Kinderopvang

“Na het brullen kunnen we ademen”: Helan Kinderopvang reageert opgelucht na Septemberverklaring

Helan Kinderopvang, één van de grootste organisatoren van crèches en onthaalouders in Vlaanderen, reageert opgelucht op de extra investering van 270 miljoen in de kinderopvang. Die werd maandag aangekondigd tijdens de Septemberverklaring. “Het is een mooie stap in de goede richting, al valt wel nog af te wachten hoe het aanvullende budget ingezet zal worden" zegt Filip Standaert, directeur Helan Kinderopvang. Alle 150 Vlaams Parlementsleden ontvingen van Helan een bedankingsbrief met kindertekening.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) trok gisteren naar het parlement om de begroting voor het komende politieke jaar uit de doeken te doen tijdens de Septemberverklaring. Jambon maakte bekend dat er 270 miljoen euro extra wordt geïnvesteerd in de kinderopvang. Daardoor komt het totale budget voor de kinderopvang uit op bijna 1,1 miljard euro, wat bijna drie keer zoveel is als bij de start van de regering in 2019.

Helan Kinderopvang, één van de grootste organisatoren van crèches en onthaalouders in Vlaanderen, reageert opgelucht. Filip Standaert, directeur van Helan Kinderopvang: “We zijn positief verrast door de beslissing van het Vlaams Parlement en waarderen de inspanningen van minister Crevits. We kunnen na moeilijke jaren eindelijk opgelucht ademhalen. Deze bijkomende middelen worden verspreid over de onthaalouders, de gesubsidieerde kinderdagverblijven alsook uitbaters die momenteel nog niet over subsidies beschikken. We zijn dan ook hoopvol dat het extra voorziene budget voor de kinderopvang gebruikt kan worden om die werkdruk te verlagen zodat we makkelijker kinderbegeleiders kunnen aantrekken en hen langer aan boord kunnen houden. Het valt enkel nog af te wachten hoe het aanvullende budget ingezet zal worden en vooral of elk kinderdagverblijf er gebruik van kan maken. We hopen dat het een begin is van een verder mooi verhaal, waarbij de Vlaamse overheid blijft investeren in onze kinderen.”

Helan Kinderopvang vangt dagelijks met 712 begeleiders, verspreid over 63 kinderdagverblijven, en 100 onthaalouders samen zo’n 3.200 kinderen op.

Na het brullen, nu ademruimte

“Om alle 150 Vlaams Parlementsleden te bedanken voor het extra voorziene budget voor de kinderopvang, kropen onze kinderen in hun kleurpotloden”, zegt Standaert. “Elk Vlaams Parlementslid zal een bedankingsbrief ontvangen.   Want de Septemberverklaring is een stap in de goede richting.”

Helan Kinderopvang voerde in 2021 nog actie tegen de te hoge werkdruk in de kinderopvang met een zogenaamde ‘brulbrief’. In deze brulbrief van Helan kon je het geluid van negen spelende kinderen horen, want dat was tot nu toe de norm: 1 kindbegeleider voor 9 kindjes, 2 kindbegeleiders voor 18 kindjes.

Deel dit artikel

Over Helan Kinderopvang

Gezin en werk combineren, het is een pittige uitdaging. Helan ondersteunt je graag in het vinden van een gezond en werkbaar evenwicht tussen beide. Met een uitgebreid aanbod onthaalouders en kinderdagverblijven creëren we een warme, stimulerende omgeving voor je kind.