Zorgen als mantelzorger

Ben jij de steun en toeverlaat van je ouder, partner, kind of iemand in je omgeving die hulp nodig heeft? Helan staat aan je zijde. Met praktische oplossingen en financiële ondersteuning. Zo heb jij je hoofd en handen vrij voor wie je lief is.

Wat is mantelzorg?

Draag jij op regelmatige basis zorg voor iemand uit je directe sociale omgeving? Een partner, kind, ouder of vriend? Of iemand die in de buurt woont en die je dierbaar is? Dan doe je aan mantelzorg. Mantelzorgers of zorgdragers zijn mensen die tijdelijk of blijvend zorgen voor een chronisch zieke, iemand met een beperking of een hulpbehoevend persoon. Op onbetaalde basis. Thuis of in een voorziening. Ben je mantelzorger? Bekijk hoe we je financiële en praktische ondersteuning kunnen bieden. 

Webinar 'Voorafgaande zorgplanning'

Bekijk het webinar gegeven door Prof. Wim Distelmans en kom te weten hoe je aan zorgplanning kan doen.

Herbekijk het webinar

Wat mag een mantelzorger doen?

  • Als mantelzorger wissel je vaak meermaals per dag van petje. De ene keer ben je chauffeur en boodschapper. Dan weer doe je de afwas, help je een handje bij de administratie of ververs je een verband.
  • Mantelzorgers vervullen ook heel wat minder zichtbare taken, zoals die van psycholoog of gezondheidscoach. Nabij zijn, luisteren en de mens zien: ook zo maak je als mantelzorger het verschil.
  • Mantelzorg dekt dus vele ladingen. Van kleine gebaren tot intensief zorgen. Van emotionele en huishoudelijke ondersteuning tot een fysiek duwtje in de rug. Dagelijks of deeltijds. Waar de nood hoog is, is de mantelzorger nabij.

Hoe meer petjes je opzet, hoe belangrijker het is om ook goed voor jezelf te zorgen. Het is soms goochelen met tijd en energie, maar weet dat jouw zorg van onschatbare waarde is. Je legt een mantel rond iemand die het kan gebruiken. Dat geeft voldoening en zorgt voor zingeving.

Hoe mantelzorger worden?

Mantelzorger worden: je rolt er meestal vanzelf in. Je doet het uit liefde of uit noodzaak. Hoe vanzelfsprekend het ook voelt, toch is het belangrijk om als mantelzorger een officieel erkenningsattest aan te vragen.

Er zijn twee types erkenningen:

  • Een algemene erkenning als mantelzorger: dit statuut heeft vooral een symbolische waarde en opent voorlopig geen rechten of sociale voordelen. De erkenning blijft geldig en hoeft dus niet verlengd te worden.
  • Een erkenning als mantelzorger met sociale voordelen: via deze erkenning heb je als werknemer of ambtenaar recht op maximum 3 maanden voltijds mantelzorgverlof, op voorwaarde dat de zorgbehoefte voldoende zwaar is en je over een geldige vaststelling beschikt. De erkenning als mantelzorger met sociale voordelen is jaarlijks hernieuwbaar en wordt enkel verleend aan werkenden. Werklozen of gepensioneerden komen dus niet in aanmerking.

Mantelzorg is van alle leeftijden. Het maakt niet uit of je minder- of meerderjarig bent: als je gedurende een langere tijd hulp en zorg biedt, kom je in aanmerking voor het mantelzorgstatuut.

Vraag je erkenning als mantelzorger aan

Hulp en begeleiding bij mantelzorg

Ben je mantelzorger voor een naaste? We weten dat die taak soms zwaar is. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Onze maatschappelijk werkers ondersteunen je met raad en daad. Op praktisch, financieel en emotioneel vlak.

