Opnamefactuur

Zit je met een specifieke vraag over de terugbetaling van je ziekenhuisfactuur? Hieronder vind je alvast onze antwoorden op de meest gestelde vragen.

Praktische vragen en antwoorden

Je ontvangt de opnamefactuur van het ziekenhuis ten vroegste 8 weken na je opname.

Opgelet!
Dien de terugbetalingsaanvraag van je ziekenhuiskosten pas in zodra je de opnamefactuur hebt ontvangen. Zonder de opnamefactuur kan jouw hospitalisatieverzekering geen terugbetaling uitkeren, ook niet voor remgelden en supplementen van voor- en nazorg.

Een ziekenhuisfactuur toont al je kosten in detail, in maximaal 8 rubrieken. Je vindt er altijd het bedrag terug dat je zelf moet betalen, maar ook het bedrag waarvoor je ziekenfonds tussenkomt, of waarvoor je op je hospitalisatieverzekering kan terugvallen.

Ja, jij betaalt zelf de factuur van het ziekenhuis. Gebruik hiervoor het overschrijvingsformulier van het ziekenhuis.

Zorg dat je de opnamefactuur binnen de opgelegde termijn betaalt aan het ziekenhuis. Zo vermijd je verwijlintresten. Kun je die termijn niet respecteren, neem dan contact op met de dienst boekhouding van het ziekenhuis.

Wij regelen de terugbetaling van je hospitalisatiekosten binnen de 16 werkdagen. Bezorg ons hiervoor zo snel mogelijk de opnamefactuur met het ingevulde Hospitalia-terugbetalingsformulier en eventuele andere betaalbewijzen.

  • Digitaal via de Mijn Helan app (mobiel) of via Mijn Helan (desktop).
  • Per post naar Helan Onafhankelijk ziekenfonds, Boomsesteenweg 5 in 2610 Wilrijk. Of deponeer het in een Helan-brievenbus in je buurt.

Goed om te weten

Wacht je op een terugbetaling? Abonneer je op de betaalmelding in Mijn Helan. Je krijgt meteen een melding via sms of e-mail zodra een terugbetaling wordt gestort.

Naar Mijn Helan

Hospitalisatieverzekering

Helemaal gerust met Hospitalia

Lig niet wakker van hoge ziekenhuisfacturen. Onze hospitalisatieverzekeringen zorgen dat je goed beschermd bent. Kies de verzekering die bij je past uit onze 3 formules.

Ontdek onze hospitalisatieverzekeringen

Voordelen en terugbetalingen

Wie gezond en in balans wil blijven, verdient net dat tikkeltje meer. Daarom hebben wij een hele reeks extra voordelen en terugbetalingen voor jou.

Dentalia Up

Bescherm je gezin tegen hoge tandzorgkosten. Krijg tot 4.000 euro terug voor tandverzorging, beugels, kronen, implantaten en meer.

Dienst Maatschappelijk Werk

Informatie, ondersteuning en advies over zorgoplossingen en financiële steun. Reken op de experts van de Dienst maatschappelijk werk van Helan.

Helan Zorgkas

Elk jaar krijg je een uitnodiging om de zorgpremie voor de Vlaamse sociale bescherming te betalen. Zo help je een zorgbudget te voorzien voor ouderen of mensen die extra zorg nodig hebben.