Checklist tandzorgen

Heb je een tandartsbezoek gepland? Of een tandheelkundige ingreep in het ziekenhuis? Bekijk dan eerst even onze checklist. Zo ben je goed voorbereid, en kan je met een gerust gemoed naar je tandarts gaan.

1. Voor je tandartsbezoek

Goed idee om naar de tandarts te gaan. Doe je dat jaarlijks, dan heb je recht op de maximale terugbetaling. Een regelmatige tandartscontrole is dus niet alleen goed voor je gebit, maar ook voor je portemonnee. Wist je trouwens dat kinderen onder de 18 jaar niets hoeven te betalen voor een preventief mondonderzoek? Dit wordt helemaal terugbetaald.

 • Je identiteitskaart 
 • Heb je een extra tandverzekering zoals Dentalia Plus of Dentalia Up? Of heb je recht op het Helan-voordeel orthodontie? Zeg dit tegen je tandarts.
 • De meeste zorgverleners geven je na de behandeling het formulier ‘Bewijsstuk voor uitgevoerde behandelingen’ mee. Dit dien je bij ons in voor de terugbetaling via je tandverzekering of het Helan-voordeel.
 • Je kan voor alle zekerheid dit terugbetalingsformulier afdrukken en meenemen. Als je tandarts het bewijsstuk niet heeft, dan kan je het terugbetalingsformulier laten invullen. Beide documenten zijn geldig voor de terugbetaling.
 • Geconventioneerde of niet-geconventioneerde tandarts?
  Niet-geconventioneerde tandartsen kunnen meer ereloon aanrekenen. Geconventioneerde zorgverleners rekenen de officiële RIZIV-tarieven aan. Via deze tool van het RIZIV kan je vooraf opzoeken of je tandarts al dan niet geconventioneerd is.
   
 • Wil je weten hoeveel je terug krijgt van de wettelijke verzekering?
  Je zorgverlener kan je hierover het beste informeren.

  Voor bepaalde tandzorgen geldt een hernieuwingstermijn. Deze kosten kunnen maar 1 keer gedurende een bepaalde periode terugbetaald worden.

  Enkele voorbeelden: Tandsteenverwijdering: 1x per kalenderjaar, uitneembare tandprothese: 1x om de 7 kalenderjaren (vanaf de 50ste verjaardag), tandradiografie (panoramische foto): 1x om de 2 kalenderjaren.

  Voor bepaalde tandzorgen geldt een leeftijdsbeperking. Dit is het geval bij uitneembare tandprotheses, orthodontie, het verwijderen van tanden, …
   
 • Wil je weten hoeveel je tandverzekering terugbetaalt, of hoeveel je terugkrijgt via het Helan-voordeel orthodontie? 
  Vraag een behandelplan en kostenraming aan je arts. Stel ons je vraag via het contactformulier, en stuur de kostenraming of het behandelplan mee. Wij antwoorden je zo snel mogelijk. Zo heb je op voorhand meer zicht op het uiteindelijke kostenplaatje.
 • Controleer je aansluitingsdatum. Die vind je terug in je online ziekenfonds Mijn Helan, of op de brief met de aansluitingsbevestiging. 
   
 • Je jaarbudget is afhankelijk van hoelang je op dat moment aangesloten bent:
  • Na 6 maanden aansluiting: terugbetaling tot 350 euro
  • Na 1 jaar: terugbetaling tot 650 euro
  • Na 2 jaar: terugbetaling tot 1.250 euro met een maximale terugbetaling van 1.050 euro voor prothesen, implantaten, parodontologie en orthodontie.
    
 • Per aansluitingsjaar krijg je per persoon een nieuw jaarbudget voor terugbetalingen via Dentalia Plus. Je nieuwe jaarbudget bij Dentalia Plus start telkens op de aansluitingsdatum. Bijvoorbeeld: Je sloot aan bij Dentalia Plus op 1 augustus 2016: dan start je telkens met een nieuw jaarbudget op 1 augustus.

Heb je een privé-verzekering? Neem dan contact op met je verzekeraar.

 • Controleer je aansluitingsdatum. Die vind je terug in je online ziekenfonds Mijn Helan, of op de brief met de aansluitingsbevestiging. 
   