Praktische vragen en antwoorden

Het kan soms snel gaan. Een ziekte, een ongeval, de start van een therapie of een revalidatie kunnen ervoor zorgen dat iemand uit je directe omgeving extra hulp nodig heeft. Dan is zorg bieden een reflex. Maar ook broodnodig. Als mantelzorger ondersteun je een naaste op een uitdagend moment. Je steekt de handen uit de mouwen en tegelijk toon je je hart. Die steun en warmte werken versterkend en verhogen de kwaliteit van iemands leven. De voldoening die je daaruit haalt, is met niets te vergelijken.

Vraag je erkenning als mantelzorger aan

Mantelzorg kan best pittig zijn. Dag en nacht klaarstaan. Ups en downs opvangen. Je agenda die overhoop wordt gehaald. Hoe graag je ook geeft, mantelzorg vraagt veel. De zorg kan zo intens zijn dat je niet langer fulltime kan werken. Of dat je eigen batterij leegloopt. Daarom is het belangrijk om ook zorg te dragen voor jezelf. Weet dat je er als mantelzorger nooit alleen voor staat. Helan staat aan je zijde met financiële en praktische hulp en ondersteunende diensten. Ook onze maatschappelijk werkers zetten hun schouders onder jouw zorgen, dus laat van je horen.

Iedereen die omwille van ziekte, handicap, ouderdom, een psychische kwetsbaarheid of verslavingsproblematiek extra zorg nodig heeft, heeft recht op mantelzorg. Zowel thuis als in een voorziening.

Vraag je erkenning als mantelzorger aan

Mantelzorg is niet hetzelfde als vrijwilligerswerk.

  • Een vrijwilliger maakt bewust de keuze om zorg te bieden en sluit zich daartoe aan bij een organisatie. Je start en stopt wanneer je wil en je hebt vooraf geen band met de zorgbehoevende.
  • Een mantelzorger kiest ervoor om zorg te bieden op het moment dat een naaste hulp nodig heeft. De zorg gebeurt dus niet vanuit een organisatie. Je rolt erin en je weet meestal niet wanneer de zorg zal eindigen. 

Vraag je erkenning als mantelzorger aan

  • Thuiszorg is hulp aan huis door professionele zorgverleners die betaald worden voor hun diensten.
  • Mantelzorg is hulp die je krijgt van naasten: een familielid, vriend, buur of kennis. Zij worden daar niet voor betaald.
  • Als mantelzorger kan je extra thuiszorg inschakelen als dat nodig is. Zo hou jij tijd en energie over om er te zijn voor wie je nodig heeft.

Voordelen en terugbetalingen

Zorg dragen doe je niet alleen. Ook Helan ondersteunt je naaste met interessante voordelen en terugbetalingen. Een greep uit ons aanbod:

Alle voordelen ontdekken

Dienst Maatschappelijk Werk

Informatie, ondersteuning en advies over zorgoplossingen en financiƫle steun. Reken op de experts van de Dienst maatschappelijk werk van Helan.

Thuisoppas zorgbehoevende

Gezelschap in je vertrouwde omgeving door een vrijwilliger. Ook ter ondersteuning van mantelzorgers.

Zorg en ondersteuning

Kraamzorg, thuiszorg, thuisverpleging, zorgmateriaal, financiƫle steun of persoonlijk advies. Reken op het zorgaanbod van Helan en vind de ondersteuning die je zoekt.

Thuiszorg nodig?

Verzorgende, administratieve en huishoudelijke hulp door professionele verzorgenden voor jou en je omgeving. Voor een korte of langdurige periode.

Helpper

Vergoed je familie en mantelzorger(s) met je PVB/PAB

Vraag je huishoudhulp aan

Druk thuis? De goed opgeleide huishoudhulpen van Helan nemen je graag wat werk uit handen.

Helan Zorgwinkel

Of je nu op zoek bent naar artikelen waar je gezond en fit mee blijft of een rolstoel om te revalideren, op Helan Zorgwinkel vind je medisch- en gezondheidsmateriaal van hoogwaardige kwaliteit.