vroegtijdig opsporen en heel wat problemen voorkomen.

Ontdek de tegemoetkomingen van Helan.

Deel dit artikel

Tags
Suiker

Verder lezen

Blog

Feiten en fabels over diabetes

Diabetes komt wereldwijd steeds vaker voor. Toch bestaan er over de ziekte heel wat misverstanden. We helpen er hier alvast een paar uit de wereld.

Blog

Jezelf verzorgen bij diabetes

Diabetes is een ziekte die over de hele wereld frequent voorkomt. Ook in België is diabetes een veel voorkomende aandoening. Hoe houd je de gevolgen van diabetes onder controle?

Goforhealth

Ketchup zonder suiker

Een gezonde saus? Ontdek het recept voor ketchup met stevia van hotelschool Ter Groene Poorte.

Goforhealth

Potjes met muesli en rode vruchten

Een gezond dessert met romige kwark, krokante muesli en fris zomerfruit: om van te smullen!