Helan steunt vluchtelingen uit Oekraïne

Help jij mee om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen of wegwijs te maken in België, weet dan dat je ook op Helan kan rekenen. Ontdek hier wat we voor je kunnen doen.

helan steunt oekraïne

Zo regel je de aansluiting bij de ziekteverzekering

Wie als Oekraïner tijdelijk in België verblijft onder speciaal statuut, kan aansluiten bij de verplichte, of wettelijke ziekteverzekering. Zo krijg je toegang tot betaalbare medische zorg. Een mutualiteit of ziekenfonds, zoals Helan Onafhankelijk ziekenfonds, regelt voor jou de terugbetalingen.

Goed om te weten.
  • Volwassen vluchtelingen uit Oekraïne zijn verplicht in eigen naam aan te sluiten. Kinderen worden geregistreerd als persoon ten laste bij een aangesloten volwassene. Registreren als persoon ten laste van een gastgezin is niet mogelijk.
  • Bij Helan betaal je een ledenbijdrage van 9,5 eur per maand per volwassene. 

Om correct verzekerd te zijn bij Helan, vragen we om het aansluitingsformulier in te vullen en door te sturen, samen met een van deze documenten:

Je documenten moeten minstens 3 maanden geldig zijn.

Bezorg ons indien mogelijk ook:

  • Een kopie van de identiteitskaart van de persoon die wil aansluiten
  • Een bankrekeningnummer, om de terugbetalingen op te storten

Controleer of de bankrekening (Belgisch of buitenlands) nog actief is. Heeft de persoon die je helpt aansluiten (nog) geen bankrekening? Bezorg ons dan die gegevens zodra je ze ontvangt.

Wat doet Helan nog meer?

Helan doet meer dan alleen de wettelijke ziekteverzekering regelen, ook voor vluchtelingen uit Oekraïne. We bieden ook psychologische hulp, kinderopvang en vakantiekampen voor kinderen.

In ruil voor je ledenbijdrage, krijg je bij Helan gratis ondersteuning van de psychologen van de Luisterlijn, via telefoon of videocall. Omdat de nood aan professionele hulp voor vluchtelingen hoog is, hebben we ons aanbod uitgebreid met hulp in het Engels, Oekraïens of Russisch. 

  • Vluchtelingen die aangesloten zijn bij Helan hebben recht op 5 gratis sessies. 
  • Bel naar de Luisterlijn op +32 800 70 554 voor hulp in het Engels of Oekraïens.

Help jij mensen uit Oekraïne die in België terecht komen en heb je zelf ook nood aan een luisterend oor? Als klant bij Helan kan ook jij terecht bij de Luisterlijn.

De ervaren kinderbegeleiders van Helan staan klaar om kinderen van vluchtelingen te omringen met de zorgen die ze nodig hebben.

Bekijk de mogelijkheden voor opvang bij onze onthaalouders en kinderdagverblijven. Omdat iedereen recht heeft op betaalbare kinderopvang, hanteren we een inkomenstarief.

Heyo organiseert bij Helan vakantiekampen voor kinderen en jongeren. Via gemeentes en OCMW's bieden wij elk jaar 2.000 gratis kampplaatsen aan voor kinderen die daar nood aan hebben. Om kinderen uit Oekraïne de kans te geven even op adem te komen, staat dit gratis aanbod ook open voor hen.

#werkplekvrij: jobs bij Helan

Ken je vluchtelingen die een job zoeken? Helan Huishoudhulp zoekt nieuwe collega’s. Op onze jobsite vind je meer info. 

Ook de VDAB helpt. Vluchtelingen uit Oekraïne die snel een job willen vinden, kunnen zich als werkzoekende inschrijven in een VDAB-kantoor. Je vindt meer info via #werkplekvrij.

Om aan het werk te kunnen in België is de zogenaamde bijlage 15 of een verblijfskaart A nodig.

Vragen? We helpen graag.

Heb je nog vragen of kan je hulp gebruiken bij je aansluiting bij Helan? We helpen je graag, via videogesprek of in een Helan kantoor in je buurt.

Weet dat je ook veel info voor Oekraïners kan terugvinden in een handige app van de Vlaamse overheid.

Maak een afspraak