 • Je jaarbudget is afhankelijk van hoelang je op dat moment aangesloten bent:
  • Onmiddellijke terugbetaling tot 350 euro voor preventieve tandzorg
  • Onmiddellijke terugbetaling tot 4000 euro voor onvoorziene kosten door ongeval of kanker
  • Na 6 maanden: terugbetaling tot 350 euro voor curatieve tandzorg
  • Na 1 jaar: terugbetaling tot 650 euro
  • Na 2 jaar: terugbetaling tot 1.250 euro met een maximale terugbetaling van 1.050 euro voor prothesen, implantaten, parodontologie en orthodontie voor kinderen.

Heb je een privé-verzekering? Neem dan contact op met je verzekeraar.

Check of je recht hebt op het Helan-voordeel orthodontie voor kinderen. Je krijgt tot 1.050 euro terugbetaald per orthodontische behandeling en dat voor 60% van alle remgelden, supplementen en materialen.

2. Na je tandartsbezoek

Na de behandeling zal je zorgverlener je identiteitskaart vragen en de kosten voor de tandzorgen afrekenen.

Sommige tandartsen werken via eAttest of derdebetalersregeling. Is dat niet het geval, dan ontvang je een papieren doktersbriefje om aan je ziekenfonds te bezorgen.

Heb je recht op een extra terugbetaling via je tandverzekering of via Helan-voordeel? Vraag dan zeker het extra document "Bewijsstuk voor uitgevoerde behandelingen". Dit document heb je nodig om je terugbetaling aan te vragen.

3. Terugbetaling na je tandartsbezoek

Vraag na je tandartsbezoek je terugbetaling aan. Terugbetaling kan via de wettelijke ziekteverzekering, het extra voordeel orthodontie voor kinderen en je aanvullende tandverzekering Dentalia Up of Plus, of privé-verzekering. 

Volg je terugbetalingen handig op in het onlinekantoor Mijn Helan of via de Mijn Helan-app. Je vindt er een overzicht van je terugbetalingen. 

Wettelijke ziekteverzekering

De zorgverlener kan je tandzorgen op verschillende manieren afrekenen en attesteren. Hieronder vind je een overzicht.

Je betaalt het volledige wettelijk vastgelegde honorarium voor de tandzorgen aan je zorgverlener. Bij een niet-geconventioneerde zorgverlener komt daar eventueel nog een supplement bij. 

De zorgverlener geeft je een doktersbriefje. Bezorg ons dit doktersbriefje: 

 • Bezorg het ons via de brievenbus van je plaatselijke Helan-kantoor of via een Helan-brievenbus
 • Je kan het ook per post opsturen naar: Helan Ziekenfonds, Boomsesteenweg 5, 2610 Antwerpen

Wij mogen doktersbriefjes wettelijk gezien alleen verwerken als je ons het originele document bezorgt. Een kopie of een digitale versie is niet toegestaan.

Je betaalt het volledige wettelijk vastgelegde honorarium voor de tandzorgen aan je zorgverlener. Bij een niet-geconventioneerde zorgverlener komt daar eventueel nog een supplement bij.

Werkt je zorgverlener met een eAttest, dan wordt je terugbetalingsaanvraag rechtstreeks naar je ziekenfonds gestuurd door je zorgverlener.

Je krijgt een bewijs van het eAttest mee, maar dat hoef je ons niet te bezorgen. Je ontvangt de terugbetaling automatisch binnen de 3 werkdagen.

Als je zorgverlener de derdebetalersregeling toepast, dan betaal je enkel het remgeld. Bij een niet-geconventioneerde zorgverlener komt daar eventueel nog een supplement bij.

Tip: Heb je een extra verzekering? Vraag dan zeker een bewijs van betaling aan je zorgverlener. Lees meer over de derdebetalersregeling

Helan-voordeel 'orthodontie voor kinderen'

Kreeg je van je tandarts het formulier ‘Bewijsstuk voor uitgevoerde behandelingen’, of liet je het Helan-terugbetalingsformulier invullen door je zorgverlener? Bezorg ons een van beide documenten. Zo kan je het Helan-voordeel 'orthodontie voor kinderen' aanvragen.

