Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Diabetes is een chronische ziekte waarbij het lichaam geen of onvoldoende insuline produceert. Insuline zorgt ervoor dat de lichaamscellen glucose (suiker) opnemen uit het bloed en gebruiken als energie. Energie om te bewegen, te werken, kortom: energie om te leven.
Om diabetes goed te kunnen begrijpen, moet je eerst weten welke rol glucose en insuline spelen bij de werking van ons organisme.
Een deel van onze voeding bestaat uit suikers. Die suikers worden via de darmen opgenomen in het bloed. Eenmaal in de bloedsomloop proberen de suikers alle cellen van ons lichaam te bereiken. De circulatie van de suikers in ons bloed verhoogt de glycemie, dat is het glucosegehalte in het bloed.
Diabetes is één van de meest frequent voorkomende chronische aandoeningen van onze samenleving, men kan er dus nooit volledig van genezen. De levenskwaliteit kan echter wel behouden worden indien de diabetespatiënten voldoende bewegen (minimum 30 minuten per dag) en een gezond en gevarieerd voedingspatroon nastreven.
Op lange termijn kan diabetes leiden tot problemen met hart- en bloedvaten, ogen, nieren, zenuwen en voeten, gepaard met een verhoogd overlijdensrisico. Deze gevolgen worden vaak onderschat.
Diabetes wordt ook wel ‘diabetes mellitus’ genoemd. Dit betekent letterlijk 'honingzoete doorstroming'. De urine is namelijk zoet door de grote hoeveelheid glucose die erin voorkomt. Vroeger proefde men van de urine om de diagnose vast te stellen, vandaar de naam suikerziekte.
Ontdek tips om gezonder te eten in ons e-book.
Deel dit artikel
Verder lezen
Diabetes komt wereldwijd steeds vaker voor. Toch bestaan er over de ziekte heel wat misverstanden. We helpen er hier alvast een paar uit de wereld.
Francis Van der Auwera kreeg 14 jaar geleden te horen dat hij voortaan verder moest met diabetes type 2. Hij verwerkte alle schokken die daarmee gepaard gingen en nam zijn leven weer in handen. Hij vertelt zijn verhaal.
Heb je na de maaltijd geen gevoel van verzadiging, dan grijp je tussendoor sneller naar suikerrijke snacks. Kiezen voor de juiste koolhydraten helpt je hongergevoel beter onder controle te houden, en gaat een zogenaamde 'suikerverslaving' tegen.
In België is een op twee te zwaar. Zwaarlijvigheid is vaak de oorzaak van suikerziekte, bepaalde kankers en hart- en vaatziekten. Door je buikomtrek te meten en je Body Mass Index uit te rekenen, kun je ontdekken of jij een gezond gewicht hebt. Maar hoe doe je dit precies?