Preventieve tandzorg

Goede tandzorg begint met preventie. Hoe zorg je goed voor je gebit? Waarom is een regelmatige controle bij de tandarts zo belangrijk? En hoe zit het met de terugbetaling van je tandartscontroles?

Goed je tanden poetsen

Een mooi en gezond gebit begint bij de tijd die je besteedt aan het verzorgen van je tanden. Goed poetsen maakt dat je gebit gezond blijft. Maar hoe doe je dat? Wat zijn goede poetsgewoontes?

Enkele tips voor een gezond gebit

Tandenpoetsen lijkt evident, maar er zijn aandachtspunten. Zo schrob je best niet te hard, zodat de haren van je tandenborstel niet ombuigen. De poetsduur is idealitere 2 minuten. Besteed aandacht aan de buitenkant en de binnenkant van je gebit, maar poets ook zachtjes je tandvlees, je tong en je gehemelte. 

Adviseer je ook over welke tandenborstel en tandpasta het best bij je gebit passen. Wil je meer weten over poetsen, flossen en mondhygiëne? Op deze pagina verzamelden we een mond vol tips voor een gezond gebit.

De invloed van eten en drinken op je gebit

Wat je eet en drinkt heeft een invloed op de gezondheid van je tanden. Dat suiker gaatjes kan veroorzaken weten we, maar er zijn nog zaken die je glazuur kunnen aantasten of een invloed hebben op je tanden. Andere zaken zijn dan weer wel gezond voor je tanden.

Enkele tips rond voeding en een gezond gebit

Let op met zure dranken, zoals citrussap en frisdranken. Deze tasten je tandglazuur aan. Gebruik een rietje om aantasting door zuur te vermijden. Naspoelen met water is ook een goed idee. Geef je speeksel de tijd om het zuur te neutraliseren en poets dus niet te snel je tanden na het drinken van sap en frisdrank. Lees meer tips rond voeding en een gezond gebit. 

Regelmatig op controle bij de tandarts

Wie regelmatig op controle gaat bij de tandarts, vermijd tandbederf en tandproblemen. Daarom is het vanaf de leeftijd van 2 jaar aangeraden om elke 6 maanden bij de tandarts langs te gaan voor een preventief controleonderzoek

Wil je optimaal terugbetaald worden door de wettelijke ziekteverzekering, en door je aanvullende tandverzekering? Dan is het belangrijk dat je jaarlijks op tandartscontrole gaat. Zowel de wettelijke ziekteverzekering als de aanvullende tandverzekering Dentalia Up, belonen goede preventie met maximale terugbetalingen.

Terugbetaling van je tandartsbezoek

De wettelijke ziekteverzekering betaalt veel tandartskosten terug, maar niet alles. Ben je verzekerd met de tandverzekering Dentalia Up? Weet dat je dan 100% terugbetaald krijgt voor preventieve tandzorg. Dit tot 1.250 euro per jaar en zonder wachttijd. Ontdek alle voordelen van de tandverzekering via Helan. 

Meer over Dentalia Up

Nood aan advies of begeleiding?

Heb je een vraag over de terugbetaling van tandzorg, of over de tandverzekering Dentalia Up? We helpen je met plezier. Je kan onze klantenadviseurs contacteren via verschillende kanalen. Samen bekijken we jouw vraag of situatie.