Kleef er een witte kleefzegel op en bezorg ons het ingevulde formulier via Mijn Helan, de Mijn Helan-app of een Helan brievenbus. 
 

Een papieren doktersbriefje mag je ons helaas niet digitaal bezorgen. Bezorg het ons samen met het aanvraagformulier via een Helan-brievenbus. Of stuur de documenten op per post naar: Helan Ziekenfonds, Boomsesteenweg 5, 2610 Antwerpen.

Dan volstaat het om 1 formulier in te dienen om alle terugbetalingen te krijgen.

Tandverzekering Dentalia Plus of Up

Kreeg je van je arts het formulier ‘Bewijsstuk voor uitgevoerde behandelingen’, of liet je het Helan terugbetalingsformulier invullen door je zorgverlener? Bezorg ons een van beide documenten om de terugbetaling via je tandverzekering Dentalia Plus of Dentalia Up aan te vragen.

Kleef er een witte kleefzegel op en bezorg ons het ingevulde formulier via Mijn Helan, de Mijn Helan app of een Helan brievenbus. 
 

Dan mag je ons helaas niet digitaal bezorgen. Bezorg het ons samen met het aanvraagformulier via een Helan-brievenbus. Of stuur ze op per post naar: Helan Ziekenfonds, Boomsesteenweg 5, 2610 Antwerpen.

Dan volstaat het om 1 formulier in te dienen om alle terugbetalingen te ontvangen.

Privé-verzekering

De terugbetaling van de wettelijke ziekteverzekering verloopt via Helan. Als je recht hebt op terugbetaling via een andere verzekering, vraag dan altijd het formulier ‘Bewijsstuk voor uitgevoerde behandelingen’ aan je tandarts en dien dit in bij je privé-verzekering. 

4. Tandzorgen in het ziekenhuis 

Tandzorgen tijdens een ziekenhuisopname

 • Vraag na of er hiervoor een (dag)opname aangerekend wordt.
 • Ben je aangesloten bij Hospitalia via Helan? Neem dan zeker contact met ons op voordat je opname plaatsvindt. 
 • Bekijk alle info via onze checklisten Hospitalia

Gewone consultaties in het ziekenhuis

Heb je een consultatie voor tandzorg in het ziekenhuis zonder dagopname? Dan worden de kosten niet gedekt door je hospitalisatieverzekering. De terugbetalingen zijn dan hetzelfde zoals bij een tandartsbezoek. Je krijgt terugbetaling via de wettelijke ziekteverzekering en je aanvullende tandverzekering.

Volg je terugbetalingen op in Mijn Helan

Volg makkelijk je terugbetalingen op in het onlinekantoor Mijn Helan of via de Mijn Helan-app. Je vindt er een overzicht van al je terugbetalingen. 

Wil je meteen een melding krijgen via sms of e-mail zodra een terugbetaling wordt gestort? Abonneer je dan op de betaalmelding in Mijn Helan.

Naar Mijn Helan

Tandverzekering Dentalia Up

Krijg nog meer terugbetaald met Dentalia Up

Met de tandverzekering Dentalia Up krijg je bovenop de wettelijke terugbetaling bijkomende financiële ondersteuning. Dentalia Up betaalt tot 4.000 euro terug voor tandzorg.

Meer over Dentalia Up

Dentalia Up

Bescherm je gezin tegen hoge tandzorgkosten. Krijg tot 4.000 euro terug voor tandverzorging, beugels, kronen, implantaten en meer.

Orthodontie

Elk kind verdient een stralende glimlach. Daarom deze extra terugbetaling voor orthodontie.

Voordelen en terugbetalingen

Wie gezond en in balans wil blijven, verdient net dat tikkeltje meer. Daarom hebben wij een hele reeks extra voordelen en terugbetalingen voor jou.

Dienst Maatschappelijk Werk

Informatie, ondersteuning en advies over zorgoplossingen en financiële steun. Reken op de experts van de Dienst maatschappelijk werk van Helan.

Helan Zorgkas

Elk jaar krijg je een uitnodiging om de zorgpremie voor de Vlaamse sociale bescherming te betalen. Zo help je een zorgbudget te voorzien voor ouderen of mensen die extra zorg nodig hebben.