Tandproblemen bij kinderen

Kinderen houden van avontuur en onbezonnen ravotten, en dat kunnen we alleen maar toejuichen! Dat betekent ook dat ze regelmatig ... vallen. Meestal landen ze op hun handen, maar soms gaat het grondig mis en komt je oogappel recht op het gezicht terecht. Op deze pagina lees je meer over wat te doen bij tandongevallen.

Symptomen bij tandongevallen

Als je kind hard op de mond valt, gaat dat vaak gepaard met veel bloedverlies. De lippen en tong kunnen door de val flink beschadigd zijn. Probeer alvast in de mond van je lieveling te kijken.

Het kan zijn dat er alleen een stukje tand is afgebroken, of dat de tanden los zijn komen te staan. De tanden kunnen ook een stukje zijn verschoven of naar binnen verplaatst zijn. Dit is makkelijker te zien als je de mond eerst goed spoelt en schoongemaakt.

Wat te doen bij tandongevallen

Verschillende situaties zijn mogelijk. Je kind:

  • breekt een melktand
  • breekt een definitieve tand
  • heeft een tand die los staat door de val
  • verliest de tand

In alle gevallen is het aangewezen dat je de tand (of het stuk tand) in fysiologisch serum (verkrijgbaar bij de apotheek of supermarkt) bewaart, en dit voor maximaal 6 uur. Neem de tand sowieso nooit bij de wortel vast! Mogelijks kan de tand nog terug worden geplaatst.

Vervolgens neem je best zo snel mogelijk contact op met je tandarts, want die kan de juiste zorgen toedienen naargelang het trauma van je kind. In sommige gevallen kunnen er tegelijkertijd andere verwondingen zijn, zoals een gebroken kaak of kwetsuren in het gezicht.

Zo snel mogelijk naar de tandarts

Melktanden vallen sowieso uit, dus schade aan het blijvend gebit is vervelender. Als een tand uit de mond gevallen is, is vooral de snelheid van terugplaatsen belangrijk. Een uitgevallen tand die binnen de 20 minuten weer terug in de mond wordt geplaatst, groeit in 95% van de gevallen weer vast. Duurt het twee uur of langer voordat de tand is teruggezet, dan is de kans op vastgroeien al gedaald naar minder dan 10%. Tanden die enkel los staan, groeien gemakkelijker vast dan uitgevallen tanden. Toch is de toekomst van tanden en kiezen die teruggeplaatst zijn altijd onzeker. Tanden waarvan stukjes afgebroken zijn, kunnen tegenwoordig gelukkig haast onzichtbaar worden hersteld.

Terugbetaling van tandartskosten bij ongevallen

De wettelijke ziekteverzekering betaalt veel tandartskosten terug, maar lang niet alles. De tandverzekering Dentalia Up betaalt tot 4.000 euro terug voor tandschade bij ongevallen. De tandverzekering is gratis voor kinderen tot 3 jaar. Sluit je kind aan voor de 5de verjaardag, dan krijgt het onmiddellijk de hoogste terugbetaling. Ontdek alle voordelen van de tandverzekering via Helan. 

Meer over Dentalia Up

Nood aan advies of begeleiding?

Heb je een vraag over de terugbetaling van tandzorg, of over de tandverzekering Dentalia Up? We helpen je met plezier. Je kan onze klantenadviseurs contacteren via verschillende kanalen. Samen bekijken we jouw vraag of situatie.