Kosten van voor- en nazorg

Zit je met een specifieke vraag over de terugbetaling van de kosten van voor- en nazorg na een ziekenhuisopname? Hieronder vind je alvast onze antwoorden op de meest gestelde vragen.

Praktische vragen en antwoorden

Wil je de terugbetaling van je kosten van voor- en nazorg aanvragen via je hospitalisatieverzekering en heb je ons de opnamefactuur van het ziekenhuis al bezorgd?

Download opnieuw een Hospitalia-terugbetalingsformulier, vul het in en onderteken. Bezorg ons het ingevulde en ondertekende terugbetalingsformulier, samen met de facturen of andere betaalbewijzen, zoals een e-attest (elektronische doktersbriefje), betaalbewijzen van geneesmiddelen (BVAC-attest), facturen van labo’s of ziekenvervoer:

  • Digitaal via Mijn Helan.
  • Per post naar Helan ziekenfonds, Boomsesteenweg 5 in 2610 Wilrijk. Of deponeer het in een Helan-brievenbus in je buurt.

Verstrekkingen van voor en na de opname kunnen enkel terugbetaald worden nadat je de ziekenhuisfactuur aan ons bezorgd hebt.

Van zodra je de opnamefactuur hebt ontvangen, dien je alle documenten samen in.

Je terugbetalingsaanvraag bestaat uit de opnamefactuur, het ingevulde en ondertekende Hospitalia-terugbetalingsformulier en andere betaalbewijzen.

Welke andere betaalbewijzen moet je toevoegen aan je terugbetalingsaanvraag?

Ziekenvervoer

  • Enkel in geval van dringend vervoer met de dienst 100/112 waaruit een ziekenhuisopname volgt.
  • Voeg de vervoersfactuur toe aan je terugbetalingsaanvraag.

Geneesmiddelen

  • Enkel als de betaalde prijs lager is dan de publieke prijs.
  • Voeg het BVAC-attest van de apotheker toe aan je terugbetalingsaanvraag.

Laboanalyses

  • Voeg de factuur van het labo toe aan je terugbetalingsaanvraag.

Zo kan je ons al je documenten bezorgen:

  • Digitaal via Mijn Helan.
  • Per post naar Helan ziekenfonds, Boomsesteenweg 5 in 2610 Wilrijk. Of deponeer het in een Helan-brievenbus in je buurt.

Onze hospitalisatieverzekeringen bieden geen tussenkomst voor de huur of aankoop van materiaal.

Als lid van Helan ziekenfonds kan je via onze uitleendienst materiaal huren tegen voordelige tarieven.

Bovendien krijg je een directe korting van 10% op de aankoop van materiaal in Helan Zorgwinkel. Van zodra de kostprijs 50 euro of meer bedraagt, worden de materialen of hulpmiddelen gratis aan huis geleverd.

Ben je na een ziekenhuisopname minder mobiel geworden? In dat geval geven onze ergotherapeuten jou graag advies rond ergonomie en woningaanpassing om je het leven zo comfortabel mogelijk te maken.

Goed om te weten

Wacht je op een terugbetaling? Abonneer je op de betaalmelding in Mijn Helan. Je krijgt meteen een melding via sms of e-mail zodra een terugbetaling wordt gestort.

Naar Mijn Helan

Heb je een andere vraag?

Voordelen en terugbetalingen

Wie gezond en in balans wil blijven, verdient net dat tikkeltje meer. Daarom hebben wij een hele reeks extra voordelen en terugbetalingen voor jou.

Hospitalisatieverzekeringen

Geen zorgen om ziekenhuiskosten, want Hospitalia beschermt je voor, tijdens en na je opname. Kies de formule die bij je past uit onze 3 Hospitalia-verzekeringen.

Dentalia Plus

Bescherm je gezin tegen hoge tandzorgkosten. Krijg tot 1.250 euro terug per persoon per jaar voor tandverzorging, beugels, kronen, implantaten en meer.

Dienst Maatschappelijk Werk

Onafhankelijk leven met een beperking, optimaal helpen als mantelzorger: reken op onze Dienst maatschappelijk werk voor advies, bemiddeling of ondersteuning.

Vlaamse sociale bescherming

Elk jaar krijg je een uitnodiging om de zorgpremie voor de Vlaamse sociale bescherming te betalen. Zo help je een zorgbudget te voorzien voor ouderen of mensen die extra zorg nodig hebben.
Hospitalisatieverzekering

Helemaal gerust met Hospitalia

Lig niet wakker van hoge ziekenhuisfacturen. Onze hospitalisatieverzekeringen zorgen dat je goed beschermd bent. Kies de verzekering die bij je past uit onze 3 formules.

Ontdek onze hospitalisatieverzekeringen